Tekstilde Yapay Zekâlı Dönüşüm Başlattı

Balcıoğlu, ''Yatırımlar ve para güvenli limanları her zaman sever. Türkiye’nin stabil ve yabancı yatırımlar ve satın almalar için güvenli bir hale gelmesi ekonomi anlamında ciddi fayda sağlayacaktır."

  28 Ağustos 2023 08:38 Pazartesi
Tekstilde Yapay Zekâlı Dönüşüm Başlattı

Avrupa pazarına ihracat yaparak Türkiye'ye ciddi katma değer sağlayan Kahramanmaraş merkezli tekstil üreticisi BLC Group, sürdürülebilir büyüme için yapay zekâ ve makine öğrenmesinden güç almaya başladı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, "Bu yıl küresel enflasyon ve artan maliyetler sebebiyle kâr marjları ciddi anlamda düştü. Makine öğrenmesi ve yapay zekâ ile üretimde sıfır hata hedefine ulaşmayı amaçlıyoruz. Ayrıca enerji ihtiyacımızı tamamen temiz enerjiden karşılayacağız" dedi.

Dünya genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar, tekstil sektöründe kâr marjlarını ciddi anlamda düşürdü. Kahramanmaraş merkezli tekstil, gıda, kompozit gibi alanlarda üretim yapan BLC Group Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, Türkiye'de genel olarak tekstilde ara ürün veya fason üretim yapıldığına dikkat çekerek, "Gelişmiş ülkelerde ise katma değeri yüksek teknik ürünler ve hep eksikliğini hissettiğimiz markalaşma üst düzeyde. Bizim bitmiş halde üretip teslim ettiğimiz ve iyi dönemde en fazla yüzde 30 para kazandığımız bir ürünü markalaşmış şirketler bizden aldığı fiyatın %300-400 fazlasına satışa sunabiliyor" dedi.

Katma Değerde Eksik Kalınıyor

Buradaki en büyük sorunun katma değerli üretim yapma konusunda eksik kalınması olduğuna dikkat çeken Balcıoğlu, şöyle devam etti; "Sürümden kazanan emek yoğun bir sektörüz. Ara ürün üretmekte kaslarımızı geliştirdik. Markalaşma serüvenini doğru şekilde götüren şirket sayısı maalesef çok az. Zaman içerisinde gelişen teknoloji ve artan üretim kapasiteleri, rekabeti daha da artırdı. Bu da kâr marjlarından fedakârlık etmeyi gerektirdi." Şahin Balcıoğlu, üretimin en önemli gider kalemlerinin enerji, ham madde ve işçilik olduğunu kaydederek, bu alanlarda yaptıkları iyileştirmeler hakkında şu bilgileri verdi; "Biz bu konuda makine öğrenmesi, yapay zekâ ile üretim optimizasyonu ve kendi enerjimizi karşılamak için yenilenebilir enerji yatırımları yapıyoruz. Ciddi bir teknolojik dönüşüm programımız var.  Ayrıca giyilebilir teknolojiler konusunda Ar-GE ve Ür-GE yapıyoruz. Bu bizim gelecek için geliştirdiğimiz bir proje."

Doğru Üretim Planı Yapılmalı

Balcıoğlu, gelişmiş ülkelerdeki sektör oyuncularının, küresel enflasyon ve satın alma trendlerinden ne düzeyde etkilendikleriyle ilgili de şu düşüncelerini paylaştı; "Onlar da kârlıklarında düşüş yaşıyorlar fakat marjların bizden fazla olmasından dolayı göze çarpmıyor. Türkiye’deki üreticiler hem enflasyon hem satın alma gücü hem daralan pazar payı hem de değişken kur riskleriyle karşı karşıya. Bu şartlar devam ettiği sürece Türkiye’de sektörün kârlılığının bir süre daha artacağını düşünmüyorum. Burada izlenecek en doğru yolun sürdürülebilir üretime odaklanmak, doğru ve verimli üretim yapmak, teknolojiye ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaktan geçtiğine inanıyorum. Katma değeri yüksek teknik tekstillerin de kârlı üretim yapılabilecek bir kanal olduğunu düşünüyorum. Yatırımlar ve para güvenli limanları her zaman sever. Türkiye’nin stabil ve yabancı yatırımlar ve satın almalar için güvenli bir hale gelmesi ekonomi anlamında ciddi fayda sağlayacaktır."


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.