Çin Pamuk Fiyatlarını Düşürecek

Cotton Council International, pamukta oluşacak fiyat öngörülerini paylaştı

  20 Nisan 2014 09:54 Pazar
Çin Pamuk Fiyatlarını Düşürecek

Amerikan pamuk endüstrisinin yurtdışı pazarlama ayağı olarak hizmet veren Cotton Council International (CCI), düzenlediği bilgilendirme toplantısında 2014 ve 2015 pamukta yaşanacak gelişmelerle ilgili öngörülerini paylaştı. Türk tekstilciler ve sektör temsilcileriyle yakın diyaloğa sahip olan CCI Türkiye Program Direktörü Marsha Powell, Çin’in pamuk stoğu yapmaktan vazgeçtiğini söyleyerek, 2014-2015 döneminde Çin’in daha az pamuk ithal edeceğini belirtti. Çin’in açıkladığı rakamlar ve öngörüler sayesinde yapılan tahminlerle, stoklarında 1 yıl yetecek kadar pamuk olduğunu ifade eden Powell, bu yüzden pamuk fiyatlarında aşağı doğru bir hareket beklediklerini belirtti.

Çin’in tarım ve ithalat politikaları yüzünden kendi kendini köşeye sıkıştırdığını iddia eden Powell, daha önceki dönemlerde Çin’in elinde yüzde 60 dolaylarında stok tuttuğunu belirtti. O dönemde Çinli üreticiden yüksek bir fiyata alarak fiyatları kontrol altında tuttuğunu söyleyen Powell,  artık durumun tersine döndüğünü ve önümüzdeki dönemde Çin’in pamuk üreten çiftçilerine verdiği sübvansiyonları kademeli olarak azaltacağını söyledi. Buna bağlı olarak da Çin’deki pamuk ekim alanlarının daralacağını söyleyen Powell, Çin’in stok satışı yapmasını beklediklerini ifade etti.

Çin’in pamuk ithalatının düşmesinin ve yapması beklenen muhtemel stok satışının küresel bazda sonuçlarının olacağını söyleyen Powell, pamuk ithalatı yapan diğer ülkelerin, pamuk fiyatlarının aşağı doğru seyrinden doğan fırsatı değerlendirerek pamuk stoğu yapmaya yöneleceklerine dair öngörülerinin olduğunu paylaştı. Pamukta fiyatların aşağı doğru hareketlenmesine rağmen, ekim alanlarının daralmayacağını belirten Powell, örnek olarak ABD’nin bu yıl pamuk üretim alanının yüzde 8 civarında arttığını söyledi.

Cotton LEADS™

Powell, CCI’ın son dönemde en önemli atılımlarından birisinin Cotton LEADS™’i hayata geçirmek olduğunu belirtti. Powell, Cotton LEADS™’in ABD ve Avusturalya’daki pamuk üreticilerini aynı çatı altında toplayarak, üretilen pamuğun bilinirliğini arttırarak, yeni pazarlar bulmak için işbirliği yaptığını söyledi. Buna ek olarak Powell, CCI’ın Cotton Australia ile yaptıkları işbirliğinin dünya tekstil sektörünün talep ettiği pamuğun sürdürülebilirlik prensiplerine göre üretilmesini ve pamuk üretimini daha iyiye taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Tedarik Zincir Pazarlama Programı

ABD ve Avustralya’nın, uluslararası pazarlarda kullanılan pamuk üretiminin yüzde 17’sini ve küresel pamuk ihracatının yüzde 40’ını gerçekleştirdiklerini söyleyen Powell, Cotton Australia ile elde ettikleri sinerji sayesinde pamuk elyaf üretiminde de üst sıralara tırmanacaklarına inandığını belirtti. Ayrıca hayata geçirdikleri Supply Chain Marketing Program’ını (Tedarik Zincir Pazarlama Programı) hayata geçirdiklerini söyleyen Powell, bu sayede tekstil üreticilerinin yeni pazarlara açılmasını ve satışlarının arttıracaklarını belirtti. Bir firmanın başka bir ülkeye giderek pazar araştırması yapmasının çok zor olduğunu söyleyen Powell, Supply Chain Marketing Program ile CCI’ın bu tip araştırmaları üyelerine sunduğunu belirtti.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.