İngiliz Bilim İnsanlarından Giyilebilir Bilgisayar

İngiliz bilim insanları, üretecekleri elektronik ipliklerle dünyanın ilk giyilebilir bilgisayarını yapmaya hazırlanıyor.

  26 Aralık 2019 14:17 Perşembe
İngiliz Bilim İnsanlarından Giyilebilir Bilgisayar

Yirmi birinci yüzyılın yenilikçi teknolojileri, tekstil ürünlerinin üretimini ve tasarımlarını yeniden şekillendirmeye başladı. Güncel tüketim kültürü, tekstil sektöründe sürekli yenilik ve değişim dinamizmini hızlandırdı. 1980’lerden itibaren önemli gelişmeler kat eden teknik tekstil teknolojisi, fonksiyonel kumaşlar üretmeye başladı. Yanmayan ve sıvı geçirmeyen kumaşlardan evirilen teknik tekstil, cep telefonu olarak kullanılan tişörtleri bilim kurgu olmaktan çıkarıyor. İngiltere’deki Nottingham Trent Üniversite’si liderliğindeki bir araştırma projesi, geleceğe yönelik teknolojiyi gerçeğe dönüştürebilir. Üniversitenin Gelişmiş Tekstil Araştırma Grubu'na (ATRG), dünyanın ilk giyilebilir bilgisayarına ilerleme olanağı taşıyacak teknolojiyi geliştirmek için 1,3 milyon Sterlin bağış aldı.

Elektronik İplik Üretilecek

Proje, karmaşık elektronik devrelerin endüstriyel ölçekte ipliklere işlenmesini sağlamak için bir üretim süreci oluşturmayı amaçlamakta. Cep telefonlarını şarj etmek için güneş pilleriyle üretilen giysiler gibi teknolojilere öncülük etmiş olan araştırma grubu, önümüzdeki üç yıl boyunca elektronik iplikler (veya E-iplikler) oluşturma işlemini geliştirecek.

Dışarıdan Fark Edilemeyecek

Üniversitenin Sanat ve Tasarım Okulu'nda ATRG'ye liderlik eden Profesör Tilak Dias, “Bu proje, giyilebilir E-tekstil ürünlerini açık pazarda görmek için kuantum sıçraması yapmamıza olanak sağlayacak. Herhangi bir kullanıcı tarafından tespit edilemeyen karmaşık E-iplik devreleri, giyilebilir elektroniklerin gelişiminin bilgisayar kadar sofistike olmasına izin verecektir. Gelecekte T-Shirt veya ceketinizin cep telefonu olarak kullanılabileceği ve yakanızın konuşmaya uyumlu olabileceği anlamına gelebilir. Ancak çıplak gözle bakıldığında, başka bir giysi gibi görünecek ve teknolojinin hiçbiri kullanıcı tarafından hissedilmeyecektir. Bu ipliklere işlenmiş olan teknolojiyle kalp atış hızınız, kandaki oksijen seviyelerinizi izleyebilen bir iletişim aracı olarak kullanılabilecek ve pek çok özellik olacaktır” dedi.

Tekstil Endüstrisinde Devrim

E-ipliklerin tekstil endüstrisinde ve tekstil kullanan endüstrilerde devrim oluşturma potansiyeline sahip olduğunu belirten Öğretim Görevlisi Will Hurley,  “Tıp, savunma, havacılık, performans sporları, otomotiv ve moda dahil olmak üzere birçok sektörde kullanılabilirler. Atılacak daha birçok adım olmasına rağmen, bu proje bilim kurgunun gerçeğe dönüştürülmesinde büyük rol oynayacak önemli bir gelişmedir” ifadelerini kullandı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.