Büyük Bedene İhtiyaç Artıyor

Türkiye’de büyük beden kıyafet ihtiyacının hızla artması sonucu birçok firma bu alana yöneldi

  22 Temmuz 2014 09:54 Salı
Büyük Bedene İhtiyaç Artıyor

Türkiye istatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de yetişkin erkeklerin yüzde 39’u kadınların ise yüzde 30,4’ü aşırı kilolu. Obezite oranlan ise son iki yılda yüzde 16,9’dan yüzde 17,2’ye yükseldi. Türk toplumunda büyük beden giyinenlerin sayısının artması ve siyah ve bol giysiler yerine modayı takip etmesi sonucu Koton, Defacto, Crispino, Mango, Adil Işık gibi şirketler büyük beden koleksiyon üretmeye başladı.

Büyük beden giyinen kadınların ortak sorunlarından olan günün trendlerine uygun ürün bulamadığından çıkan firmalardan Koton, 2011 yaz sezonunda Koton Plus adıyla 60 mağazada büyük beden koleksiyonunu satışa sundu. Kısa sürede önemli bir satış elde eden firma, satışlarında 2012 yılında yüzde 21’lik, 2013 yılında ise yüzde 45’lik bir artış elde etti. 2014 yılında ise yüzde 55’lik artış hedefleyen Koton’la beraber Mango, bu yıl bahar sezonunda Mango by Violete isimli büyük beden koleksiyonunu Türkiye’ye getirdi. Online mağazada ve bazı mağazalarda satışa sunulan koleksiyon, 40-52 beden arasındaki kadınlara hitap ediyor. 2013 yılında koleksiyonlarına büyük beden ekleyerek bu alana adım atan Defacto ise gördüğü ilgi üzerine kısa süre içinde Casual Plus adı altında sadece büyük bedene yönelik bir koleksiyon hazırladı.

Büyük Bedene Yönelik Araştırmalar

Türkiye’nin 1950 yılından beri büyük beden konusundaki en köklü markalarından biri olan Faik Sönmez de modaya uygun ürünler isteyen tüketicilerin talebine göre koleksiyonlarını şekillendiriyor. Faik Sönmez’in yaptırdığı bir araştırmaya göre, büyük beden tüketicileri alışveriş yaptıkları mağazalarda kabinlerin geniş ve havadar olmasını istiyorlar. Özellikle jean pantolon, rahat kesimli ceket gibi kıyafetleri ve abiye bulmakta zorlanan tüketiciler, bedenlerde boy alternatiflerinin olmasını, boyuna çizgili modellerin olmasını ve kıyafetlerde çok fazla tadilata ihtiyaç olmamasını istiyor.

Yrd. Doç. Songül Kuru ve Öğr. Gör. Lale Solak’ın yaptıkları “Büyük Beden Kadın Vücudu ve Giysi Tasarımı” isimli araştırma büyük beden kadın tüketicilerin karşılaştıkları sorunları çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarına göre büyük beden hazır giysi kullanan kadınların hemen hemen tamamının, beden ölçülerine uyumlu ve modaya göre tasarlanmış pantolonu her zaman bulamadıklarını ifade edilmesi, Türk tekstil tasarımı açısından önemli bir konuyu işaret ediyor.

En Çok Pantolon Tercih Ediliyor

Araştırmanın sonuçlarına göre yüzde 71.7 ile en çok pantolonun ve yüzde 28.2 ile eteğin her zaman tercih edilen giysiler arasında olduğu sonucu ortaya çıkmış. Bu sonuca göre ise büyük beden giyen kadınların pantolonu tercih etme nedenleri arasında bu ürünün daha rahat ve kullanışlı olması ile hareket serbestliğini sağlaması gibi kullanım konforuyla ilgili nedenler sayılabiliyor. Büyük beden kadınların satın aldıkları pantolonla ilgili olarak görüşleri ise başka bir gerçeği ortaya çıkarıyor. “Beden numarasına ve modaya uygun pantolonu her zaman bulabiliyorum” diyenlerin oranı yüzde 10’u geçmiyor. Bu durum ise bir uzmanlık alanı olması gereken büyük beden tasarımı konusunda yeterli düzeyde ve sayıda uzman kişilerin bulunmadığının önemli bir göstergesi.

Büyük Bedende Yaşanan Sorunlar

Büyük beden giyinen kadınların en çok sorun yaşadıkları yerlerin başında ise yüzde 63 oranında pantolonun ağ kısmı, yüzde 43.4 oranında bel, yüzde 39.1 oranında basen bölgesi geliyor. Burada da büyük beden giyinen kadınların giysi kalıplarının hazırlanması aşamasında yeterli uzman kişilerin bulunmayışının, büyük beden pantolonların bedene uyumunda yaşanan sorunlarda etkili olduğu ortaya çıkıyor. Bu yüzden de büyük beden kullanan kadınlar, satın alma anında veya sonradan  düzeltme işlemi yaptırmak zorunda kalarak, zaman ve maddi kayıpla her zaman karşılaşabiliyorlar. Yine araştırmanın sonuçlarına göre beden numaraları dağılımı kadınlarda yüzde 45.7’si 44 beden,  yüzde 19.6’sı 46 beden, yüzde 15.3’ü 48 beden, ve yüzde 10.7’si 50 beden numarasına sahip. 30-40 yaş arası büyük beden numaraları en çok 44 ila 50 beden arasında.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.