Uster’den İplik İşletmeleri İçin Çifte Test

Uster, iplik işletmelerinde maliyetleri düşürüp, kalitenin artmasını sağlayan çift testi geliştirdi.

  20 Mart 2015 08:49 Cuma
Uster’den İplik İşletmeleri İçin Çifte Test

Tekstil üretiminin bütün aşamalarında kalitenin optimizasyonuna olanak tanıyan, test etme ve izleme araçları, sistemleri ve hizmetleri sunan Uster Technologies, tekstil üreticisinin karşılaştığı maliyet ve kalite arasındaki optimum dengeyi sağlamak için USTER® AFIS PRO 2 ve USTER® TESTER 5 ile gerçekleşen çift testi geliştirdi. Tarama işlemine yönelik uygulanan çift testte,  USTER® AFIS PRO 2 ile elyaf uzunluğu, kısa elyaf içeriği, nepsler üzerinde yapılan testlerle sağlanan datalar ve USTER® TESTER 5’den elde edilen düzgünlük ve tüylülük değerleri, iplik kalitesinin belirlenmesi için kullanılıyor.

İplik Kalitesi

İplik kalitesi ve üretim maliyeti, hammadde seçiminden iplik tesislerindeki üretim süreçlerine kadar çeşitli faktörlerden etkileniyor. Yüksek maliyetli ve boşa harcanan yüksek elyaf seviyelerini yok etmek için gerçekleştirilen tarama prosesi, hammadde maksimizasyonu yaparak, üretim kalitesi ve maliyetine doğrudan etki yapıyor. Taramada, kritik öneme sahip atık elyaf miktarı kalite-maliyet dengesi oluşturulur. Elyaf uzunluğu, kısa elyaf içeriği, nepsler ve USTER® AFIS PRO 2 ile yapılan testlerle ipliğin kalitesinin belirlenmesinde ve üretim prosesindeki tarak makinesinin performansını analiz etmek için kullanılabiliyor.

Çift Kontrol

Düzgün bir tarama işlemi için, ilk önce USTER® AFIS PRO 2 ile penye telefi test edilerek kalite arttırıcı uzun elyaflar kontrol edilmesi gerekiyor. İplik kalitesinin, tam anlamı ile görülebilmesi için kullanılan USTER® TESTER 5 bütün iplik parametrelere değerlerini karşılayabiliyor. USTER® TESTER 5’den elde edilen düzgünlük (CVm) ve tüylülük değerleri, iplik kalitesi için net bir görünüm sağlayarak, iplik üretim tesislerinde üretilen, ipliğin bitmiş kumaştaki performansına dönük tahminlerine olanak sağlayarak, elde edilen veriler verimli çalıştığını doğrulayabiliyor.

İplikte Düşük Risk

İplik işletmeleri, maliyetlerinin önemli bir kısmını oluşturan tarama prosesinde karşılaştıkları iplikte kalan kısa elyaf dengesiz, bulanık ve neps nedeniyle oluşan kumaştaki kötü görünüm ve müşterilerine daha kaliteli ürün sunmak için tarama ayarlarında değişikliklere gidiyor. Bu da telef seviyesindeki artışı tetiklediği için maliyet artışına sebep oluyor. Bu artışın önüne geçmek için Uster, gerçekleştirdiği çift testlerde önemli sonuçlar elde etti.

Kısa elyaf içeriğinin eğirme ve sonraki süreçlerini etkisini ölçen testlerde, şerit, 10.30’dan 22.22 telef yüzdesine kadar beş farklı seviyede (A-E) taramayı gösteriyor. Örneklerde en büyük değişiklik, en düşük ve ikinci en düşük (yüzde 15.35) telef oranlarında geldi. Burada, elyaf neps düğüm miktarı 251’den 109’a düştü. En yüksek ikinci (yüzde 19.64) telef oranı ile en yüksek telef oranı arasındaki değişim sadece 63’ten 55’e gerileme oldu. Diğer önemli değişiklikler düzgünlük değerleri içinde görülüyor. Yine örneklerde, en düşük ve ikinci en düşük telef oranının CVm’de yüzde 14.11 ile 13.5 arasında değiştiği gösterdi.  CVm’nin geliştirilmesi ile ikinci en yüksek ve en yüksek telef oranları ise yüzde 12.69 ile yüzde 12.51 arasında değişti ve yapılan testte telafi yüzdesi ile ilgili olarak, iplik işletmelerindeki denemeler azalan verimin kaliteyi önemli ölçüde etkilemediği doğrulandı.

Maliyet

Tarama optimizasyonu yapmamış bir iplik işletmesinde tarama, atık ve kalite maliyetleri arttıran etkenlerin başında geliyor. 50 bin iğlik bir iplikhanede, Ne30iplik için hammadde maliyeti 1.43 dolar/kg olduğunda atıktaki yüzde 0.1’lık bir artış bile 1000 kg iplik üretimine yaklaşık 1.43 dolar gibi üretim maliyetinde kayda değer bir etki oluşturuyor. Yetersiz veya USTER® AFIS PRO 2 ile kısa elyaf ve nep testlerinin olmaması halinde, böyle bir iplikhanede son kumaş kusurları üretilen her 1000kg iplikte 3,000 dolara mal oluyor. Buna karşılık, sistemini AFIS® testing ile optimize eden bir Türkiye’deki bir iplik tesisi, penye telefinde yüzde 2-3’lük azalmayı iplik kalitesinde bir düşüş olmadan elde ettiğini bildirdi.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.