Alman Makinacıların Büyüyen Pazarı; Türkiye

Türk tekstilcilerinin en büyük tedarikçilerinden olan Alman makinacılar, 2012 yılında da Türk piyasasında büyümeye devam etti. Alman tekstil makine üreticileri Türkiye satışlarında toplamda yüzde 18 artış yakaladı.

  22 Mart 2013 20:44 Cuma
Alman Makinacıların Büyüyen Pazarı; Türkiye

Alman Tekstil Makinacıları, Türkiye satışlarının artırmaya devam ediyor. VDMA (Alman Tekstil Makinacıları Birliği)’nin yayınladığı 2012 Türkiye satış rakamlarına göre; iplik, dokuma, örme ve nakış makinalarında pozitif yönlü seyir izleyen üreticiler, terbiye, yıkama ve boyama alanlarında küçük bir gerileme yaşadı. Alman üreticiler 2012 yılında Türk pazarına toplamda 348.181 Milyon Euro’luk tekstil makinaları satışı yaptı. 2012 yılı iplik makinaları ihracatında, Türk piyasasına 168.489 Milyon Euro’luk bir ihracat gerçekleştiren Alman Makinacılar, dokuma makinalarında bir önceki yıla göre yüzde 300 büyüme kaydederek, 39.555 milyon Euro’luk satış gerçekleştirdi. VDMA üyeleri, örgü ve nakış teknolojileri satışında 90 milyon Euro sınırını aşamamasına rağmen, bir önceki yıla göre yüzde 25 oranında artış elde ederek, 86.065 milyon Euro seviyesinde ihracat yaptı. Alman firmaların, Türk piyasasında gerilediği tek alan ise terbiye grubu makinalarında oldu. 2011 yılında 60 milyon Euro sınırını aşan üreticiler, 2012 yılında 54.072 Milyon Euro’luk satış gerçekleştirdi. 2012 yılında terbiye grubu ürünlerde Türkiye’ye olan ihracatın 2010 yılında gerçekleşen 56.442 Milyon Euro’nun altında kalması dikkat çekti.

Alman Makinacılar İçin Türkiye Çok Önemli

Techtextile ve Texprocess Fuarı’nın İstanbul’da yapılan tanıtım toplantısında konuşan VDMA Deri ve Giysi Teknolojileri Derneği Genel Müdürü Elgar Straub’ta, Türkiye’nin küresel piyasada söz sahibi ülkelerden birisi olmaya başladığını dile getirdi. Türkiye ile yapılan ikili çalışmalar sonucunda sürekli artan bir ticari ilişki içinde olduklarını belirten Straub şunlara işaret etti; “Türkiye pazarında tüketici taleplerinin üst noktada olduğunu belirtmek isterim. Arap ülkelerinden Orta Asya’ya kadar Türkiye’nin tüm bölgedeki öneminin de altını çizmek gerekiyor. Doğu ve Güney Doğu Avrupa da dahil olmak üzere tüm bölge üzerinde, Türkiye’nin Avrupa’daki en önemli satın alıcılarına yakın konumu,  yetenekli iş gücü ve tekstil işleme geleneği, fark yaratmasına neden oluyor.”

2012 yılında Alman dikim ve tekstil makinelerinin ulusal müşterileri hakkında açıklamalar yapan Straub, bu alanda büyük artış yaşayan ABD’nin ilk sırada yer aldığını ifade ederken, bu ülkenin ardından sırasıyla Türkiye ve Çin’in geldiğini belirtti. Straub, Amerika’nın bir önceki yıla göre 3. Sıradan ilk sıraya çıkmasının ise dikkate değer bir sonuç olduğunun altını çizdi.

Küresel Alanda Satışlar Durağan

Türkiye satışlarının dışında küresel piyasada tercih edilen markalar arasında yer alan VDMA üyesi makinacılar, toplamda 3.141 Milyar Euro’luk küresel satış rakamına ulaştı. Üreticilerin en büyük satış kalemini oluşturan iplik teknolojilerinde küçük bir artışla 1.409 Milyar Euro ihracat yapan üreticiler, dokuma da ise yerinde saydı. İhracat rakamlarında en büyük sıkıntı ise örme ve nakış alanlarında görüldü. Bu alanda bir önceki yıla göre yaklaşık olarak yüzde 25 oranında gerileyen satışlardan sonra, terbiye grubunda yaşanan artış, tablonun olumsuz görüntüsünü biraz olsun yukarıya çekti. Alman makinacılar terbiye alanında 818.245 Milyon Euro rakamını yakaladı. 

Ülkeler Bazında Sıralama Değişmedi

Alman makinacıların ihracat yaptığı alanlara bakıldığında ise sıralama değişmedi. En fazla ihracat yapılan ülke toplamda 1.025 milyar Euro rakamıyla Çin olurken, Türkiye 348.181 Milyon Euro ile en büyük ikinci ihracat pazarı oldu. Sırasıyla 240.384 Milyon Euro rakamıyla Hindistan, 171.143 Milyon Euro ile Amerika, 121.014 Milyon Euro ile de Endonezya ihracat alanlarını oluşturdu. Genel anlamda bir gerileme seyrinin görüldüğü satışlarda, ilk beş pazar ülkeleri arasında sadece Türkiye ve Endonezya’da artış görüldüğü kaydedildi. VDMA’dan tarafından yayınlanan raporda, 2013 yılında satış seyrinin pozitif yönlü olacağı belirtildi.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.