“Giyim Endüstrisi Alım-Üretim-Atık Sürecinden Uzaklaşacak”

Global Data, daha döngüsel bir giyim endüstrisine yönelimin ana kurallarını paylaştı.

  17 Şubat 2020 10:29 Pazartesi
“Giyim Endüstrisi Alım-Üretim-Atık Sürecinden Uzaklaşacak”

Global hazır giyim endüstrisi uzun zamandır süregelen döngüsel bir ekonomiye geçiş ihtiyacını karşıladı. Global Data’nın paylaştığı verilere göre, bu trend AB politika yapıcılarına yönelik yeni bir dizi teklif değişikliğinin desteklenmesinde rol oynayacak altın bilet olabilir.

Böyle bir değişim, israfı en aza indirerek ve seçili ürünün kullanım ömrünün sonunda da yeniden kullanılması ve yeniden dönüşüme elverişli hale gelmesiyle sektörün geleneksel “alım-üretim-atık” sürecinden uzaklaştığına şahit olacak. Döngüsel iş modelleri arasında kiralama, abonelik-kiralama ve ticaret süreçleri bulunuyor.

GlobalData Konfeksiyon Muhabiri Beth Wrigh “Start-up firmalarından ağır sanayii firmalarına kadar şirketler iş yükünü daha döngüsel endüstri taleplerini karşılamak için yıllar içinde somut bir altyapı çalışması olmadan daha zorlu bir süreçten geçecektir.” Ifadelerini kullanarak sürdürülebilirlik vurgusu yaptı.

Sürdürülebilir apparel Koalisyonu (SAC), Avrupa Spor Malzemeleri Endüstrisi Federasyonu (FESI) ve Global Moda Gündemi (GFA) tarafından geçtiğimiz günlerde AB politika yapıcılarının odaklanması gereken temel ilkeleri özetleyen, sektörün döngüsel bir ekonomiye geçişi için, iki savunma yazısı yayımladı.

Üzerinde durulan konular'’sürdürülebilir döngüsel ekonomi için tekstiller ve bunların yapı taşları' ve '’hazır giyim ve ayakkabı endüstrisinde genişletilmiş üretici sorumluluğu (EPR) için ortak bir çerçeve'’ olarak sıralanmaktadır. İkincisi, 2025 yılına kadar tekstilleri bağımsız olarak toplamak için koşulsuz ilkeleri, EPR yasalarının uygulanması koşuluyla, özetlemektedir.

Öneriler arasında, AB politika yapıcılarının sürdürülebilir bir ekonomi için politikalar tasarlarken Sustainable Apparel Coalition’s (SAC) Higg Index, the Fashion Industry Charter for Climate Action, ve the Science Based Targets Initiative (SBTI) gibi tekstilde döngüsel ekonominin desteklenmesi için mevcut araçları ve organizasyonları, politikaları tasarlarken, etkin olarak kullanması  gerekmektedir.

Diğer bir öneri de AB'nin her bir işletmenin atıkları en aza indirgemek için yarattığı değeri tanıyan teşvikler ve ikincil hammaddelerin işlenmemiş hammaddelere kıyasla finansal olarak ulaşılabilirliğinin teşvik edilmesidir

Kapsayıcı beklenti, Avrupa'daki politika yapıcıların kağıtları giyim, ayakkabı ve tekstil sektörlerinde dögüsel uygulamalar için yönetmesi ve karşılığında iklim değişikliğinin etkilerine karşı korumaya yardımcı olmasıdır.

Wright ekledi, “Kağıtlar moda endüstrisi için doğru yönde atılmış bir adım. Sektörü daha döngüsel hale getirmeyi amaçlayan kampanya, program ve metotların sayısı ne olursa olsun, sonuçta önemli ve kalıcı bir değişimin sağlanmasına gerçekten yardımcı olacak politika ve mevzuattır.

“Bu öneriler daha döngüsel bir ekonomiye geçişi gerçekten hızlandırmanın yolunu açabilir ve en kötü olasılıkla bir altyapı ve en iyi olasılıkla ileriye dönük mevzuatın oluşturulmasına imkan sağlayabilir.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.