DowAksa’dan Ruslarla İyi Niyet Anlaşması

DowAksa, Rus firmalarla yaptığı iyi niyet anlaşmasıyla, havacılık, uzay, altyapı, enerji, ulaşım, petrol ve doğalgaz alanlarında fırsatları değerlendirecek.

  21 Mart 2013 23:33 Perşembe
DowAksa’dan Ruslarla İyi Niyet Anlaşması

DowAksa, karbon elyaf alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Dow Chemical, Rusnano ve HCC (Holding Company Composite) ile iyi niyet anlaşması imzaladı. Firmalar arasında yapılan anlaşmanın karbon elyafa dayalı ara malların ve kompozit malzemelerin üretimine yönelik olduğu belirtiliyor. Aksa Akrilik ve Dow Europe Holdings’in ortak iştiraki olan Dowaksa, yaptığı bu anlaşma ile Rusya bölgesindeki gücünü artırmayı hedefliyor. Ayrıca taraflar havacılık, uzay, altyapı, enerji, ulaşım, petrol ve doğalgaz alanlarında fırsatları değerlendirerek, uluslararası pazarların ihtiyaçlarını karşılamayı odak noktasına alıyor. İsviçre’de dünya ekonomik forumunda yapılan anlaşma Dow Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Andrew N.  Liveris, RUSNANO Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Anatoly Chubais, HCC CEO’su Leonid Melamed, Dow Başkan Yardımcısı ve CCO’su, Dow Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanı, DowAksa Yönetim Kurulu Başkanı Heinz Haller,  Aksa Akrilik Yönetim Kurulu Başkanı ve DowAksa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı  Mehmet Ali Berkman tarafından imzalandı.

\r\n

Teknolojik altyapısını geliştirerek 2009 yılında karbon elyaf pazarına giren Aksa,  2012 yılında The Dow Chemical Company’nin iştiraki Dow Europe Holdings B.V. ile yüzde 50’lik eşit hisseye dayalı ortak girişim olan DowAksa’yı kurdu. Yapılan bu anlaşmalar ile karbon elyaf ve karbon elyaf ara malları üretiminde en önemli tedarikçilerin başında gelmeye başladı. Kurulan ortak girişim hızla büyüyen karbon elyaf kompozit endüstrisine geniş bir ürün yelpazesi sunuyor ve teknik servis desteğini geliştirerek küresel alanda da etkinliğini artırıyor. Dow ile Rusnano arasında 2011 yılında imzalanan anlaşmanın özelliklerinin korunduğu yeni mütabakat metninde enerji verimliliği, altyapı, hafif malzemeler gibi alanlarda yapılacak çalışmalar öne çıkıyor.

\r\n

Anlaşmanın detaylarıyla ilgili bilgiler veren Aksa Yönetim Kurulu Başkanı ve DowAksa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Berkman; “Rus şirketleriyle ilişkilerin kuvvetlendirilmesinin, elyaf pazarına yeni yatırımları çekeceğini düşünüyoruz” dedi. Yapılan iyi niyet anlaşmasının yüksek kalitede kompozit malzemelerin yerel üretimini mümkün kılacağını ifade eden Berkman, Türkiye’nin de kompozit malzemeler alanında öne çıkan ülkeler arasında yer alabileceğini vurguladı. Rusya’da olası karbon elyaf ara ürünlerinin üretimine yönelik bu anlaşmanın, Dow’un inovasyon ve büyüme stratejisinde önemli bir adım olduğunu belirten Dow Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Andrew N. Liveris ise; “Bu anlaşma, Rusya gibi gelişen bölgelerin artan ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik taahhüdümüzü destekleyecek” dedi.

\r\n

Aksa Akrilik Fabrikasında Yangın

\r\n

Küresel alanda yaptığı yeni atılımlarla üretim gücünü sürekli artıran Aksa’nın,  akrilik fabrikasında yangın çıktı. Yalova- Karamürsel karayolunun 13’üncü kilometresinde bulunan Aksa Akrilik Kimya Sanayi tesislerinde başlayan yangın, patlamalarla yayıldı. Elyaf deposunda çıkan yangından firmanın stoklarının da etkilendiği ifade ediliyor. Dünyanın tek çatı altındaki en büyük akrilik elyaf tesisi olan fabrikada yıllık 308 bin ton üretim yapıldığı belirtiliyor. Akkök Şirketler Grubu CEO’su Ahmet Dördüncü konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede üretimde herhangi bir sıkıntı olmadığını vurguladı. Aksa’nın normal üretimine devam edeceğini anlatan Dördüncü, makine parkında hiçbir sıkıntının yaşanmadığının altını çizdi. Yangının, ambarın tekstil sektöründe kullanılan akrilik elyaf bulunan kısmında meydana geldiğini belirten Dördüncü, tesisin diğer kimyasal madde depolayan ve işleyen kısımlarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını ifade etti.

\r\n

Akkök Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren AKSA Akrilik Kimya Sanayii A.Ş, sentetik bazlı elyaf sınıfında bulunan akrilik elyafı üreterek, beş kıtaya yayılan 50’den fazla ülkenin tekstil ve endüstriyel tekstil sanayisine hizmet veriyor. Özel ürünlerden biri olan outdoor elyaf üretiminde Aksa’nın dünya pazar payı yüzde 50 civarında bulunuyor. Aksa, Türk tekstil endüstrisine akrilik elyafı getiren ilk kuruluş olarak biliniyor. Firmanın da önemli katkıları ile gelişen Türkiye akrilik pazarı, Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci akrilik pazarı olarak öne çıkıyor. Aksa’nın 2020 stratejik hedefi ise; karbon elyaf sektöründeki pazar payını yüzde 10 seviyesine çıkarmak olarak açıklanıyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.