TEMSAD’ta 4. Nalbant Dönemi

TEMSAD, 19 Ocak’ta gerçekleştirdiği 8. Olağan Genel Kurul Toplantısı ile başkanını belirledi. Tek aday olarak seçime giren, Adil Nalbant 4. kez başkanlık koltuğuna oturdu.

  22 Mart 2013 17:41 Cuma
TEMSAD’ta 4. Nalbant Dönemi


İkinci El Makine Çok Büyük Sıkıntı

Türk tekstil makina ve aksamları sektörünün ihracatta büyümesini sürdürdüğünü vurgulayan Nalbant, buna karşın sektördeki ithal makina gerçeğinin altını çizdi. Küresel çapta 24 milyar Dolara ulaşan tekstil makina ve aksamları ihracat rakamında, Çin, ABD, Hindistan, Almanya ve Türkiye’nin yüzde 48’lik payı aldığını belirten Nalbant; “Çin tek başına pazarın yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyor. Pazarda Türkiye’nin yüzde 5,2’lik payı bulunuyor” dedi.

Türk tekstil makina ve aksamları sektörünün eksikliklerine rağmen sağlam durduğuna vurgu yapan Adil Nalbant, buna karşın makina ithalatında çok açık bir şekilde önemli iniş ve çıkışlar yaşandığını belirtti. İthalatın 2.2 milyar Dolar seviyesinden 2009 yılında 450 milyon Dolar seviyesine indiğini yineleyen Nalbant, ithalatın dip yaptığı bu dönemin bir fırsat olarak değerlendirilemediğini ve Türkiye’nin “Dünyanın en gözde Tekstil makina hurdalığına” dönüştüğünü savundu. Nalbant sözlerini şöyle sürdürdü; “2009 krizinden geçen iki sene içerisinde ithal edilen 3 milyar dolarlık makinanın çok büyük bir kısmı ‘ikinci el’ makinadır. Maalesef mevcut GTİP esaslı gümrük mevzuatı bu hastalıklı durumun bırakın tedavisini teşhisine bile izin vermemektedir. Ülkemizde tam olarak ne kadar ikinci el makine var bunu bile kesin olarak bilmiyoruz.”

İhracat Rakamları Hızla Artmalı

Konuşmasında önemli değerlendirmelerde bulunan Adil Nalbant, 300 milyon Dolarlık ihracat sınırının aşılamadığına vurgu yaptı. Bu konunun çözülmesi için acilen önlem alınması gerektiğinin altını çizen Nalbant, aksi takdirde Türkiye’nin bir uzvunu kaybedeceğini belirtti. Nalbant, sektörün koruma altına alınarak gelişmesi halinde 2023 yılı ihracat hedefine ulaşılabileceğini dile getirdi. Yerli tekstil sektörünü haksız rekabetten korumak için hükümetin uygulamaya koyduğu ithal tekstil ürünlerine ek gümrük vergisine benzer bir uygulamanın makina ve aksam sektörü için de gerekli olduğunu savunan Nalbant, koruma altına alınan üreticilerin rahat bir nefes alarak kendilerini geliştirme fırsatı yakalayacağını söyledi.

Okunma : 9702


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.