KORDSA Global’den Endonezya’ya Dev Yatırım

Küresel pazarda naylon ve polyester iplik, kord bezi alanlarında lider konumda bulunan KORDSA Global, bu yıl Endonezya tesislerine rekor yatırım yapıyor

  19 Mart 2013 02:14 Salı
KORDSA Global’den Endonezya’ya Dev Yatırım

Sabancı Holding bünyesinde yer alan, dünyanın lider naylon ve polyester iplik, kord bezi ve tek kord üreticisi Kordsa Global, 37 yıldır sürekli büyümesini sürdürüyor. 2012 yılında ciddi yatırım yapma kararı alan firma 5 kıtadaki 9 ülkede yer alan 10 işletmesi ve yaklaşık 5 bin kişilik işgücüyle alanında lider pozisyonda bulunuyor. Firmanın 2012 yılı yatırımları ve çalışmaları hakkında Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun açıklamalarda bulundu.

Pekarun, bünyesinde Kordsa Global, Brisa, Olmuksa, Yünsa, Sasa ve Temsa Global şirketlerini barındıran Sabancı Holding Sanayi Grubu’nun, 2011 yılında 130 milyon Dolarlık yatırım yaptığını ve 6 milyar Lira ciro elde ettiğini, 2012 yılında da 7 milyar Lira cironun hedeflendiğini belirtti. Sanayi Grubu’ndaki 6 şirketin, Sabancı portföyünde banka dışı işlerde ciro ve karlılıkta neredeyse yüzde 40’ın üzerinde pay aldığına işaret etti.

2012 yılı için 275 milyon Dolar yatırım bütçesinin oluşturduklarını açıklayan Pekarun, Kordsa Global’in Çin’de yeni bir tesis kurmak yerine Endonezya’daki polyester iplik tesisinin ve kord bezi tesisinin büyütüleceğini dile getirdi. Endonezya’daki tesisin büyütülmesi ile ilgili bilgiler veren Pekarun, sözlerine şöyle devam etti; “275 milyon Dolarlık yatırım bütçesinin yüzde 85’i Kordsa ve Brisa’ya ayrılacak. Çin’de kord bezi tesisi kurmak yerine, Endonezya’daki tesisimizi büyüteceğiz. Kordsa'da rekor yatırım olacak. Endonezya'daki polyester iplik tesisimiz ve kord bezi tesisimiz büyüyecek. Satın almalara değil organik büyümeye ağırlık veriyoruz. Mevcut işlerimizde, pazarlarımızda büyüyeceğiz. Brisa’yla 110 milyon Doların üzerinde, Kordsa ile de 130 milyon Dolar’a yakın yatırım söz konusu olacak.”

Kordsa’nın yeni müşterilere yönelik pazarını büyütme sürecinde en yetkin tesisin İzmit olduğunun altını çizen Pekarun, İzmit’ten sonra Endonezya’daki tesisin geldiğini vurguladı. Pekarun; “Asya pazarında büyümeye devam ediyoruz. Kordsa’ya rekor yatırım olacak. Bu yatırımın çok önemli kısmı da Endonezya’daki iplik tesisimiz ve kord bezi tesisimizde olacak. Çin’e dönük hizmeti Endonezya ve Tayland’dan veriyorduk. Ölçeğimizi biraz Endonezya’ya odaklıyoruz. Çin’de kord bezi tesisi kurmak yerine, Endonezya’daki tesisimizi 100 milyon Dolar civarındaki yatırımla büyüterek, gerekli büyümeyi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi. Kordsa Global’ın 2012 yılı hedeflerini de açıklayan Pekarun, geçen yıl 1.6 milyar TL ciroya ulaşıldığını, bu yıl da 2 milyar TL ciroya ulaşılmasının beklendiğini söyledi.

Sabancı Holding’in tekstil sektöründeki diğer önemli işletmesi olan Yünsa ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Mehmet Pekarun, Yünsa’nın 2011’de toplam kumaş satışının yüzde 10 artarak 12 milyon metreye ulaştığını, cirosunun ise yüzde 36 artarak 215 milyon TL olduğunu söyledi. Pekarun, firmanın cirosunda 2012’de ise yüzde 30 artış öngördüklerini sözlerine ekledi.

Yakın Plan: Kordsa Global

1973 yılında İzmit’teki ilk kord bezi fabrikası yatırımıyla sektörde yer almaya başlayan KORDSA, günümüzde dünyanın lider naylon ve polyester iplik, kord bezi ve tek kord üreticisi olup, lastik takviye ve mekanik kauçuk pazarlarına hizmet veriyor. 9 ülkede yer alan 10 işletmesi bulunan Kordsa Global başta amiral gemisi Türkiye olmak üzere, Mısır, Almanya, ABD, Brezilya, Arjantin, Çin, Endonezya ve Tayland’daki tesislerinde üretimini sürdürüyor. Firma, önümüzdeki 5 yılda yüzde 50 büyüme öngörüyor.

İzmit’teki tesisini 1973 yılında kuran Kordsa Global, burada 182 bin metrekare kapalı alan ve 582 bin metrekare açık alan olmak üzere 764 bin metrekarelik bir alana sahip bulunuyor. Firma burada dünyanın önde gelen lastik üreticileri için naylon, polyester iplik ve kord bezi üretiyor. Yaklaşık 1300 kişinin çalıştığı İzmit tesisi, 2006 yılında kurulan global AR-GE merkeziyle birlikte yenilikçi bir yaklaşım yakaladı. Kordsa Global, İstanbul Sanayi Odasının yayınladığı en büyük 500 şirket sıralamasında her yıl üst sıralarda olmayı başarıyor.

Kordsa Global, lastik yapımında kullanıma hazır şerit kuşak olarak geliştirdiği inovatif ürünü Capmax™’i Ekim 2011’de tanıttı. Ürün, lastiğe direkt olarak uygulanabilme özelliği ile lastik üretimdeki kord bezi kesme ve kauçuk kaplama gibi süreçleri ortadan kaldırıyor. Daha az kauçuk kullanımı ile malzeme, işçilik ve enerji tasarrufu sağlayan Capmax™ lastik üreticilerine verimlilik, ekonomi ve ekoloji alanlarında önemli faydalar sunuyor. Kordsa; Michelin, Bridgestone, Goodyear, Pirelli ve Contiental gibi önemli lastik firmalarının en büyük tedarikçisi konumunda bulunuyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.