“Pamuk Fiyatları Dalgalandı Ama Tüketiciler Hala Pamuğu Tercih Ediyor”

Dünyanın en büyük pamuk ihracatçısı konumundaki Amerikan pamuk üreticileri, küresel pazarlardaki gelişmeler konusunda sektörü bilgilendiriyor.

  16 Mayıs 2012 00:35 Çarşamba
“Pamuk Fiyatları Dalgalandı Ama Tüketiciler Hala Pamuğu Tercih Ediyor”


ABD En Büyük Giyim Pazarı

Avrupa ve Amerika giyim perakende pazarlarındaki eğilimleri de ele alan Marsha Powell, ABD’nin dünyanın en büyük giyim tüketicisi konumunda olduğunu vurguladı. Powell sözlerine şöyle devam etti; “Küresel pazardaki giysi tüketiminin yüzde 21’i yani 305.6 milyar dolarlık kısma bu pazarda satılıyor. Onu Almanya yüzde 6 ve 81.1 milyar Dolar ile takip ediyor. Onun ardından yüzde 5 ile İtalya ve İngiltere, yüzde 4 ile Fransa, yüzde 2 ile İspanya ve yüzde 1 ile Türkiye geliyor. Son birkaç yıl içinde tüm bu pazarlarda bir artış yaşandığını görüyoruz. Sadece İspanya ve İtalya’nın önümüzdeki yıllarda giysi satış kapasitesini arttırmasını beklemiyoruz.”

Giyim harcamalarının diğer unsurlarla sürekli rekabet halinde olduğunu ve bunun ülkeden ülkeye değişen oranlara sahip olduğunu dile getiren Powell, market, giyim, elektronik, ayakkabı, kozmetik ve ev tekstili kalemlerine dair açıklamalarda bulundu. Powel sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin Türkiye’de mevye sebze için ayrılan bütçenin yüzde 60 oranında olduğunu görüyoruz ki, bu gerçekten çok yüksek bir oran. Giyim harcamaları ise yüzde 23 civarında bulunuyor. İtalya’da ise en yüksek harcamayı yüzde 34 ile giyim oluşturuyor. Onu yüzde 23 ile ayakkabı takip ediyor. Almanların yüzde 40’ı, İngilizlerin yüzde 29’u ve Amerikalılar’ın yüzde 31’i giyimi öncelikle harcamada öne çıkarıyor. Ürünler bazında bakıldığında, kadınlar giyim kategorisinde gömlek ve bluzlar, şortlar ve pantolonlar ile üst giyim başlıklarında en büyük pazar yine Almanya olarak çıkıyor. 2011’de Almanya pazarında şort ve pantolona 5.8 milyar Euro, üst grupta da 5.8 milyar Euro harcama yapıldı. Gömlek ve bluzda ise en büyük harcamayı İngilizler 3.2 milyar Euro ile yaptılar.”

Giyim ürünü alınırken birçok farklı kriterin bulunduğunu ve bunların pazardan pazara farklılık gösterdiğini belirten Powell; “Türkiye’de bir giyim ürünü alınırken uzun süre kalıcı olması konusu biliniyor, renk de öyle, Avrupa’da ise kalite önde geliyor, ABD’de ise güzel görünmesi ve konfor ön planda” dedi. Marsha Powell Avrupalı müşterilerin pamuklu tekstillere hala bağlı olduğunu şu cümlelerle belirterek konuşmasını bitirdi; “Avrupalıların yüzde 66’sı pamuklu giysiler giymeyi tercih ediyor, yüzde 65’i marka isminden daha fazla elyaf içeriğinin önemli olduğunu düşünüyor, yüzde 60’ı ise doğal elyaflardan yapılmış giysilere daha fazla ödeme yapabileceklerini belirtiyor.”

Okunma : 3525


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.