Gama İplik, Trützschler’i Yeniden Tercih Etti

Gaziantep merkezli geri dönüşüm firması Gama Tekstil, günlük 100 ton iplik ve 50 ton polyester elyafı kullanılmış tekstillerin rejenere ipliklere dönüştürülmesi ile üretiyor.

  18 Şubat 2021 09:35 Perşembe
Gama İplik, Trützschler’i Yeniden Tercih Etti

Gama İplik, gaziantep organize sanayi bölgesinde 2 ve düzce (gümüşova) organize sanayi bölgesinde 1 adet olmak üzere toplam 3 fabrikada, 65.000m2 kapalı alanda faaliyet göstermektedir. Üretilen ipliklerin uygulamaları döşemelik, ev tekstili ve çoraplardan temizlik bezleri ve ambalajlara kadar uzanmaktadır. Ancak ürün yelpazesi, alev geciktirici veya antibakteriyel kaplamalı özel iplikleri ve gıda endüstrisi için ağır metal içermeyen ağartılmış iplikleri de içerir. Her üç tesis de Trützschler makineleri tercih edilmiştir: Otomatik balya açıcılar BLENDOMAT ve entegre cerlere sahip yeni nesil çekme yüzeyleri (IDF2) özellikle iyi iplik kalitesine katkıda bulunur. Gama İplik Genel Müdürü Zafer Kaplan üretimleri ve makine parkurları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

S.         Gama İplik, dünyanın en büyük rejenere iplikçilerinden biridir. Bu, çok fazla deneysel bilgi anlamına gelir. Kullandığınız tipik hammaddeler nelerdir?

C. İşlediğimiz hammaddelerin bant genişliği, paçavra, parçacıklar veya diğer tekstil atıkları gibi tekstil üretim atıklarından tüketici sonrası malzemeye kadar değişiyor. Her yıl milyonlarca ton eski tekstil toplanıyor, ancak kaliteler büyük farklılıklar gösteriyor.

S.         'İyi' tekstil atığı satın alırken nelere dikkat ediyorsunuz?

C. Renk ve malzeme türüne göre sınıflandırılmış malzemeleri tercih ediyoruz ve bu gerçekten büyük bir zorluk.

S.         Büyük bir çevre sorunu ultra ucuz giysilerdir. Son yıllarda hammadde kalitesi değişti mi? Ve hammaddenizi nereden satın alıyorsunuz?

C. Türkiye'de daha çok paçavra ve snippet satın alıyoruz. PET şişeler çoğunlukla dünyanın her yerinden ithal edilmektedir. Parçacıkların kalitesi Türkiye'de son yıllarda gerçekten kötüleşiyor. Üretim sürecinde daha fazla kirlenme olduğunu açıkça görüyoruz. Giyim üretimindeki süslü eşyaların iplikleri maalesef düşük kaliteye sahip.

S.         Çeşitli temel nitelikler, hammaddelerin işlenmesinde kesinlikle özel bir yaklaşım gerektirir. Tekstil atıklarını nasıl ayırır ve kesersiniz?

C. Manuel ayırmanın yolu yok. Operatörlerimiz malzemeleri değerlendirmede çok deneyimlidir. Manuel sıralama önemlidir. Ayrıca ön kesim ve parçalama işlemlerini gerçekleştirmekteyiz.

S.         Sizin bakış açınızdan: Tekstil geri dönüşüm sürecinin başlıca zorlukları….

C. Her şey iyi insanlar ve en iyi makinelerle ilgili. Yönetim veya operatör olsun, ekibimizin sürekli artan tecrübesine büyük önem veriyoruz. Ayrıca üretim makinelerinin kabiliyeti, teknolojisi ve kalitesi çok önemlidir.

S.         İşletmenizin en zor kısımlarından biri, sabit kalitede üretimdir. Nasıl yönetiyorsun?

C. Şirketimizde, operatörlere sürekli bilgi birikimi ile rehberlik eden ve tüm üretim sürecini kontrol eden iyi eğitimli bir laboratuvar ekibimiz var.

S.         Trützschler makinelerinin prosesiniz ve - tabii ki - elde ettiğiniz iplik kalitesi için faydaları nelerdir?

C. Fabrikamızda TC 03, TC 07, TC 11, TC 15, TC 19i var, yani her tür Trützschler tarak makinası. Ve tüm Trützschler ekipmanının kalitesinden ve kapasitesinden çok memnunuz. Rejenere eğirme işleminde temel makineler olduklarını söyleyebilirim.

S.         Avrupa Tekstil Etiketleme Yasasına göre son ürününüzdeki malzemelerin karışımını nasıl belirliyorsunuz?

C. Elbette bir kimya laboratuvarımız var. Malzeme bileşimi ile ilgili gerekli tüm testler orada yapılır.

S.         Sürdürülebilirlik, hepimiz için büyük bir gelecek meselesidir. Gelecek için ne tür zorluklar ve gelişmeler bekliyorsunuz?

C. Rekabet gittikçe zorlaşıyor. Piyasada geri dönüştürülmüş ipliğe büyük bir talep var, ancak eksik olan yeterince iyi hammaddeler.

S.         Üretilen iplik hangi uygulamalar için kullanılacak?

C. Hemen hemen tüm tekstil, giyim, döşemelik, çorap, halı ve çok daha fazlası için iplik üretiyoruz. Üretimin yüzde 50'si Türkiye'de kalıyor, diğer yarısı Almanya, Belçika ve Kuzey Amerika dahil 16 farklı ülkeye ihraç ediliyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.