Ak-Kim’den 750 Milyon Dolar Ciro Hedefi

1977 yılında dört çalışan ve bin ton kapasiteyle yola çıkan bugün ise 850 kişilik istihdam ve 800 bin ton kapasiteye ulaşan Ak-Kim 2023’te 750 milyon dolar ciro hedefliyor.

  30 Ekim 2017 01:00 Pazartesi
Ak-Kim’den 750 Milyon Dolar Ciro Hedefi

Kimya sektörünün Türkiye’deki en önemli oyuncularından biri olan Akkök Holding’e bağlı Ak-Kim, 2023 yılına kadar 300 milyon dolarlık yatırım müjdesi verdi. Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri tarafından 40. yıl kutlamaları kapsamında düzenlenen basın toplantısında grubun 2023 hedefleri konusunda önemli değerlendirmelere yer verildi.

Basın toplantısına Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü ve Akkök Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Raif Ali Dinçkök de katıldı. Ahmet Dördüncü, 2023 yılında Türkiye’nin cari açığının yüzde 2’sini Akkök Holding olarak kapatmayı hedeflediklerini söyledi. Dördüncü, “Kimya sektöründeki gelişmişlik seviyesi, ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile doğru orantılıdır. Türkiye’ye baktığımızda görüyoruz ki kimya sektörü, otomotiv ve hazır giyim sektörlerinin ardından en çok ihracat gerçekleştiren üçüncü sektör. Ancak Türkiye’nin dış ticaret açığında kimya sektörünün 25 milyar dolar payı var. Bu sebeple kimyada önceliğimiz, katma değer oluşturan, inovatif ürünler geliştirmek” dedi.

Raif Ali Dinçkök ise, Ak-Kim’in bugün yurt dışında anahtar teslim kimya şirketleri kurarak, 40 yılda biriktirdiği bilgi ve tecrübesini yurt dışındaki şirketlere aktardığını anlattı. Dinçkök “2002 ve 2004 yılında Ürdün’de Klor Alkali Tesisi kurup başarıyla devreye aldık. Yine Suudi Arabistan’da 2008 yılında iki ayrı Klor Alkali Tesisi, 2007’de Pakistan’da Hidrojen Peroksit Tesisi, 2011’de Yunanistan’da Hidroklorik Asit Tesisi, 2012’de Cezayir’de Klor Alkali Tesisi ve 2014 yılında yine Cezayir’de Demir III Klorür Tesisi kurduk.” açıklamalarına yer verdi.

“Var Olduğumuz Pazarlarda Daha da Güçlenmeyi Hedefliyoruz”

Konuşmasında grubun gelecek hedefleri hakkında da bilgiler paylaşan Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri ise şunları söyledi; “Cumhuriyetin 100. Yılı 2023’e geldiğimizde Ak-Kim’i 750 milyon dolar cirolu bir şirket konumuna getirmek istiyoruz. 40 yıldır organik ve inorganik büyümesini sağlıklı şekilde sürdüren Ak-Kim, yeni şirket satın alma fırsatlarını da değerlendirecek. Var olduğumuz pazarlarda daha da güçlenmeyi hedefliyoruz.”

Türkiye’de kimya sanayiinin 300 bin kişiyi istihdam ettiğinin altını çizen Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri, “Aileleri ile baktığımızda 1 milyon 200 bin kişi, doğrudan bu sektörden geçimini sağlamaktadır. Ancak sektörün önemli sorunları var. Ham maddede yurt dışına bağımlılık, kimyanın en çok dış ticaret açığı veren ikinci sektör olmasına yol açıyor. 14 milyar dolarlık ihracata karşın, sektör 40 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriyor. Bu açığı kapatabilmek için sektörümüzün katma değeri yüksek performans kimyasallarına, Ar-Ge ve inovasyona, petrokimya ürünlerine odaklanması gerekiyor.” sözlerine yer verdi.

YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.