Makine İmalat Sektörü Bir Çatı Altında Birleşti

Makine üreticilerini temsil eden 14 dernek MAKFED çatısı altında birleşti. MAKFED, sektörel bütünleşmeyi ile makine imalat sanayi ile ilgili politika ve uygulamalarda etkin olmayı amaçlıyor

  24 Aralık 2014 09:33 Çarşamba
Makine İmalat Sektörü Bir Çatı Altında Birleşti

Makine imalat sektörü, Makine Sanayi Sektör Platformu (MSSP) çatısı altındaki birlikteliğini federasyona dönüştürdü. Birbirinden farklı makine alt sektörlerini temsil eden 14 dernek, Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu’nu (MAKFED) kurdu. Birçok sektörü içinde barındıran federasyon sektörel bütünleşmeyi hedef alıyor. Tekstil Makine ve Aksesuarları Sanayicileri Derneği’nin de kurucu üyeleri içerisinde yer aldığı MAKFED, için tekstil sektörünün de içinde olduğu birçok toplantı gerçekleştirilmişti.

MAKFED’in ilk başkanı aynı zamanda Makine İhracatçılar Birliği(MAİB) ve Makine Tanıtım Grubu (MTG) Başkan Yardımcılığı görevlerini de yürüten Kutlu Karavelioğlu oldu. Makine İhracatçılar Birliği (MAİB) desteğiyle, Ocak 2007’de kurulan MSSP, 7 yıl boyunca yurt içinde ve yurt dışında makine sektörünü temsil etti. MAKFED, Ankara İl Dernekler Müdürlüğü’nün onayından sonra resmi kimliğini aldı.

MAKFED’in altı ay içinde yapacağı 1. Genel Kurulu’na kadar, Geçici Yönetim Kurulu Başkanlığına Kutlu Karavelioğlu (POMSAD), Başkan Yardımcılığına Hüseyin Semerci (PAGDER), Sayman Üyeliğine Şenol Önal (TARMAKBİR), Yönetim Kurulu üyeliklerine Sefa Targıt (AYSAD) ve Halil Tamer Öztoygar (İMDER) seçildi. Federasyonun merkezi ise Ankara olarak belirlendi.

3 Yıldır Üzerinde Çalışılan MAKFED Kuruldu

MAKFED Başkanı Kutlu Develioğlu, “Başarılı olması öngörülen, tüm sektörlerin, elbette öncelikle bir “sektör” olabilmenin vasıflarına sahip olması gerekir” dedi. Makine sektörünün nitelikli bir üretim ve istihdam alt yapısına ve ciddi bir ekonomik büyüklüğe ulaşmış olması gerektiğini belirten Develioğlu, bütün paydaşlarca benimsenmiş ortak bir vizyona ve misyona yani ortak bir geçmişe, dile ve kültüre sahip olması gerekildiğini vurguladı. Birlikte hareket eden bireylerin birbirini iyi tanımaları anlamaları ve müşterek menfaatlerini hassasça belirleyebilmelerinin önemli olduğunu ifade eden Develioğlu, “sağlıklı ve haklı bir rekabetin sağlayacağı dürtü ve gücün ayırdına vararak, birleşebilmeliler” dedi. Makine imalat sektörünün başarısız olma lüksünün bulunmadığını söyleyen Develioğlu, 14 derneği, toplumsal refahın önemli kaldıraçları ideali etrafında birleştiklerini, 3 yıla yakındır üzerinde çalıştıkları federasyonu kurduklarını belirtti. Develioğlu, “ MAKFED, makine imalat ailesinin tepe örgütü olmak vasfıyla çok önemli sorumluluk taşıyacak” dedi.

“MAKFED’in Temeli MİB ile Atıldı”

Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçılar Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, MAKFED hakkında değerlendirmelerde bulundu. Makine sektörünü bir çatı altında birleştirmek için önce Makine İhracatçılar Birliği’ni (MİB) kurduklarını belirten Dalgakıran, ilerleyen zamanlarda ise makine sektöründeki kurum ve kuruluşlarla konuştuklarını, daha sonra derneklerle bir araya getirdiklerini ve federasyonu kurduklarını söyledi. Dalgakıran, MAKFED’le tek bir örgüt oluşturduklarını ve bu şekilde çok daha güçlü olacaklarını ifade etti. Örneğin, MAKFED sayesinde küçük küçük organizasyonlar ve etkinlikler düzenlemek yerine büyük organizasyonlar gerçekleştirebileceklerini söyleyen Dalgakıran, bu federasyonla birlikte hükümetle daha güçlü ve etkili bir iletişim kuracaklarını bu şekilde hükümetle ilişkilerin güçleneceğini söyledi.  Makine sektörünün gelişmesinin Türkiye’nin yatırımlarıyla da alakalı olduğunu belirten Dalgakıran, sektörün gelişmesi açısından bazı yasaların çıkmasını beklediklerini endüstriyel dönüşümün bu yönde olması gerektiğini ifade etti. Sektör olarak 2015’teki hedeflerinide açıklayan Dalgakıran, “Ar-Ge çalışmalarına hız kazandıracağız, Türkiye’de güçlü firma çok az bu yüzden küçük atölyeleri birleştirip büyümelerini sağlayacağız, böylelikle içte ve dışta başarılı olacağız” dedi.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.