Pamuk İpliği İthalatına Uygulanan Ek Vergi Kaldırıldı

Türkiye, pamuk ipliği ithalatında uyguladığı ek vergi sistemini kaldırdı. Mısır ve Hindistan ile yapılan anlaşmaya göre, iki ülkeden yapılan pamuk ipliği ithalatında ek vergi uygulanmayacak.

  21 Mart 2013 23:49 Perşembe
Pamuk İpliği İthalatına Uygulanan Ek Vergi Kaldırıldı

Türkiye 2008 yılından bu yana uyguladığı pamuk ipliği koruma kararlarından vazgeçti. Özellikle Hindistan'ın Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayet etmesi ile gündeme gelen pamuk ipliği ithalatında uygulanan ek vergi kaldırıldı. 1 Ocak’ta yürürlüğe giren uygulama ile Hindistan pamuk ipliği Türkiye’ye gümrükte ek vergi uygulanmadan girebilecek. Hindistan’la olan anlaşmanın ardından, Mısır’dan yapılan pamuk ipliği ithalatından da gümrük vergisi kaldırıldı. Ocak 2013’ten itibaren geçerli olan uygulamalardan sonra, Mısır’dan gelen pamuk ipliği hiçbir ek vergi olmadan Türkiye pazarında yer alabilecek. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Hatem Saleh, Türkiye’nin bu kararının Mısır’ın pamuk ipliği ihracatını arttırmak için büyük bir fırsat olduğunu ifade etti. Gümrük vergisinin kaldırılmasının, daha önce Türkiye tarafından Mısır’a uygulanan kotaların da bittiği anlamına geldiğinin altını çizen Saleh; “ Bu süreçten sonra Türkiye ile olan ticari ilişkilerin artacağını düşünüyorum” dedi. Saleh konuşmasını şöyle noktaladı; “ Var olan serbest ticaret anlaşmasıyla Mısır ile Türkiye arasında pamuk ipliği ihracatında, Mısır’ın gümrükten muaf tutulmaması diğer Asya ülkelerine avantaj getirecek. Ayrıca coğrafi olarak yakın olunması taşıma maliyetlerini de düşürüyor. Mısır’ın bu gibi avantajları Türk pazarındaki gücünü artırmasını sağlayacak.”

Mısır ile Türkiye arasındaki pamuk ipliği ticaretine bakıldığında da, 2007-2011 yılları arasında 66,2 milyon dolarlık bir işlem hacmi olduğu dikkat çekiyor. Toplamda 7,790 ton pamuk ipliğine tekabül eden bu değerin, yarısının koruma kanunları yürürlükte olduğu tarihte, yarısının ise gümrük tarifesinin uygulanmadığı dönemde yapıldığı belirtiliyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.