Geleceğin malzemesine yoğun talep

Hayatımızın her alanında kullanılan kompozit ürünlere talep her geçen gün artıyor. Dünya kompozit pazarının, 2023 yılında 96 milyar Euro’ya ulaşacağı tahmin ediliyor.

  25 Aralık 2019 11:03 Çarşamba
Geleceğin malzemesine yoğun talep

Havacılık ve uzay sanayi başta olmak üzere, enerji, otomotiv, inşaat ve hemen hemen hayatımızın her alanında kullandığımız ürünlerin vazgeçilmez malzemesi kompozitler, tarihin ilk dönemlerinden bu yana uygarlık tarihinde önemli bir yere sahipti. Bu durumun getirdiği ivme sektörün sürekli büyümesini sağlıyor. 2017 yılında hacimsel olarak 11.1 milyon ton seviyesinde olan dünya kompozit pazarı, 2018 yılında ise 11.4 milyon tona yükseldi. Bu rakamın 2019’da 11.7 milyon ton, 2023 yılındaysa 13.1 milyon tona ulaşması bekleniyor.

2017 yılında 76 milyar Euro seviyesinde olan dünya kompozit pazarı, 2018 yılındaysa 78.8 milyar Euro’ya yükseldi. 2019’da 82 milyar Euro’yu bulan kompozit pazarının 2023 yılında 96 milyar Euro’yu bulması bekleniyor.

242 bin tonluk bir hacme ulaşan Türkiye kompozit sektörü, dünyadaki ekonomik gelişmeler paralelinde ve ülke dinamiklerinin de etkisiyle diğer sektörlerde olduğu gibi hızlı ve uzun soluklu bir gelişme içinde. Kompozit üretiminde kullanılan teknik tekstillerin üretiminin ülkemizde yaygınlaşması ile birlikte, bu alanda da sektör ihtiyaçlarını yurt içinden karşılayabiliyor. Türkiye yaklaşık 240 milyon Euro’luk ihracat yaparken, 240 milyon Euro’luk da ithalat yaparak dış ticarette dengeli bir ilerleme kaydediyor. Sektör ihracatını; 50 milyon Euro polyester reçine, 30 milyon Euro CTP boru, 25 milyon Euro karbon elyaf, 10 milyon Euro cam elyafı ve 10 milyon euro teknik tekstille 115 milyon Euro diğer kompozit ürünler oluşturuyor.

Yeni Pazar Arayışı Sürüyor

Doğrudan ve dolaylı olarak ihracat yapan kompozit sektörü, ürettiği hammaddeleri, sanayi ara mallarını ve son ürünleri doğrudan ihraç ediyor. Ayrıca otomobil, otobüs, tekne, küvet gibi ürünlerin içerisinde dolaylı olarak da ihraç eder konumda. Avrupa ülkeleri, Rusya, Türki Cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya ihracat yapan Türk kompozit sektörü, ihracat yapılan ülke sayısını artırmak amacıyla çalışmalarını her geçen gün yoğunlaştırıyor. Sektörün bazı firmaları ABD, Çin ve Uzak Doğu da dahil dünyanın her yerine ihracat yapma yeteneğine sahip.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.