Tekstil Mühendisliğini Önemseyin, Tekstilde Gelecek Var!

Tekstilde gelecek olduğunu ifade eden Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, gençlerin tekstil mühendisliğine yönelmeleri gerektiğini belirtti.

  20 Mart 2019 00:00 Çarşamba
Tekstil Mühendisliğini Önemseyin, Tekstilde Gelecek Var!

Başkanı Burak Sertbaş, gençlerin tekstil mühendisliğine yönelmeleri gerektiğini belirtti.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, gençlere yönelik olarak "Tekstilde gelecek var" mesajı verdi. Başkan Sertbaş, gençleri üniversite tercihlerinde Tekstil Mühendisliği'ni seçmeye davet etti. Sertbaş, Türkiye'nin 2018 yılında yaptığı 168 milyar dolar ihracatın, 26 milyar dolarlık kısmının Hazırgiyim ve Tekstil sektörleri tarafından yapıldığı bilgisini de verdi.

Tekstil Mühendisliğinin Algısının Geliştirilmesi Projesi

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği işbirliğinde; yürütülen “Tekstil Mühendisliğinin Algısının Geliştirilmesi Projesi”nin lansmanı İzmir İl Milli Eğitim İl Müdürlüğü işbirliğinde Eğitimci-Yazar Ahmet Şerif İzgören'in, İzmir’deki rehber öğretmenlere “Değer Katmak” konulu sunumu ile gerçekleştirdi.

1553082458_tekstil-muh-665-2.jpg

Türkiye'nin 2018 Tekstil ve Konfeksiyon İhracatının 26 Milyar Dolar

Türkiye'nin 2018 yılı Tekstil ve konfeksiyon ihracatının 26 milyar dolar olduğunu, ithalatının ise; 9,2 milyar dolarda kaldığını anlatan Sertbaş, "Dış ticaret dengesinde 17 milyar dolar fazla veriyoruz. Otomotiv sektörünün ihracat birim fiyatı 7 dolar/kg iken, tekstil ve konfeksiyon sektörümüzün ihracat birim fiyatı 14,4 dolar/kg oldu. Sektörümüzün “yüksek katma değerli” bir sektör olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz, ihracat birim fiyatımız Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde seyrediyor. Sektörümüzde tüm değer zincirlerini dahil ettiğimizde yaklaşık 2 Milyon kişiyi istihdam ediyoruz" dedi.

Gençler Mühendislikleri Tercih Etmiyor

Hazırgiyim ve konfeksiyon firmalarının önümüzdeki yıllarda nitelikli tekstil mühendisi ihtiyacına cevap vermek amacıyla lise öğrencisi gençlere “Tekstil Mühendisliği”ni tanıtmak amacıyla “Tekstil Mühendisliği Algısının Yükseltilmesi” isimli projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Sertbaş şöyle konuştu: "Türkiye’de mühendislik algısı kötüye gidiyor. Gençler mühendislikleri tercih etmiyor. Tekstil mühendisliğinde de durum farklı değil. Tekstil ve hazırgiyim sektörlerimizde ciddi bir arz-talep sıkıntısı yaşanıyor. Bu sebeple sektörden gelen talepler doğrultusunda, önümüzdeki yıllarda Mühendislik Fakültelerinin “Tekstil Mühendisliği” bölümlerinin öğrenciler tarafından daha fazla tercih edilmesini sağlamak istiyoruz. Yabancı dil temeli olan öğrencileri “Tekstil Mühendisliği”ne kazandırmayı hedefliyoruz." İzmir Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ise yaptığı konuşmada, Ege İhracatçı Birliği’nin kendilerine bu projeyle geldiklerinde, o bölümü seçenlerin için ne kadar avantajlı ne kadar geleceğe dair güzel sonuçların çıkacağını gördüğünü ve ortak çalışmaya karar verdiğini belirtti. "Çok moda tercihle tanışın" diyerek sözlerine başlayan EHKİB Eğitim Kurumları ve Sanayi İşbirliği Komite Başkanı Elvan Ünlütürk, tekstil mühendislerinin tekstil sektöründe hayalleri kıyafete dönüştürdüğünü, tasarım ve üretim arasında köprü görevi gördüğünü kaydetti. Eğitimci-Yazar Ahmet Şerif İzgören ise; İzmir’deki rehber öğretmenlere ve eğitim yöneticilerine “Değer Katmak” konulu eğitim verdi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.