GDO’suz Türk Pamuğuna İlgi Yok

Türk tekstil sektörüne rekabet avantajı sağlamak amacıyla başlatılan “GMO Free” projesi beklenen ilgiyi göremedi

  21 Ağustos 2014 09:30 Perşembe
GDO’suz Türk Pamuğuna İlgi Yok

GDO’suz pamuk üretiminin gün geçtikçe önem kazandığı tekstil sektöründe, Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından, genetiği değiştirilmemiş Türk pamuğunun “GMO Free” markasıyla dünya piyasalarına sunulması için 2010'da başlatılan “GMO Free Projesi” beklenen ilgiyi görmedi.

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, GMO Free Projesi ile ilgili çok büyük gelişmeler olmadığını, bu konuda konsey olarak görevlerini yaptıklarını ifade ederek, "Türkiye’de yeni bir ürün yarattık. Tekstil sanayinin bu ürüne sahip çıkması gerekiyor" dedi.  Bossa ve bir iki firmanın ürünlerinde GDO Free etiketi kullandığını,  ancak arkasının gelmediğini, dolayısıyla projenin yaygınlaşamadığına dikkat çeken Kocagöz, “Uluslararası tekstil alıcıları Türkiye’ye has bir markanın, özelliğin ürün haline gelmesine pek sıcak bakmıyorlar. Tekstilciler bu anlamda ürkek politikalar izleyerek bu ürünü yaratmakta agresif olamıyorlar” dedi.

Türkiye İçin Önemli Bir Fırsat

Bossa’nın, ürettiği denim kumaşlarında “GMO Free” etiketini kullandığını hatırlatan Kocagöz, “Pazarın istediğiyle ilgili bir durum var. ‘GDO’suz ürün giydirmek istiyorum, ben böyle bir marka yaratmak istiyorum’ dendiğinde sektörde bir ilgi var. En son Bir Japon firması bayan kozmetiğinde kullanmak için GDO’suz Türk pamuğundan aldı. Talepler var, ama yavaş geliyor. GDO’suz pamuk Türkiye için çok önemli bir fırsat” diye konuştu. Çırçır fabrikalarının sektörün çok gerisinde fabrikalar olduğunu ve bu tip inovatif ürünlere girmediklerini vurgulayan Kocagöz, sözlerine şöyle devam etti: “Piyasanın isteğine göre örneğin Better Cotton’da olduğu gibi çok satılan bir ürün olduğunda ilgi duyuyorlar, o zaman herkes ilgi duyuyor, piyasada denge olmuyor.”

‘GDO Free’ Sektörün Markalaşmasını Sağlayacak

UPK ve İTB olarak Türk pamuğunda GDO’suz marka yarattıklarını vurgulayan Kocagöz,  kontrol mekanizmasını yarattıklarını, sertifikasyon aşamalarının raporlamalarının standartını yazdıklarını dile getirdi. Kocagöz,  İTB ve UPK tarafından 2010'da başlanan çalışmalar sonucunda pamuk balyalarından başlamak üzere pamuktan mamul tüm tekstil konfeksiyon ürünlerine “GMO Free” ibaresinin etiket olarak yazılmasına karar verildiğini hatırlattı.

Ülkemiz pamuklarının “Yüzde 100 GDO içermez” (%100 GMO Free) ve bu pamuklardan mamul ürünlerin “%100 GDO İçermeyen  (GMO Free) Türk pamuğundan üretilmiştir”  ibaresi ile etiketlenmesinin  ülkemizin bu sektörde markalaşmasına katkı sağlayacağına dikkat çeken Kocagöz, bilinç düzeyi yüksek tüketicilerin tercihlerini olumlu yönde etkileyeceğine de işaret etti.  Kocagöz, Türk pamuğundan üretilen tüm tekstil ve konfeksiyon ürünleri için bu özellik kullanılarak dünya liginde fark yaratmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Türk pamuğu ile üretilmiş her tekstil konfeksiyon ürünün “GMO Free” etiketiyle dünya pazarında yer bulabileceğini savunan Kocagöz, “Bu nedenle lif pamukta başlattığımız bu ‘Kalite Kimlik Adımı’nı Türk Tekstil sektörünün nihai ürünlerine taşımak için çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde yapılacak etiketlemenin uluslararası kabul görmüş kontrol kuruluşlarınca gerçekleştirilmesi amacıyla “GMO Free Standart” oluşturuldu. Böylece isteyen iplik, kumaş, konfeksiyon işletmesi ve entegre sanayi kuruluşları ürettiği ürünlerin GMO Free olarak etiketlenmesi amacıyla ilgili sertifikasyon kuruluşlarına başvurabiliyor” bilgisini verdi.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.