Türkiye'de Alışveriş Avrupa'yı Geçti

CCI Türkiye Yöneticisi Marsha Powell, pamuk fiyatlarındaki artışın hazır giyim sektörüne olan etkilerini, Türk, Avrupalı ve Amerikalı tüketicilerin alışveriş trendlerini değerlendirdi.

  16 Temmuz 2012 17:15 Pazartesi
Türkiye'de Alışveriş Avrupa'yı Geçti

Cotton Council International Türkiye Yöneticisi Marsha Powel, düzenlediği basın toplantısı ile Avrupalı, Amerikalı, Türk pamuk ve hazır giyim üreticilerini, ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin, hazır giyimde Avrupa'daki krizin de etkisiyle en çok harcama yapan ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını ifade eden Marsha Powel; “Dünyanın moda merkezi İtalya ve İngiltere'de büyük bir düşüş yaşanırken, Türkiye Avrupa'nın birçok ülkesini geride bırakarak en çok harcama yapan ülkelerden birisi oldu” dedi. Powell ayrıca Avrupa'daki ekonomik krizin etkileriyle, pamuk fiyatlarındaki artışın hazır giyim sektörünü olumsuz etkilediğini belirtti. Dünyanın moda merkezi İtalya'daki genç nüfusun işsizlik rakamlarının, normal işsizliğin 3 katına çıktığını belirten Marsha Powell, İspanya ve Yunanistan'ın da ekonomik krizin oluşunun da bu ülkelerdeki hazır giyim satışlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

Önümüzdeki Yıllarda Türkiye’nin Harcaması Artacak

Avrupa Bölgesi’nde yaşanan krizden dolayı gelecek yılda harcamalarda düşüş beklediğini dile getiren Powel sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye artan bir ivme ile alımlarda öne sıralarda olmaya devam ediyor. Avrupa’da krizin sürmesi ile Türkiye’nin daha da üst sıralarda olacağını düşünüyorum. 2011 -2016 yılları arasında da pozitif yönlü gelişme gösterecek iki ülkeden birisi Türkiye Olacak. Yaptığımız araştırmaya göre Türkiye ve İsveç önümüzdeki 5 yıllık dönemde hazır giyim alanında yaptığı harcamaları yüzde 13 civarında arttıracak. Ancak hala kişi başına hazır giyime harcanan parada Amerika ve Almanya en başta yer alıyorlar. Bunun yanında Amerika, Türkiye ve İngiltere'den 3 kat daha fazla hazır giyim alışverişi yapıyor.”

Avrupa’daki genç nüfusun giderek azalmasıyla birlikte tüketim alışkanlıklarının da değiştiğini belirten Powell, genç nüfusundaki azalma ise çalışma potansiyelinin de düştüğünü kaydetti. Powell, Avrupa için geçerli olan bu sürecin Türkiye’de tam tersine işlediğini ve Türkiye’deki genç nüfusun ekonomi ve işgücü piyasası için itici güç olarak ortaya çıktığını savundu.

“Araştırmanın en ilgi çeken noktalarından biri de erkeklerin hazır giyime harcadıkları paranın kadınlara göre daha fazla olması” diyen Powell, genellikle kıyafet konusunda gereğinden fazla harcama yapmalarıyla bilinen kadınların, erkeklere göre giyime daha az para harcadığını vurguladı. Ayrıca Powell, yapılan araştırmayla ilgili olarak ilginç bir detayın da ortaya çıktığını söyledi. Türk insanının kazandığı paranın yüzde 60’ını market harcamalarına yaptığını belirterek; “Türk insanı kazandığının yarısından fazlasını yemeğe harcıyor. Giyime en fazla para harcayan ülke ise Amerika. Bu gelecek yıllarda daha çok artacak” diye konuştu.

Fiyat Artışı Ticareti Yavaşlattı

Pamuk fiyatlarının hareketleri ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Powell, Türkiye'nin 2011 yılında 800 bin ton pamuk üretimi yaptığını buna karşılık Çin'in 3 milyon ton pamuk alımı gerçekleştirerek stok yaptığını açıkladı. Ham pamuk fiyatlarına bakıldığından 2010 yılının mart ayında pamuk fiyatlarının yüzde 154 arttığının altını çizen Marsha Powell; “Yaşanan bazı sıkıntılardan dolayı pamuk fiyatları şu anda Ağustos 2010 verilerine geriledi. Ancak iplik fiyatlarındaki artış pamuktaki kadar sert olmadı. İplikte fiyatlar yüzde 53 civarında artış gösterdi” ifadesini kullandı.

Yaşanan bu artışların hazır giyim alanına yansımasını beklediklerini açıklayan Marsha Powell şunları dile getirdi; “Hazır giyim fiyatlarında Ekim 2011'de yani 6 ay sonra zirve yaptı. Mart 2012 de ise perakende de artışın yüzde 6 civarında olduğunu görüyoruz. Tekstil zincirine bakıldığında, pamuk fiyatının sebep olduğu artışların tedarik zincirinin hemen her kısmını etkilediği net bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu rakamların Tüketiciye kadar ulaşması 1.5 yıl sürdü.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.