Dijital Baskı, ‘Süblime Baskı’ İle Gelişiyor

Süblimasyon transfer tekniği konusunda uzmanlaşmış olan Texcon, süblime boya ile pamuk ürünlerine uygulamak üzere gereken know-how ve kimyevi maddeyi Türk üreticilerin hizmetine sunacak.

  22 Temmuz 2013 19:04 Pazartesi
Dijital Baskı, ‘Süblime Baskı’ İle Gelişiyor

Almanya’da 1986 yılından beri süblimasyon transfer tekniği üzerine çalışmalar yapan Texcon-3t-Innovations Gmbh, uzun süredir üzerinde çalıştığı süblimasyon transfer baskı tekniğini pamuk, keten, ipek ve benzeri doğal elyaflara uygulamak üzere ihtiyaç duyulan kimyevi madde ve know-how’ı parça baskıda kullanılmak üzere Türk üreticilere tedarik edecek.

Eylül ayı itibariyle Türk üreticilere süblimasyon baskı tekniğini sunacak olan Texcon’un, bu önemli faaliyetinde en büyük paya sahip olan Yüksek Tekstil Mühendisi Altan Arslan, Tekstil Dünyası Yayın Grubu’na konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hedeflerinin bu teknolojiyi güven veren ve ciddi atılımlar gerçekleştiren birkaç şirket ile paylaşmak olduğunu belirtti. Bu proje ile ilgili Hindistan’da, Indigo kullanmadan süblime boya ile blue-jean kumaş üretmek amacında olan bir firma ile görüştüklerini kaydeden Arslan, hedeflerinin çevre kirliliği ile çalışmalar yapan Çin’de bu sistemi tanıtmak olduğunu söyledi. Arslan; “Bilindiği gibi dijital baskının günümüzde bu derece önem kazanmasına rağmen hala en iyi baskı tekniği süblimasyon boyalar ve kağıt ile yapılanıdır. Bundan daha sağlıklı, hassas baskı tekniği piyasada bulunmamaktadır. Bu baskı tekniği ile ilgili tahminen 1990’lı yıllara kadar 700’e yakın patent alınmış ancak bunların hiçbirinde gereken başarı sağlanamamıştır” dedi.

‘1000’e Yakın Firma Araştırma İçerisinde’

Süblime baskının gelişimi ile açıklamalarına devam eden Arslan; “Renk tutturma, haslık ve kuma yumuşaklığı aynı anda elde edilememiş ve bu konudaki gayretler 1990’lı yıllardan sonra azalmıştır. Bunun sonucunda da baskı tekniği sadece polyester ve naylon kumaşlara uygulama ile sınırlandırılmıştır. Ancak şu anda Türkiye dahil olmak üzere 1000’e yakın şirket, bilim adamı ve firma sahipleri süblimasyon ağırlıklı dijital baskının gelişmesi ile ilgili çalışmalar yapıyor. Buna rağmen ortada sağlıklı bir sonuç mevcut değil” diye konuştu.

Bu tekniğin piyasalarda ancak 2010 yılından sonra ilgi görmeye başladığını dile getiren Arslan, şu anda dijital baskının üst seviyelerde olmasının isteklerini daha da artırdığına dikkat çekti.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.