Yatırımdan Vazgeçmeyen Rieter’in Karı Azaldı

İplik makinelerinin önemli üreticilerinden Rieter, 2012 yılının ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre sipariş ve satışlarda düşüş yaşarken aynı yılın ikinci yarısına göre artış kaydetti

  20 Mart 2013 02:40 Çarşamba
Yatırımdan Vazgeçmeyen Rieter’in Karı Azaldı

Rieter, 2012 yılının ilk yarısını kapsayan mali tablosunu açıkladı. 2011 yılının ilk altı aylık döneminde başarılı sonuçlar alan firma, 2012’nin aynı döneminde sipariş anlamında yüzde 40 gerileme yaşadı. 2012’nin ilk yarısında 404.1 milyon İsviçre Frangı (CHF)  değerinde sipariş alımı gerçekleştiren firma, 2011’in ikinci yarısına göre ise artış yakaladı.  Raporlama döneminde sipariş değeri 487.3 milyon CHF seviyesine çıkan firmanın satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9’luk düşüş gösterdi.

Önümüzdeki dönemler adına sürekli yatırım yapma stratejisi ile devam eden Rieter, kar ve gelirleri düşse de bu politikadan vazgeçmiyor. Faiz ve vergi öncesi karı 2012’nin ilk yarısında 32 milyon CHF olarak gerçekleşen Rieter’in, geçen yılın aynı dönemine göre düşük rakamlara ulaşmasının nedeni olarak, yeni yatırımlara ayrılan bütçeden ödün verilmemesi öne sürüldü. Yatırımları ile büyümesini sürdüren firmanın net karının ise 21.9 Milyon CHF olduğu vurgulandı.

Küresel ekonomik krizin yarattığı etkilerden dolayı talebin azaldığının altını çizen firma yetkilileri, büyük pazarlardan gelen siparişlerin de geçen yıllara göre düşük seviyelerde kaldığını hatırlattı. Firmanın gelişimi adına önemli gelişmelerin yaşandığına da vurgu yapan yöneticiler, bölgesel farklılıklar yaşanmasına rağmen hem iplik piyasasının belli bir seviyeye ulaştığını hem de dünyanın bazı bölgelerinden ilk kez sipariş alma başarısını gösterdiklerini söyledi.

AR-GE Çalışmalarına Ayrılan Pay Arttı

2011 yılının ilk yarısında 840 milyon Frank civarında gerçekleşen satışlardan sonra, ciddi kan kaybeden firmanın bu yılın ilk yarısında yakaladığı en önemli başarılarından birisi ise, coğrafi açıdan daha geniş tabanlı alana yayılması olarak açıklandı. En çok sipariş alınan ülkelerin başında ise Çin, Türkiye, Endonezya ve Pakistan ve diğer Asya ülkeleri geldi. Buna karşılık Hint pazarında sipariş alımının oldukça düşük olduğu belirtildi. Satış rezervasyonlarına bakıldığında ilk sırayı Türkiye alırken, Çin ve diğer Asya ülkeleri de taleplerini bildirdi.

Araştırma geliştirme çalışmalarına da önem veren Rieter, ilk altı ayda 20.9 Milyon Frank harcayarak bu alanda da gelişimini sürdürdü. Geçen yılın aynı döneminde 19 Milyon CHF civarında bir harcama yapan firma bu sene araştırma geliştirme alanına ayırdığı payı da arttırdı.

Spun İplik Sistemleri İş Grubu’na ‘Çek’ Katkısı

Rieter toplamda 4 iplik eğirme sistemine sahip bulunuyor. İplik sistemleri tarafından alınan siparişler raporlama döneminde 330 milyon CHF rakamına ulaştı. Bu anlamda geçen yıl duyurulan Çek Cumhuriyetindeki tesisinin de önemli bir katkısı bulunuyor. Yaklaşık olarak 6 Milyon CHF’lik bir katkı sağlanması da yeni yapılan yatırımların kazanç sağlamaya başladığını ifade ediyor. İplik yatırımları ile fark yaratan firma, 2012 yılının ilk yarısında Çin'de ve Türkiye'de gerçekleştirilen iki önemli fuarda da başarıları edisyonlar geçirdi. Sergilerde özellikle verimlilik artışı ve enerji tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmaları ile piyasanın ihtiyaçlarına yönelik pratik çözümler sunmayı bildi. Rieter özellikle E80 penye makinesi ile ITMA Asya'dan başarılı sonuçlarla döndü.

Premium tekstil bileşenleri iş grubu sayesinde ise Rieter kısa elyaf iplik fabrikalarına yönelik özel çözümler sunmaya devam ediyor. Firma bu alanda da satışlarda 2011 yılının aynı dönemine göre geriledi, ancak 2011 yılının ikinci yarısına göre olumlu bir seyir izledi. Premium tekstil bileşenleri tarafından satışlar 86.7milyon CHF olarak gerçekleşirken, bu oran da geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 23 daha azaldı.

Yatırım Programı Şekilleniyor

Kısa elyaf iplik makinesine yönelik taleplerin 2030 yılına kadar yüzde 2.3 civarında artacağını açıklayan yetkililer bu anlamda bilinçli yatırımlar yapılması gerektiğini vurguladı. Çin ve Hindistan’dan gelen taleplerin her dönem artan yapıda olacağını açıklayan yöneticiler, Rieter’in de yıllık ortalama yüzde 5 civarında büyüme rakamı yakalayacağını vurguladı. Firmanın özellikle Premium segmentinde önümüzdeki yıllarda Asya’da yerel pazarlara yönelik çalışmalar yapacağı bilgisi de verildi. Özellikle Çin ve Hindistan’da kapasite artırımına gitme düşüncesi olan firma, hava jet eğirme sistemleri üzerine artan talebi değerlendirecek. 2012 yılının sonu ve özellikle 2013 yılının başında yaklaşık 90 Milyon CHF tutarında yatırım planlanıyor.

Yatırımlarını hızlandırmak adına faaliyet kar marjında bir puanlık azalmaya gidecek olan Rieter talep döngüsü içerisinde en az yüzde 9, başarılı geçen yıllarda ise en az yüzde 12 oranında faaliyet kar marjı elde etmeyi hedefliyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.