Modaks’ta Skandal İddialar Konuşuluyor

Aksesuar sektörünün önemli temsilcileri katıldıkları Modaks fuarında çifte sözleşme düzenlemesi nedeniyle mağdur edildiklerini iddia ediyor.

  15 Nisan 2012 21:41 Pazar
Modaks’ta Skandal İddialar Konuşuluyor

Messe Stuttgart ve Türkiye ayağı Ares Fuarcılık tarafından organize edilen aksesuar fuarı Modaks’la ilgili ‘dolandırıcılık’ iddiaları sektörü derinden etkiledi. Aksesuar üreticileri ve tedarikçilerinin yer aldığı niş bir fuar olarak tanıtılan Modaks fuarının 8-11 Mart tarihleri arasında düzenlenen ikinci edisyonu, içeriğinden daha fazla iddialarla konuşuluyor. Sektör temsilcileri, firmanın çalışanları aracılığı ile kendilerini çifte kontrat ile yanıltarak mağdur ettiğini iddia ediyor. Aksesuar firmaları, Ares Fuarcılık tarafından kendilerinden ellerindeki sözleşmelerde yazan miktardan yüksek talep edilen fuara katılım ücretini ödememek ve yasal haklarını korumak için hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.

Bu süreçte mağdur olduklarını söyleyen Akbarkod firması ortağı İsmail Ali Şahin, çarpıcı iddialarda bulundu. Ares Fuarcılık’tan şikayetçi olduklarının altını çizen Şahin, fuarla ilgili ilk hayal kırıklığını şöyle yaşadıklarını söyledi; “Bize Fuar organizasyonu için ilk geldikleri dönemde bu organizasyonun uluslararası nitelikte katılımcı ve ziyaretçilerden oluştuğunu belirtmişlerdi. Uluslararası nitelikteki fuarın arkasında Almanya merkezli Messe Stutgart’ın ve sektörümüzün çatı örgütü KYSD gibi iki önemli kuruluş olduğunu söylediler ve biz de güvendik. Ancak, düzenlenen fuarın yerel nitelikte kaldığını, Messe Stuttgart’ın sadece isminin olduğunu gördük”

Çift sözleşme ve faturalandırmayla ilgili şikayetlerini yineleyen İsmail Ali Şahin, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Fuar için anlaşma yaptığımızda kontrat altına imzamızı atmıştık. Ödememizi de Messe Stuttgart ve Türkiye ayağı Ares Fuar görevlilerine yaptık. Fuarda bize belirtilen iş potansiyeli organizatörler tarafından oluşturulamadığı gibi, üstelik bizden ödediğimiz fuar katılım stand bedelini tekrar talep ettiler. Sadece benden değil, birçok firma yöneticisinden bu istendi. Firmaya ‘Biz parayı ödedik, niçin ikinci kez talep ediyorsunuz’ diye sorduğumuzda bize ödeme yapmadınız dediler ve başka bize yanıt vermediler. Bu durumda aklımıza tabi ki ‘dolandırıldık mı’ diye soru işareti geldi. Ares Fuarcılık yetkililerine konuyu ilettiğimiz halde bize yanıt vermediler, yardımcı olmadılar. Ödediğimiz bir bedeli, tekrar talep ediyorlar, üstelik elimizdeki sözleşmelerde yazan miktarın neredeyse iki katı tutarında bir fatura gönderdiler bu hiçbir hukuki dayanağı olmayan bir talep.”

Vahim İddialar Vahim Tablo

Fuar organizasyonu yapan firmanın bir çalışanının yaptığı iddia edilen çifte sözleşme olayı, katılımcı firmalara fatura kesilmesi  ile fuar sonrasında ortaya çıktı. Organizatör firmanın, katılımcı firmalara yapılan sözleşmede belirtilen tutarların çok üzerinde  fatura düzenlemesi ile itiraz seslerinin yükseldiği belirtiliyor.

Dergimize bu konuda açıklamalarda bulunan firma yetkilileri, söz konusu paranın azımsanmayacak rakamlara ulaştığını ve bütün bir sektörü derinden etkilediğini savunuyor. Firma temsilcileri temel itiraz noktalarını şöyle sıralıyor: İmzaladığımız ve elimizde bulunan kontratlar nasıl geçersiz sayılıyor, elimizdeki kontratlarda katılım bedeli tutar tahsil edilmiştir yada şu kadar peşinat alınmıştır yazmasına rağmen bu belgede imzası bulunan Messe Stuttgart ve Türkiye ayağı Ares Fuar çalışanının sorumluluğu kime aittir, Almanya merkezli Messe Stuttgart bu fuarda nasıl bir sorumluluk taşıyor, daha da önemlisi fuara destek veren KYSD kimin çatı örgütü, bundan sonra biz bu dernekte nasıl yer alacağız? Bundan sonra hiç bir kimseye, hiç bir kuruma güvenmeyelim mi?

Mağdur firma sayısının yüksek olduğunu ifade eden sektör temsilcileri haklarını aramak için yasal sürece başvuracaklarını belirtiyor. Diğer yandan, TextoWear olarak nesnel habercilik ilkeleri doğrultusunda Messe Stutgart ve Türkiye ayağı Ares Fuar ve KYSD’den konu hakkında açıklama yapmaları halinde yayınlayacağımızı belirtmemize rağmen, dergimizin baskı tarihine kadar her iki kuruluşta konu hakkında sessizliğini koruyarak, hiç bir resmi açıklamada bulunmadı. Önümüzdeki sayıda mağdur firmalar ile yapılan röportajları yayınlayacağımız gibi, bu konuda adı geçen organizatörler Messe Stuttgart ve Türkiye ayağı Ares Fuar ve KYSD’den gelebilecek resmi açıklamalara da yer vererek, sektörü doğru bir şekilde bilgilendirmeyi sürdüreceğiz.

Emniyetten Uyarı: Dolandırıcılıkta Yeni Nesil

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Masası’ndan emekli bir Başkomiser dergimize yaptığı açıklamada nitelikli dolandırıcılıkta yeni bir dönemin başladığını belirterek, firma yetkililerini uyardı. Emekli Başkomiser şu bilgileri verdi;

“Yeni nesil dolandırıcılar sözleşmenin iki veya daha fazla kopyasını kullanıyor. Buna göre, hazırladıkları sözleşmenin müşteriye verilen kopyasına iki tarafın anlaştığı fiyat yazılıyor. Alt kopyalar ise boş bırakılıyor. Üst nüshadaki rakamı gören müşteri, yarım açılmış sözleşmenin boş olan alt nüshalarını, ‘Nasıl olsa teyit ettiğimiz ile aynıdır’ diyerek kontrol etmeden imzalıyor. Sorun işte tam da bu noktada başlıyor. Firma yetkilisi, bir etkinliğe katılım yada hizmet alımı için imzaladığı bedeli karşı tarafa sözleşmeye uygun olarak ödüyor. Ancak bu kendisine teslim edilen nüshadaki rakamdır. Alt nüshalar da bu işlem yer almıyor, görünmüyor. Söz konusu etkinlik yada hizmet alımı gerçekleştikten sonra, satıcı firma alt nüshaları doldurarak firmalardan tekrar ücret talep ediyor. Örneğin 10.000 Euro bedele imza attığını düşünen firma, etkinlikten sonra 20.000- 30.000 Euro’luk ikinci bir fatura ile karşılaşabiliyor.

Firma muhasebesinin, satıcı firma yetkilileri ile konuyu görüşüp çözüm bulmak için harcadıkları zaman içinde faturanında itiraz süresi de çoktan dolmuş oluyor. Böylece firma itiraz süresini geçirdiği için, faturayı kabul etmiş sayılıyor. Hizmet alan mağdur firma bu faturayı ödemez ise icra takip süreci başlıyor. Yaptığımız incelemelerde, son dönemde bu tür dolandırıcılık faaliyetlerinin arttığını görüyoruz. Rakamlar buradan elde edilen haksız kazancın milyon Eurolara ulaştığını gösteriyor. Bu tür yasadışı organizasyonlar tek tek şebekeler halinde yapılmadığı için, bu tür suçların üzerine sadece Türk Emniyeti değil, Interpol gibi uluslararası emniyet güçleri de takip ediyor, birlikte çalışmalar yürütülüyor.”

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.