Aşırı Sıcak Ortamlar İçin Serin İş Kıyafetleri

Yüksek sıcaklığa sahip sanayi alanlarındaki koruyucu kıyafetler daha konforlu olması için bir çalışma gerçekleştiriyor.

  17 Mart 2012 02:30 Cumartesi
Aşırı Sıcak Ortamlar İçin Serin İş Kıyafetleri

Çelik, cam yapımı ve madencilik gibi birçok sanayi sektöründe aşırı sıcak ortamlarda çalışanların giydikleri koruyucu kıyafetler büyük önem taşıyor. Çalışanların sıcaktan korunmasını sağlayan bu kıyafetlerin sıcak geçirmeyen ve ateşe dayanıklı koruyucu özelliklerde üretilmesi gerekiyor. Ancak bu koruyucu kıyafetler çoğu zaman çalışanlara rahat hareket olanağına sağlayamıyor ve aşırı bir iç sıcaklığa neden oluyor.

 

Günümüze kadar bu koruyucu iş kıyafetlerinde tasarımın odak noktasını koruyuculuk fonksiyonu etkili oldu. Giysinin rahatlığı konusu ise ikinci planda kalıyordu. Yüksek sıcak ortamlarda, yetersiz ısı ve nem yönetimine sahip kıyafetlerle çalışma ise, işçilerin performans ve sağlıklarını ciddi ölçüde etkiliyor. Tekstil araştırmaları merkezi Hohenstein Enstitüsü bünyesindeki bilim insanları bu konudaki eksikliği gidermek için çalışmalar gerçekleştiriyor.

 

Enstitüde yürütülen araştırma projesinin (AiF No. 16782 N) bir parçası olarak, sınır değerlerini kurmaya ve sıcak sanayide çalışma ortamlarında kullanılan koruyucu kıyafet sistemlerini optimize etmek için standartlaştırılması gereken tasarım prensipleri oluşturulmaya çalışılıyor. Hohenstein Enstitüsü araştırmacıları, giysinin koruyucu işlevinde hiçbir eksilme olmadan, koruyucu kıyafetin termo-fizyolojik özelliklerinin önemli oranda geliştirilmesinin mümkün olduğunun altını çiziyor.

 

 

Kasım 2012 de tamamlanması planlanan araştırma projesi, demir ve çelik endüstrisi için koruyucu giysiye odaklandı. Sıcaklığın 2000°C dereceyi geçtiği yüksek sıcaklıkta fırın yakınlarında çalışanlar bu proje kapsamında bulunmuyor. Bu tür alanlarda çalışanlar için özel koruyucu bir giysi gerekiyor. Bu noktalarda konfordan ziyade güvenlik öne çıkıyor.

 

Teri Önlemek Asıl Odak Noktası

 

Araştırma projesinin amacı; ortam sıcaklığı, farklı stres düzeyi ve süresi gibi faktörleri dikkate alarak mevcut DIN EN ISO 11612 “Sıcaklık ve ateşe karşı koruyan kıyafetler”i geliştirmek ve fizyolojik ölçü için limit değerler ve prosedürleri içeriğini oluşturmak olarak belirtiliyor. Araştırmanın asıl odak noktasını, tekstil materyallerinin teri önlemesi oluşturuyor. Bu bağlamda giysi tabakalarının birleşimine büyük önem veriliyor, dış taraftan iç tarafa doğru oluşumu ile sıcaklığın ve nemin nasıl hareket ettiğine dikkat ediliyor.

Şimdiye kadar sıcak ortamdaki koruyucu giysilerin dış yüzeylerine odaklanılmıştı. Günümüze kadar standartlaştırılmayan iç giyim bu çalışma ile kendi standartlarına kavuşacak.

 

Bu çalışmadan öncelikle Almanya’da sıcak ortamlar için koruyucu kıyafetler üreten küçük ve orta ölçekli firmaların faydalanacağı belirtiliyor. Standartlaştırılmış parametreler ayrıca her gün yüksek ısıya maruz kalan çalışanların güvenliğini de arttıracak. Daha az sıcaklığa maruz kalacak olan işçiler daha az hastalanacakları için verimleri, dolayısıyla firmaların üretimi artacak.

 

Aşırı Sıcak Ölüme Neden Olabilir

 

Uygun kıyafetlere sahip olmadan, yüksek sıcaklığa maruz kalan bir kişinin vücudunun termo dengesi bozulabilir. Vücut iç sıcaklığı olan 37 °C’nin üzerindeki bir sıcaklık uzun dönemde vücudun dolaşım sistemini bozarak onun çökmesine ve ölümüne neden olabilir. Ayrıca yüksek sıcaklık hipertermi gibi riskler de doğuruyor.

 

İnsan organizması vücut ısınını düzenlemek için farklı mekanizmalara sahip bulunuyor. Eğer ortamın sıcaklığı deri ile aynı orandaysa, yaklaşık 32 °C, teri buharlaştırmak ısı dengesini sağlamanın tek yoludur. Bu nedenle vücudun nem aktarımını sağlayabilmesi büyük önem taşıyor. Eğer kıyafeti giyen kişi çok terlemekteyse, tekstil maddesi çıkarılan (sıvı yada buhar şeklinde) terin artan hacmine tampon oluşturmalı. Büyük miktarda ter etkin biçimde emilmeli edilmeli ve vücuttan uzaklaştırılmalı.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.