Better Cotton Üretimi İçin Başvurular Başladı

Türkiye’de sürdürülebilir pamuk üretiminin yaygınlaştırılması amacı ile faaliyetlerine devam eden IPUD, Better Cotton üretimi için başvuruları almaya başladı

  26 Şubat 2015 09:22 Perşembe
Better Cotton Üretimi İçin Başvurular Başladı

Sürdürülebilir pamuk üretimi konusunda dünyada önemi gittikçe artan “Better Cotton” lisanslı pamuğu Türkiye’de üreterek, Türkiye’deki pamuk üretimini çevresel, ekonomik ve sosyal anlamda sürdürülebilir kılmak ve Türk sanayicisinin sürdürülebilir pamukta dışa bağımlılığını azaltmak için çalışmalar yürüten İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD) 2015 sezonunda Better Cotton lisanslı pamuk üretimi gerçekleştirmek isteyen Üretici Birim ve Çiftçi başvurularını açtı. 2013-2014’te 280 çiftçi ile 34 bin ton Better Cotton lisanslı kütlü pamuk üretimi gerçekleşmesini sağlayan IPUD, 2014-15 sezonunda 534 çiftçi ile yaklaşık 60 bin ton civarında lisanslı kütlü pamuk üretimi gerçekleştirdi.

“Pamuğun Daha İyi Olması İçin Uğraşıyoruz”

IPUD Yönetim Kurulu Başkanı Leon Piçon konu ile ilgili olarak, IPUD’un pamuk üretiminde çiftçiler ile çalışma tecrübesi olan ve kendi yörelerinde pamuk üretimindeki sorunların bilincinde olan yerel kurumlarla işbirliği ile Better Cotton üretimini gerçekleştirdiğini söyledi. Bu kurumlara Üretici Birim adı verildiğini belirten Piçon, bu birimlerin IPUD’un desteği ile çiftçilerin yerelde organizasyonu, eğitimi, takibi ve Better Cotton Standard Sistemi’nin gerektirdiği raporlamaların yapılmasından sorumlu olduğunu bildirdi. Türkiye’de pamuk üretiminin sürdürülebilir anlamda daha iyiye dönüşmesi için katkıda bulunmak isteyen kurumları Better Cotton Üretici Birim ve Çiftçi başvurusunda bulunmaya çağıran IPUD Yönetim Kurulu Başkanı Leon Piçon, çırçır işletmelerinden ticaret borsalarına, iplik işletmelerinden çiftçi birliklerine kadar farklı kurumların bu süreçte yer alabileceklerinin altını çizdi.

Sürdürülebilirlik Herkes İçin Önemli

Sürdürülebilir pamuk konusunda dünyada bilinirliği gittikçe artan ve Mali’den Hindistan’a kadar birçok ülkede faaliyete geçen Better Cotton Initiative (BCI) ile 2011 yılında başlatılan görüşmeler sonrasında Türkiye’de “Better Cotton” üretiminin gerçekleştirilmesini sağlayan İyi Pamuk Uygulamaları Derneği’nin 2013 yılında kurulduğunu hatırlatan Piçon, “Dernek pamuk çiftçisinden, tüccarına, iplik üreticisinden, tekstil sanayicisine kadar Türkiye’deki pamuk üretimini ve tekstil sektörünü sürdürülebilirlik konusunda yukarıya taşımayı hedefliyor. IPUD Türkiye’de pamuk üretimini, pamuğu üreten kesimler için, pamuğun yetiştirildiği çevre için ve sektörün geleceği için daha iyi bir hale getirmek amacını taşıyor” dedi.

2014-2015 sezonunda 47 üyeye ulaşan dernek, bu yıl üye sayısını 60’a çıkarmayı hedefliyor. Pamuk üreticileri, çırçır işletmeleri, pamuk tedarikçileri, tekstil ve hazır giyim kuruluşları, perakende zincirleri ve markaları, ayrıca dernek faaliyetlerine katkıda bulunabilecek Sivil toplum kuruluşları gibi birçok konuda farklı bilgiye sahip kişi ve kurumları bir araya getiren IPUD, Türkiye’deki pamuk üretimi, ticareti ve tekstil sektöründe söz sahibi herkesi üyeliğine davet ediyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.