Oerlikon Textile Components Shrinkage Competence

Oerlikon Textile Components firmasına bağlı Daytex üretim hattı, Sanfor Kauçuk Blanket pazarında 40 yılı aşkın bir deneyime sahiptir.

  19 Mart 2013 04:59 Salı
Oerlikon Textile Components Shrinkage Competence

Oerlikon Textile Components firmasına bağlı Daytex üretim hattı, Sanfor Kauçuk Blanket pazarında 40 yılı aşkın bir deneyime sahiptir.

Günümüzde pazarda bulunan tekstil ürünlerinin %80’den fazlası Sanfor çekim prosesinden geçmektedir. Bu proses, genellikle Denim gibi ağır kumaşlarda önemli olmakla birlikte, aynı zamanda gömleklik gibi dış giyim kumaşlarda da uygulanmaktadır. Örme kumaşların büyük bir kısmı bu proses yardımıyla daha sonra oluşacak çekmelere karşı korunmaktadır. Bu uygulamanın gelişmesi ve büyümesi özellikle  kumaş yüzeyinde kendini göstermektedir. Kumaş yüzeyinin optik olarak iyileştirilmesi veya kumaştaki tuşe (yüzey dokunuşu) optimize edilmektedir. Böylece sentetik elyaftan üretilen kumaş yüzeyine benzer bir yüzey efekti elde edilmektedir.

1363637236_665x300.jpg

Daytex® Sanfor Kauçuk Blanketleri’nin yararları açıkça görülmektedir.

Özel doğal kauçuk alanlarından özenle seçilmiş yüksek kalitedeki saf doğal kauçuk sürekli kaliteyi elde etmede önemli rol oynamaktadır.

Daytex® Cross Blend (Çapraz karıştırma) ve Daytex® Cross Bias (Çapraz meyilli) teknolojileri ile bilgisayar kontrollü yapılan üretim, homojen yekpare bir blanket elde edilmesini sağlar.

Daytex® Kauçuk Blanketleri kesinlikle dikiş içermez ve bu yüzden blanket makinaya takılırken yön düşüncesi olmaksızın takılabilmekte ve çalışmaktadır.

Daytex® Blanketlerinin yeni kenar özelliği, blanketin ömrünün uzamasına yardımcı olan faktörlerden biridir. Global Daytex® Blanket servisi, müşterilere ihtiyaç duyulduğunda destek verir.

 

Fiyat – performans oranını en iyi şekilde başarı elde etmek için iki konuya dikkat edilmelidir:

 

  • Mümkün olduğu kadar etkili bir kullanım alanına sahip olmak
  • Blanketin ömrünü en uzun süreye çıkarmak.

1363637319_2665x300.jpg

Öyleyse bu randımanı nasıl elde edebiliriz?

 

Kullanım alanını optimize etmek, en uygun blanket enini bulmaya bağlıdır. İki değişik Blanket eni göz önünde bulundurulmalıdır: Blanketin tam eni ve çalışma eni. (Şekil 2)

 

1.Blanketin tam eni, blanketin çalıştığı Sıcak ana tamburun eninden en az 25 mm daha dar seçilmelidir.

2.Blanketin çalışma eni, çalışılan en geniş kumaşın eninden en az 150 mm (15 cm) daha geniş olmalıdır. Bu fark 200 mm (20 cm) den fazla olmamalıdır.

 

Tüm dünyada Blanketlerin fiyatı blanket eni esas alınarak oluşturulmaktadır (US$/inch). Bu da demektir ki; en uygun blanket eni, aynı zamanda en uygun fiyat ve kullanım sonucunu belirlemektedir.

Blanket tam eni ile çalışma eni arasında çok az bir fark olması, blanketin daha verimli kullanılmasını sağlamaktadır. Bu fark ise, blanketin kenar yapısını belirlemektedir. Oerlikon Textile Components firmasının ürünü olan Daytex® blanketlerindeki en son kenar özelliği, blanketin geniş kullanım alanlarında çalışmasına imkan verir.

1363637365_3665x300.jpg

(Şekil 3) Çalışma eninden ne kadarlık bir kaybın olacağını kenar yapısına bağlı olarak göstermektedir.
Klasik geniş kenar kesimli blanket kenarları çalışma enini düşürür. Böylece blanketin kullanım eni azalır.

Kare kenarlı yapı en geniş çalışma enini sunar, ancak bu yapı kenarlarda baskıdan dolayı oluşacak stresin dağılmasını engeller. Bu da kenar yırtılmalarına yol açabilir.

Yeni Daytex® Curved Edge (yeni kenar yapısı) blanketin ömrünün uzun olmasına destek verir.

Bu yeni kenar yapısı tamamen keskin bir kenar değildir. Bu yüzden kenarlardaki yırtılmalara müsaade etmez. Blanketin geniş yan yüzeyleri, kenarlarda oluşacak baskıların dengelenmesine yardımcı olur. Optimize edilmiş kenar yapısı, kenarlarda oluşacak aşırı baskı stresini dağıtır ve aşırı strese bağlı kenar yırtılmaları çok önemli ölçüde azalmış olur. Özellikle kumaşa çekim verme esnasında, çekim değerine bağlı olarak yüksek baskı uygulanmaktadır.

 

Şekil 4’te görüldüğü üzere yeni kenar yapısı sayesinde hem çalışma eni en geniş şekilde sağlanmış, hem de kenarlarda oluşabilecek aşırı baskının oluşturduğu stres dağıtılmış olacaktır.

 

 

Bunun yanısıra kullanım alanı ve kenar yapısı, blanket ömrünün uzamasına da etki etmektedir.

 

Blanket ömrünün uzamasına hangi faktörler etki eder ?

 

Blanket ömrü 6 ana faktöre bağlıdır :

1.Blankette kullanılan malzemenin karışımına,

2.Kullanılan blanket üretim metoduna,

3.Kullanım şartlarına,

4.Taşlama sıklığına ve metoduna,

5.Blanketin ve makinanın periyodik olarak kontrol edilmesine,

6.Blanketin kenar yapısına.

 

Dikkatli yapılacak olan blanket yüzey kontrolü, blanketin ömrünün maksimum olmasında en önemli faktörlerdendir.

 

Blanket yüzeyinde çalışırken oluşan eskimiş (ölmüş) kauçuk yüzeyinin uzaklaştırılması için rutin (belli sürelerde) yapılacak taşlama operasyonu da çok önemlidir. Bu işlem aynı zamanda maksimum çekim değerlerini elde etmekte de son derece önemlidir. Taşlama operasyonu, üreticinin tavsiyeleri doğrultusunda çok yakın kontrol altında yapılmalıdır.

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.