UTİB Üyeleri Hedef Pazarlar İçin Bütünleşti

ABD, Brezilya, Hindistan, Çin ve Japonya gibi ev tekstilleri alanında büyüme potansiyeline sahip pazarlara odaklanan UTİB, 14 üye firması ile yeni bir proje başlattı.

  15 Nisan 2012 19:10 Pazar
UTİB Üyeleri Hedef Pazarlar İçin Bütünleşti

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), ‘Tekstil Teknolojileri İhracat Liderleri Projesi’ adı altında, Türkiye için rol model olması hedeflenen bir oluşum içine giriyor. Tekstilin farklı segmentlerinde üretim ve ihracat gerçekleştiren 14 güçlü firma bir araya gelerek, ihracatta rol model oluşturma çalışmalarına başladı. Oluşturulan çalışma grubunun odak noktası ise, tekstil üretimi ve tüketimi açısından son dönemde adını sıkça duyuran ABD, Brezilya, Hindistan, Çin ve Japonya pazarları olacak.

UTİB üyesi 14 firmanın yöneticileri konu ile ilgili yapılan bir toplantıda buluştu. Toplantı da açıklamalarda bulunan İbrahim Burkay, dünya dış ticaretinin son 10 yıllık süreçte 3 kattan fazla arttığını hatırlattı. Dış ticaretin 3 yıl önceki 5.5-6 trilyon Dolar seviyesinden 16-17 trilyon Dolar’a geldiğini vurgulayan Burkay, bu gelişimde tekstil sektörünün ise yüzde 80 düzeyinde artış gösterdiğini ifade etti. Burkay sözlerini şöyle sürdürdü;  “Bizim bu kadar büyük rakamların oluştuğu oyun sahasında karlılığa oynamamız gerekiyor. Büyüklükle ilgili planların bu sektörde işi yok, hedef mutlaka karlılık olmalı. 240 milyar dolarlık tekstil sektöründe Türkiye, 8 milyar dolarlık bir paya sahip. Geçtiğimiz yıl ki ihracat artışımız Türkiye ortalamasının 3,5 puan üzerinde. 2011 bizler için son derece iyi geçti ve tekstil sektörü yüzde 23 ihracat artışı gerçekleştirdi.”

Bu artışın temelinde Avrupalı firmaların güç kaybetmesinin etkili olduğunun altını çizen Burkay, rakiplerinin sahip olduğu müşterilerinin kendilerine yöneldiğini ve bunun Türk tekstilcilerin pazar paylarını artırdığını belirtti. Sektörün en önemli ihtiyacının yeni pazarlar olduğunu ve dünyada hızla gelişen kontrakt tekstil sektörüne yönelmenin önemli bir adım olacağını vurgulayan Burkay; “Hedef pazarları seçerken ürünleri de seçmemiz ve düz mallardan ziyade inovatif, moda ve trend yaratacak ürünler geliştirmemiz gerekiyor. Dünyada kontrakt tekstil sektöründe çok önemli platformlar oluşturuluyor. Bizim bu gelişmeleri ciddi anlamda önemsememiz ve profesyonelleştirmemiz gerekiyor. Maalesef ülkemizde kontrakt tekstil sektörü istenilen düzeye gelebilmiş değil. Bu durumu geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

UTİB, Projenin Maliyetini Karşılayacak

Proje kapsamında tekstil ihracatı konusunda istenilen düzeye ulaşılamayan ABD, Brezilya, Hindistan, Çin ve Japonya’nın hedef ülkeler olarak seçildiğini belirten Burkay, grup içerisinde yer alan 14 firmanın bundan böyle bir bütün halinde hareket edeceğini ifade etti. Projeyle farklı sektörler açısından da rol model olmayı hedeflediklerini belirten İbrahim Burkay, destek miktarının yüzde 75 olduğu projede 2 milyon 850 bin dolarlık harcamanın, 2 milyon 150 bin dolarının UTİB tarafından karşılanacağını söyledi. 3 yıl boyunca devam edecek projede ihtiyaç analizi, eğitim, danışmanlık, yurtdışı pazarlama, alım ve ticaret heyetleri ve tanıtım ve imaj oluşturma gibi faaliyet alanlarının yer aldığını belirten Burkay, Türk tekstil sektörünü pazarlama, koleksiyon ve tasarımda ön plana çıkarmak amacıyla girişimlerini dünya nezdinde sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

1986 yılında kurulan UTİB, Türkiye’nin 13 ilinde 1395 üyesi ile Türk tekstil sektöründe önemli bir yere sahip. Üyelerinin yüzde 40’ı ev tekstili ve kontrat tekstiller alanında uzmanlaşmış yapısı ile öne çıkan UTİB, özellikle ihracat pazarlarında Türkiye’nin önemli bir temsilcisi kabul ediliyor. UTİB Rusya, Almanya, Romanya, İran, Birleşik Krallık, İtalya, Polonya başta olmak üzere tüm kıtalarda 180'den fazla ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiriyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.