ANEX 2012 Asya Pazarına Odaklandı

Asya’da hızlı büyüme gösteren nonwoven sektörünün güçlü üreticileri Kore’de düzenlenen ANEX 2012 fuarında yeni ürünlerini tanıttı.

  20 Mart 2013 02:03 Çarşamba
ANEX 2012 Asya Pazarına Odaklandı

Nonwoven üreticileri 13-15 Haziran tarihleri arasında Kore’nin başkenti Seul’de ANEX-Asya Nonwoven Fuarı ve Konferansı’nda bir araya geldi. Kore’nin en büyük ve en yeni fuar merkezi KINTEX II Hall 10’da 5. edisyonu gerçekleşen ANEX 2012, 3 yılda bir düzenleniyor. İlk defa 2000 yılında Japonya’da organize edilen fuar, Kuzey Amerika’da INDA tarafından organize edilen IDEA, Avrupa’da EDANA tarafından yapılan INDEX ile birlikte küresel pazardaki nonwoven sektörünün üç önemli etkinliğinden biri olduğu belirtiliyor. Nonwoven ürünleri, hammaddeleri ve üretim süreçleri/makinalarına dönük ürünlerin sergilendiği fuar Asya Nonwoven Kumaşlar Derneği ANFA’nın (Asia Nonwoven Fabrics Association) tarafından organize ediliyor.

Asya bölgesinde hızla büyüyen nonwoven sektörünün büyük iş fırsatları ve iş ağını öne çıktığı fuara, 24 ülkeden 237 firma katılırken, bu firmaların 178’i Kore dışından geldi. Fuara en yoğun katılım Çin’den 81 firma ile gerçekleşirken onu, Kore 59 firma, Japonya 17 firma, ABD 17 firma ve Almanya 12 firma olarak izledi. Fuarda Türkiye’den nonwoven sektörünün iki güçlü üreticisi Teksis ve Bento firmaları yer aldı. 12 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuarda Kore, Çin, Japonya ve Tayvan ulusal pavilyonlar ile katıldı.

ANEX 2012’yi 62 ülkeden 13.373 kişi ziyaret ederken, bu ziyaretçilerin 5.289’u Kore dışından geldi. En önemli 10 ziyaretçi grubu şu ülkelerden geldi; Çin, Japonya, Tayvan, ABD, Hindistan, Almanya, Singapur. Ziyaretçilerin yüzde 66.4’ü araştırma için geldiğini belirtirken, yüzde 27.6’si yeni bir partner arayışı için geldiğini, yüzde 26.6’sı da satın alma amacıyla geldiğini dile getirdi. Katılımcı firmalar da yaptıkları açıklamalarda fuarda profesyonel ziyaretçilerin ilgisinden memnun kaldıklarının altını çizdi.

Sektörden Tam Destek Gören Fuarda Tüm Ürün Gamları Yer Aldı

ANFA’nın organizatör olduğu fuarda; Kore Nonwoven Endüstrisi Kooperatifi (Korea Nonoven Industry Coooperative) ve UBM Kore Şirketi (UBM Korea Corporation) yönetici olarak yer alırken, Kore devlet kurumları ve sektör örgütleri destek verdi.

Fuar uygulama alanları (tarım, otomotiv/taşıma/araç, inşaat, inşaat mühendisliği (geotekstiller), giyim/tela ve dolgu malzemeleri, elektronik, filtrasyon, ev döşeme ve iç mekan, bahçe, ev, hijyen ve bebek bezi/vücut bakımı, endüstriyel kullanım, medikal, ambalaj, koruyucu giysi, ayakkabı/deri eşyalar, tek kullanımlık ıslak mendil ve diğerleri) bağlamında nonwoven ürünlerini kapsarken aynı zamanda nonwovenlar için ham maddelere de yer verdi. Bu ürünler arasında ise şunlar yer alıyor; bağlayıcılar ve yapıştırıcılar, elyaf ve filamentler, film/membranlar, kabartma hamuru, yüksek performanslı lifler, takviye amaçlı ürünler, süper emiciler, kimyasallar ve diğer nonwoven hammaddeleri.

Bitmiş ürünler ve hammaddeler anlamında zengin bir ürün görünümüne sahip olan ANEX 2012 aynı zamanda nonwoven teknoloji üreticilerinin de ilgisini çekmeyi başardı. Airlaid, drylaid, meltblown, wetlaid, needle-punched, spunbonded, spunlaced, thermal-bonded, kompozitler, drylaid, stitch-bonded, thermal-bonded bu teknolojiler arasında öne çıkıyor.  Bu temel makine ve teknolojilerin yanı sıra, ek donatılar ve aksesuarlar da fuarın ürün segmentinde yer buldu; Karıştırma sistemleri, kalender ve rulolar, taraklar, dönüştürme makinaları, kabartma ruloları, kafesler, ölçüm cihazları, iğne, ambalaj ekipmanları, dilme makinaları.

3 yılda bir düzenlenen ANEX fuarının 2009 yılındaki Çin-Şanghai edisyonuna 25 ülkeden 351 firma katılmıştı. 18 bin metrekare alanda gerçekleşen fuarı 14 binden fazla kişi ziyaret etmişti. Fuara 2012 yılında ev sahipliği yapan Kore, dünyanın en önemli kimyasal elyaf ve dokuma kumaş üreticilerinden ve ihracatçılarından birisi. Kore nonwoven sektörü geçtiğimiz 5 yıl içinde yüzde 2-3 oranında büyüme gösteriyor. Ülke, hem teknolojik bilgisini, araştırma merkezlerini, hem de nonwoven kumaşlar konusundaki çalışmalarını büyük bir hızla geliştirmeye devam ediyor.

Nonwoven’da Küresel İşbirliği

ANEX 2012 ile eşzamanlı düzenlenen Küresel Nonwoven Zirvesi (Global Nonwovens Summit) nonwoven ürünlerin günlük yaşamın her alanına girdiği belirtildi. ANFA ve Çin Teknik Nonwoven Birliği CNTA (China Nonwovens Technical Association)Başkanı (chairman) Wang Yanxi yaptığı konuşmada nonwoven ürünlerin artan nüfusla birlikte öne çıkan çevrenin korunması konusunda yeni seçenekler sunduğunu dile getirdi. Nonwovenların filtreleme, hijyen, ev ürünleri, jeotekstiller, inşaat ve otomotiv gibi modern toplumun talep ettiği alanlarda yer aldığını hatırlatan Yanxi, nonwoven ürünlerin çevreyi koruduğunu, emisyon kontrolüne yardımcı olduğunu, su ve havayı filtrelediğini, SARS ve H1N5 gibi hastalıklardan koruduğunu ve yaşam kalitesini geliştirdiğini belirtti. Yanxi; “2000-2009 arasında küresel nonwoven üretimi 4 milyon tondan 7 milyon tona çıktı. Geçen yıl küresel nonwoven üretiminin 3.09 milyonu Asya’da, 1.82 milyon tonu Avrupa’da ve 1.57 milyon tonu da Kuzey Amerika’da üretildi. Zamanla köklü bir sanayiye dönüştük.” dedi.

Endüstrinin parlak geleceği için nonwovenların büyük bir önemi olduğunu söyleyen Yanxi, küresel pazarda daha etkin ve işbirliği içinde bir çalışma için hem INDA hem de EDANA ile çalışıldığını kaydetti. Inda Pazarlama Direktörü Phil Pitt de yaptığı açıklamada zirveden ve nonwoven sektörünün temsilcilerinin görüşmelerinden ve bunun bir parçası olmaktan memnun olduğunu açıkladı.

EDANA Genel Müdürü Pierre Wiertz ise fuarın kalitesinden etkilendiğini, katılımcı firmaların eforlarının ilgi çekici olduğunu dile getirdi. “Asya’da büyük bir potansiyel” var diyen Wiertz, bu gelişmenin devam edeceğini de belirtti.

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.