Monforts Satışta Hız Kesmiyor

Monforts başarılı satış stratejisi ile, küresel pazara hakim olmaya devam ediyor. Firma son olarak Almanya merkezli eşarp üreticisi V Fraas’ın Çin’deki tesislerine ram sattı.

  20 Mart 2013 21:47 Çarşamba
Monforts Satışta Hız Kesmiyor

Monforts tüm dünyaya ram satmaya devam ediyor. Almanya’nın önemli eşarp üreticilerinden olan V Fraas, Çin’in Zhangjiagang bölgesinde yer alan fabrikasına Montex 6500 ram aldı. Artan talebi karşılamak amacı ile Montex ram alan firma, aynı zamanda kaşmir ve yün eşarp üretimi yapıyor.

\r\n

 

\r\n

Yeni açılan bu tesis ile kaşmir ve yün üretimine hız verecek olan Fraas, ısı geri kazanım sistemi ile üretimde ve enerji maliyetinde kaliteyi arttırmak istiyor. 1880 yılında bu yana sektörde yer alan Fraas, Almanya Oberfranken merkezinde faaliyet gösteriyor. Firmanın ürün gamında kaliteli dokuma, eldiven, şal, pelerin, eşarp, örme gibi ürünlerle birlikte geniş bir ürün yelpazesi yer alıyor. Firmanın ayrıca özel etiketleme bölümü önde gelen giyim ve aksesuar markalarına üretim yapıyor.

\r\n

 

\r\n

Dünyanın çeşitli bölgelerinde tasarım ekibi ile çalışmalar gerçekleştiren Fraas, New York, Paris, Düsseldorf ve Shanghai gibi lider şehirlerde pazar ve trend araştırmaları yapıyor. Firma kendi üretim çalışmaları kapsamında Almanya, Çek Cumhuriyeti, Çin’deki üretim tesislerinde yılda yaklaşık olarak, 10 ile 12 milyon eşarp ve diğer tekstil aksesuarları malzemesi üretiyor. Firma Zhangjiagan’ta 2003 yılında faaliyetlerine başlarken, 2009 yılından itibaren Çin’deki mağaza sayısını 70’e çıkarmayı başardı. Tamamen Alman sermayesi ile bölgede yer alan Fraas’ın Operasyon Yöneticisi Juergen Pittroff yaptığı açıklamada, en baştan fabrikada çözgü örme ve dokuma alanında faaliyet göstermeyi hedeflediklerini ancak zaman içinde eşarp üretimi için ram almaya karar verdiklerini ifade etti.

\r\n

 

\r\n

2006 yılında yeni bir genişletme kararı aldıklarını vurgulayan Pittroff, 2009 yılında da yün ve kaşmir için ram almaya karar verdiklerinin altını çizdi. Yeni aldıkları makinenin Almanya merkezinde yapılan ramözle farkı olmadığını kaydeden Pittroff şöyle devam etti; “Başta bazı şüpheler oldu ancak kalite ve güvenilirlik açısında tatmin olmamız hızlı kara vermemize yetti. Yeni geliştirilen ram haftada dört gün olmak üzere günde 10 saat vardiya ile çalışıyor. Üretim buna bağlı olarak giderek artıyor. Kullandığımız yeni ram ile de pazar payımızı önemli ölçüde artırmayı hedefliyoruz.”

\r\n

 

\r\n

Monforts CINTE Fuarında Verimliliği Anlatacak

\r\n

\r\n

Monforts 22-24 Ekim’de Shanghai’de yapılacak olan CINTE Techtextil China 2012 fuarında, enerji anlamında geliştirdiği çalışmaları sunacak. VDMA tarafından tanıtılan Bluecompetence (mavi yetkinlik) girişimi ile uyumlu bu çalışma, Monforts’un tekstil terbiyesinde ve boyamasında enerji tasarrufu sağlamasını hedefliyor. Monforts yeni makinelerinde her zaman enerji tasarrufu emisyonlarını azaltmak ve sürdürülebilir yaşam koşullarını iyileştirmek adına önemli çalışmalar yapıyor. Üretimde kullanılan tüm materyallerin ve enerji alanında sağlanan gereksinimlerin artan maliyetleri, firmaları tasarruf çözümleri bulmaya zorluyor. Monforts da bu anlamda çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Isı geri kazanım için tam otomatik temizleme sistemi ile çalışan yeni bir ısı geri kazanım modülü olarak tasarlanan The Montex 8000 stenter, kısaltılmış örgü kumaş besleme mesafesi ile öne çıkıyor. Verimli temizlik için dönen disk tipi tüy kevgirleri (fluff sieves), vakum sistemi ve firmanın tele servis imkanını kolaylaştırmak için daha da geliştirilmiş görsel nitelikler, Montex 8000’in dikkat çekici özellikleri arasında yer alıyor.

\r\n

Yeni ısı geri dönüşüm modülü olan “Eco booster HRC” manuel olarak temizlenen boru sistemine sahip eski modüllerin yerine geçen tam otomatik bir sistem olarak tasarlanmış. Delikli bir tasarıma sahip yeni sistem, makine çalışması sırasında makineyi otomatik olarak temizliyor ve böylece sürekli, kesintisiz bir çalışmayı mümkün hale getiriyor. Temizleme filtreleri sayesinde, daha az malzeme sarfiyatı yaparak, sabit bir çalışma performansı gösteren ve daha az arızalanan sistem, Montex’in tavanına entegre edilebiliyor. Sistem ekstra havalandırma düzeneğine gereksinim duymuyor.

\r\n

Makine de öne çıkan bir başka özelik ise, pazar ihtiyaçlarına cevap verebilmek için ağır yük taşıyan dikey zincirlerle donatılması.  Bu zincirler, ağır örme kumaşlar, nonwoven ürünler ve teknik tekstiller için uygun yapısıyla biliniyor. Ayrıca makine daha fazla tüy toplama özelliği ile kendi segmentine farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Yeni döner disk tipi eleklerin her biri, vakumlu temizleme sistemi ile donatılmış. Makineye monte edilen bu diskler hem tüyleri topluyor hem de verimli bir temizleme ile makine üretkenliğini sağlıyor. Ayrıca, stenter de besleme silindiri ve örgü kumaşlar için delme noktası arasında kısaltılmış besleme mesafesi yer alıyor ve 60mm kısaltılan bu aralık kenar kırışmalarını da önlüyor. Enerji kuleleri ile yüzde 30 enerji tasarrufu sağlayan Monforts teknolojisi, beş entegre ısı geri kazanım modülü ile çalışıyor.

\r\n

Eco Applicator İle Kaplamaya Özel Çözüm

\r\n

Monforts’un yeni Eco Applicator’ü, 70 yıllık bir geçmişe sahip olan emdirme sistemine alternatif olarak geliştirildi. Emdirme sisteminde pamuğun işlenmesi sırasında yüzde 65 civarında bir kimyasal kullanımı söz konusu iken, Eco Applicator sisteminde sadece ihtiyaç duyulduğu kadar kimyasal kullanıma sunuluyor. Emdirme sisteminde yüksek banyo hacmi nedeniyle kumaşa daha fazla kimyasal kullanılmak zorunda kalınıyor. Yeni sistemde ise kimyasal miktarı bir reçeteye bağlı olunarak hassas biçimde kontrol edilebiliyor.

\r\n

Böylece yüzde 20-30 daha az kimyasal kullanımı sağlayan sistem, aynı zamanda ortalama yüzde 40-45 oranında enerji tasarrufu sağlıyor. Bu sistemde kimyasal sıvı kumaşa 3 farklı şekilde uygulanabiliyor; kumaşın bir yüzüne, kumaşın iyi yüzüne birden, kumaşın her iki yüzüne iki farklı kimyasal. Sistem Trough (Düz) ve silindir tekniklerini kullanarak yeni bir silindir ile kumaşa temas sağlayan flotte/kaplama miktarının sadece gerektiği kadarını uyguluyor. Uygulama alanlarında ise; keçe terbiye, kaplama malzemeler ve medikal tekstiller, nano kaplamalar, yumuşatıcı, alevlendirmeyi çektirici uygulamalar yer alıyor.

\r\n

Monforts’tan Bluecompetence’e Tam Destek

\r\n

Alman makinacılarının çatı örgütü VDMA tarafından yürütülen Bluecompetence -mavi yeterlilik girişimi hakkında bilgi veren Monforts  Textilmaschinen GmbH& Co. KG Pazarlama Başkan Yardımcısı Klaus A. Heinrichs, Monforts olarak bu girişime tam destek verdiklerinin altını çizdi. Heinrichs, bu kampanyaya katılmakta firma adına hiçbir tereddüt göstermediklerini, kendilerinin enerji yönetimi konusunda çok daha önceden çalışmalar başlatarak hedefler belirlediklerini dile getirdi.

\r\n

Tekstil terbiyesinin uzun yıllardan bugüne kadar çevreye birçok etkisi olan kimyasal ve termal işlemler ile gerçekleştirildiğini hatırlatan Heinrichs; “Bu süreçte enerji maliyetleri oldukça yüksek ve kimyasal kullanımı temel bir durumdur. Ama, yenilikçi alanlar ve akıllı yardımcı ürünlerle Monforts bu işlemi en optimize seviyeye getirme konusunda başarılı olmuştur” dedi.  Heinrichs, Bluecompetence girişimi için örnek oluşturan 3 ürünlerini şöyle sıraladı; Econtrol, ECO Applikatör ve Enerji Kuleleri ile ECO Booster.

\r\n

Econtrol’e değinen Klaus A. Heinrichs, tekstil kimyasallarının boyama sürecinde renklendirici düzeltmek için kullanıldığını belirterek, pamuk tekstillerindeki klasik bir boya işleminde 1 litre uygulama sıvısının 250 gr tuz içerdiğini açıkladı. Bu miktarın üç shift operasyon ile hesaplandığında yıllık 500 ton tuz ihtiyacı anlamına geldiğini belirten Heinrichs, boyama ve sonrasındaki temizleme işlemi için yapılan yıkamada ise toplamda 1545 kg kimyasal kullanıldığını dile getirdi. Heinrichs, bu yüksek miktarlı kimyasal kullanımının yanı sıra, kurutma süresi için de yüksek oranda enerjiye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

\r\n

Monforts’un önemli boya maddesi üreticilerinden Dystar ile birlikte, saf pamuklu tekstiller içkin Econtrol işlemini geliştirdiğini kaydeden Heinrichs, bu işlem ile boşala işleminin düzeltilmesinin kurutma sırasında olduğunu, buharlama işlemine ihtiyaç duyulmadığını söyledi. Böylece süreçte ihtiyaç duyulan tuz miktarının 20 grama düştüğünü söyleyen Heinrichs,  boyama sonuçlarının da 12-24 saat içinde değil sadece 2 dakika sonra görülebildiğini de ifade etti.. Karışımlı elyaflar için kullanılan Econtrol TCA sürecinin de Dystar ile birlikte geliştirildiğini aktaran Heinrichs, polyester ve pamuğun iki aşamada değil, aynı anda boyandığına dikkati çekti.

\r\n

Enerji Maliyeti Düşüyor, Verimlilik Artıyor

\r\n

ECO Aplikatör’ün kurutma işleminden önce iç nem içeriğini önemli ölçüde azaltan bir birim olduğunu söyleyen Heinrichs, sözlerine şöyle devam etti; “Genellikle kumaş, terbiye ve boyama likörü içerin bir tekneye taşınır. Islak kumaş ram (stenter) aracılığı ile kurutulur. Kurutma sırasında tüketilen enerji miktarı ana maliyet faktörünü belirler. ECO Aplikatör’de, özel likör sıvı çok ince bir şekilde çelik silindirlerle uygulanır. Sonuç olarak, yeni birim maksimum enerji karı sağlar. Çünkü tekstil ürününe uygulanmamış nem, daha sonra kurutma zorunluluğunu da beraberinde getirmez. Tekstilin içindeki nem oranı yüzde 70’den yüzde 40’a indirilebilirse, ısıtma ve elektrik enerjisindeki tasarrufları yüzde 65’lere kadar çıkarmak mümkün olacaktır”

\r\n

Enerji Kulesi ve ECO Booster’ı son örnek olarak ele alan Klaus A. Heinrichs, çok yönlü ve esnek bir dizayna sahip olan Enerji Kulesi’nin ısı geri kazanım ilkesi çerçevesinde kullanıldığını belirtti. Heinrichs, modülün kurutma işlemindeki açığa çıkan havayı ısı dönüştürücüleri aracılığıyla ön ısıtma ile 90 dereceden 150 dereceye yükselterek sisteme geri kazandırdığını , böylece yüksek kurutucu ısıya daha çabuk ulaşılarak enerji maliyetinin azaltıldığını vurguladı. Heinrichs; “ECO Booster, RAM (stenter)  kullanımı sırasındaki enerji tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur. Saf statik ısı eşanjörlü modüle karşın yeni modüller ramı işlem sırasında temizler, bakım için duraklama süresini ortadan kaldırır. Yeni modül temizlik için sadece 100 litre su harcar. Tam otomatik olarak çalışan ECO Booster, işlem maliyetlerini azaltır” diye konuştu.

\r\n

Tekstil terbiye teknolojileri alanında Monforts’un trendleri belirleyen bir firma olduğunu kaydeden Heinrichs, küresel çapta ilgi gören enerji verimliliği konusunun, yüksek enerji ve hammadde fiyatları ve perakendeciler ile nihai kullanıcıların ekolojik talepleri ile karşı karşıya olan tekstil üreticileri için hayati bir konu olduğunu vurguladı. Heinrichs sözlerini şöyle bitirdi; “Daha verimli teknoloji daha pahalı olabilir, ama enerji için toplam maliyet göz önüne alınırsa, sonuçta yüzde 20 daha az enerji tüketimi söz konusu olacak. Monforts teknolojilerinin maliyetini karşılama süresi genellikle 18 ay ile 2 yıl arasında değişiyor. Daha verimli ve enerji tasarruflu bir teknoloji ile çalışmak isteyenler bize başvuruyor.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.