Düğme Devi Polsan Yatırımla Büyüyor

Polyester ve doğal düğme ürünleriyle küresel çapta pazara sahip olan Polsan, 2012 yılını yeni yatırımlarla değerlendiriyor.

  15 Şubat 2012 19:47 Çarşamba
Düğme Devi Polsan Yatırımla Büyüyor

Düğme sektöründe 55 yılı geride bırakan Polsan Düğme, Türkiye başta olmak üzere Balkanlar, Ortadoğu ve Orta Asya’nın en büyük polyester düğme üreticisi ve ihracatçısı konumunda bulunuyor. Birçok uluslararası marka için ürün tedariği sağlayan firma, kalite belgeleri ile de sektörde farklılaşmayı başardı. Geçtiğimiz dönemde Hindistan’da bir tesis açan Polsan, yurtiçinde de büyüme politikasını sürdürüyor. İkinci ve üçüncü nesil yöneticilerin birlikte çalıştığı Polsan, yüzde 60’ı iç pazara yüzde 40’ı da ihracata gönderilmek üzere, ayda ortalama 250 milyon düğme üretimi gerçekleştiriyor. Firmanın 2011 yılı çalışmalarını, pazardaki konumunu ve 2012 yılı hedeflerini Polsan Düğme Genel Müdürü İsak Pardo anlattı. Sohbetimize yeni nesil yöneticiler Cem Pardo ve Merve Pardo da katıldı.

2011 yılında Avrupa pazarından çok iyi bilgilerin gelmediğini ve ekonomik belirsizliğin bu pazarda etkili olduğunu söyleyen İsak Pardo, kendilerinin pazar çeşitlenmesine giderek başarılı bir dönem yaşadıklarının altını çizdi. Pardo; “Avrupa pazarındaki daralma nedeniyle ihracatımızda kısmi bir düşüş yaşandı. Ama, diğer yandan Asya pazarında ihracatta bir artış yakaladık. Hindistan, Bangladeş, Çin ve Vietnam’a düğme sattık. Bu bölgelerde bizim anlaşmalı olduğumuz firmalar var. Avrupalı büyük firmalara düğme tedarik ediyoruz, bu firmalar da Asya’daki üreticilerine, koleksiyonları için düğmeyi Polsan’dan almaları gerektiğini söylüyorlar.” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıllarda fiyat avantajı nedeniyle, büyük siparişlerin Çin’e, küçük ve orta ölçekli siparişlerin ise Tunus, Fas, Mısır gibi ülkelere gittiğini hatırlatan Pardo, bu durumun değiştiğini ifade etti. Yeni siparişlerin Türkiye ve Romanya’ya kaymasını beklediklerini dile getiren Pardo, ancak hammadde fiyatlarındaki yüksek artışın olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Pardo; “2011 yılında hammadde fiyatları yüzde 32 gibi inanılmaz derecede arttı. Döviz de yüzde 20-25 gibi artış gösterdi. Ancak bizim fiyatlarımız sadece yüzde 10 arttı. Sektör olarak bundan kaynaklanan bir sıkıntı yaşadık.” dedi.

2012 Yatırım Yılı

2012 yılına dair temkinli bir iyimserliğe sahip olduklarını aktaran Pardo, ancak hem dövizdeki dalgalanma hem de Avrupa pazarındaki daralma nedeniyle ihracatçıların kaygılı olduğunun altını çizdi. Pardo, geçtiğimiz dönem yürürlüğe giren ithal tekstil ürünlerine ek vergi uygulamasının düğme gibi aksesuar üreticileri için faydalı olacağını savundu. Piyasada yoğun bir rekabetin yaşandığını belirten İsak Pardo, bu dönemde 3 yeni koleksiyonu özellikle yurtdışı fuarlarında sunduklarını ve büyük beğeni kazandıklarını ifade etti.

2012 yılını yatırım yılı olarak belirlediklerini söyleyen Pardo, bu yıl Gebze’de 8 bin metrekarelik yeni bir fabrika inşaatına başladıklarını, tüm üretim ve yönetim ofislerini bu modern tesise taşıyacaklarını açıkladı. İnşaat çalışmalarının 2011 yılında başladığını belirten Pardo; “Biz yaklaşık 55 yıllık bir firmayız, asla hiçbir yatırımı kısa vadeli olarak düşünmüyoruz. Titizlikle hesaplanan ve yapılan bu çalışmaları inşallah, ikinci nesilden üçüncü nesile bırakacağız” diye konuştu. Pardo, inşaatın 2012 sonu ile 2013’ün başında tamamlanmasını hedeflediklerini açıkladı.

Gebze tesisine İtalya’dan Bonetti gibi markalardan makinalar getireceklerini de dile getiren Pardo, mevcut tesislerinde de sürekli modernizasyon gerçekleştirdiklerini vurguladı. Halihazırda kullanılan makinaların yüzde 80’inin 2-3 senelik makinalar olduğunu kaydeden Pardo sözlerine şöyle devam etti; “Gebze’ye yeni makinalarla gidiyoruz. Şu anda ayda 250 milyon adet düğme üretim kapasitemiz var, yeni tesiste bu rakam 350 milyon adet düğmeye ulaşacak. Yeni tesisle birlikte teknolojik açıdan gelişeceğimiz için maliyet açısından uzun vadede kazanç sağlayacağız”.

Pardo, Polsan’ın yurtdışı ayağı için Hindistan’da aylık 50 milyon düğme kapasiteli bir üretim tesisi açtığını ve Hindistan’daki üreticilere buradan tedarik sağlandığını dile getirdi. Hindistan’da işçilik maliyetinin Türkiye ile karşılaştırıldığında çok ucuz olduğunu aktaran Pardo, aynı zamanda standart ürünlerde el işçiliğinin fark yaratmadığını da belirtti. Düğme üretiminde makinenin, üretim sürecinin yüzde 70’ini bitirdiğini vurgulayan Pardo, dolayısı ile el işçiliğinin her üretimde öne çıkmadığını kaydetti.

Yaptıkları yatırımlar ve pazarlama çalışmaları ile Polsan’ın mevcut gücünü arttırmaya devam ettiğini vurgulayan İsak Pardo, hem doğal hem de polyester tabanlı ürünlerle son 5 senede en büyük atılım yapan sektör firması olduklarını savundu. Düğme segmentinde esas ağırlığın polyesterde olduğunu söyleyen Pardo, doğal ürünler konusunda başarılı çalışmalar yaptıklarını, hatta Çin’e de doğal ürünler sattıklarını açıkladı. Pardo; “Hakiki sedef, boynuz ve korozo gibi doğal ürünler konusunda da tüm dünyada tanınan bir firma olduk. Rusya’da ve Fransa’da fuarlara katıldık. Bu fuarlarda doğal ürünlerimiz yoğun ilgi gördü. Bu dönemde Türkiye’de de fuarlara katılarak ürünlerimizi sergiledik” şeklinde konuştu. Yurtdışındaki muhtelif fuarlara katılarak Türkiye’yi temsil etmekten gurur duyduklarını vurgulayan Pardo, 2012 yılında da bu fuarlara katılmaya devam edeceklerini açıkladı.

Okunma : 3804


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.