Nonwoven Yatırımları Batıdan Doğuya Kayıyor

Nonwoven kumaş üretiminde öne çıkan global şirketler, Uzak Asya gibi bölgelere yatırım kararları almaya başladı.

  17 Mart 2013 18:13 Pazar
Nonwoven Yatırımları Batıdan Doğuya Kayıyor

Gelişmekte olan piyasalarda yaşanan hızlı talep artışı bu bölgelerdeki nonwoven yatırımlarını da arttırıyor. Her yıl 100’den fazla bilimsel araştırma yaparak güvenirliliğini arttıran köklü araştırma şirketi Freedonia Grup’un yaptığı incelemeye göre, gelişmekte olan ülkelerin yükselen talepleri nonwoven yatırımlarını şekillendiriyor. Asya, Avustralya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güney Amerika ve Güney Afrika pazarlarında artan talep karşısında firmalar yeni yatırımlar yapmaya başladılar. Hedef olarak yeni tesisler ve yeni çizgiler belirlediler.

Freedonia Grup'un ilgi çeken araştırma sonuçlarına göre tek başına Asya Pasifik Bölgesi bile nonwoven kumaşlar açısından 2010-2015 yılları arasında, her yıl %9,6 büyüyecek.  Çin, dünya çapında ekstra taleplerin hemen hemen yarısına yakınına cevap vererek, bu alandaki liderliğini sürdürecek.

Çin En Gözde Tercih

1988 yılından bu yana, hijyen alanı için nonwoven ürünlerinin en üst tedarikçilerinden biri olarak, istikrarlı bir şekilde üretim ve satış gerçekleştiren İsrail merkezli spunbond nonwoven üreticisi Avgol firması Çin, Kuzey Amerika ve Rusya'daki yatırımlarına devam ediyor. Bu yatırımla ikinci işletmesini açan şirketin üçüncü tesisinin ise yolda olduğu öğrenildi. Beş kıtada faaliyet gösteren şirketin tüm tesisleri tamamladığında Çin’deki toplam üretim kapasitesi yıllık 40.000 ton seviyesine ulaşacak.

First Quality Nonwoven Inc ise, kaliteli spunmelt nonwoven üretimi yapmak amacıyla 1996 yılında kuruldu.  Pennsilvanya'da iki fabrikası bulunan spunmelt nonwoven üreticisi First Quality Nonwovens, yeni fabrikasını Wuxi, Çin'de açacak. Tesisinde ilk olarak iki makinaya yer verecek olan firma, hijyen, sağlık, tek kullanımlık mendil, sanayi ve filtrasyon pazarlarına ürün geliştiren bir yapıyla hizmet veriyor.

Japonya ve Tayland'ta tesislere sahip olan Japonya merkezli Mitsu Chemicals, tek kullanımlık nonwoven ürünler ve çocuk bezi üretimi için, Çin'in Tianjin bölgesinde yeni bir fabrika kurmaya hazırlanıyor. Tesisin Eylül 2013'te faaliyetlerine başlaması bekleniyor.

Torba filtre konusunda önemli üretici olarak öne çıkan İngiliz Andrew Industries, Wuxi'de Finlandiyalı Ahlstrom’un tesisini satın aldı. Buna ek olarak şirket PTFE keçe üretimleri için, tesise nakış makinası kurmayı planlıyor. 1894 olarak kurulan Andrew Industries, ütü makinesi, bez dokuma ve çanta ürünlerini İngiltere pazarına tedarik ederek başladı. 2011 yılında Hindistan’da yeni çanta ve dağıtım tesisi kurmayı amaçlayan şirket iki yıl içinde tesislerine nonvowen üretimi de eklemeyi planlıyor.

Güney Asya’da Yatırımlar Artıyor

Nonwoven ve mühendislik kağıtları tedarikçisi ABD'li Hollingsworth & Vose şirketi, Nath Grubu ile Hindistan Maharashtra'da yeni bir fabrika kurmak için girişimlere başladı. Hollingsworth & Vose Şirketi, yeni nesil malzemeler üreterek AR-GE ve pilot üretim tesisleri kurmaya devam ediyor. Firma, yüksek verimli hava ve sıvı filtrasyon, batarya ayırıcıları, conta malzemeleri, özel ve endüstriyel nonwoven segmentlerinde üretim yapıyor. 1843 yılında kurulan H & V, endüstriyel ve teknik kağıtlar ile birlikte sektöre 150 yıldır nonwoven tedarik ediyor.

Güney Kore merkezli Toray Industries iştiraki olan Toray Advanced Materials, Mart 2011 yılında genişleyen bir yapıya büründü. İkinci iştiraki olarak, Endonezya’da 20.000 ton üretim kapasitesiyle bir tesis açan firma, 2012 -2013 Haziran ayında ise üçüncü bir hat daha kurarak bölgede söz sahibi olmayı hedefliyor. Toplamda 38.740 çalışanı ile geniş bir yapıya sahip olan kuruluş, Çin ve Endonezya’daki yatırımlarında çocuk bezi üretimi alanında oldukça yükselen bir konumda bulunuyor.

Türkiye’de de bürosu bulunan Japonya merkezli Asahi Kasei, Tayland'ta SAHA Grup ile ortaklık kurarak, yeni bir hat inşa etmeye başladı. Nonwoven kullan at ürünleri pazarında da önemli bir paya sahip şirket dokuz farklı segmentte ürün veriyor. Tayland’ta yapılan bu yatırım şirketin Japonya dışındaki ilk yatırımı olarak öne çıkıyor. Şirket bu yatırımla maliyetleri azaltarak, karlılığı arttırmayı en büyük amaç olarak gerçekleştirmek istiyor.

Geniş ürün çeşidiyle birçok alanların için nonwoven üretimi yapan Danimarka merkezli üretici Fibertex, Fibertex,'da üçüncü spunmelt hattını tamamladı. 2012 yılı itibariyle tamamlanan bu yatırımla kişisel bakım ürünlerinin ön plana çıkması öngörülüyor. Fibertex ayrıca, Güney Amerika otomotiv ve jeotekstil de kullanılan nonwoven  için güney yarımküre yatırımlarını da genişletti. Aalborg, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Fransa ve Güney Afrika'da üretim tesisleri ile global bir yapısı olan Fibertex, 1968 yılında kuruluşundan bu yana, tüm dünya pazarları nonwoven üretiyor.

Çek Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren Spunmelt nonwoven üreticisi Pegas, Uzak Doğu’da ve Kuzey Afrika'da artan talebe yanıt vermek için, Mısır'da üretim tesisi inşa etmeyi planladığını açıklayarak, ilk yurtdışı yatırımını duyurdu.  Mısır’da 20.000 ton malzeme üretmek adına iki tane nonwoven üretim tesisi inşa etmeyi planlayan Pegas, ilk tesisini en geç 2013 yılında faaliyete geçirmeyi amaçlıyor. Firma ikinci tesisi ise 2015-16 yılında tamamlamayı öngörüyor.

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.