Türk halıları dünya evlerini süsledi

Dünya halı ihracatının lideri olan Türkiye, 2019 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla ihracattan 1 milyar 801 milyon dolar gelir elde etti.

  03 Ocak 2020 15:43 Cuma
Türk halıları dünya evlerini süsledi

Tarihinin her aşamasında gerek motiflerinin zenginliği gerek maharet isteyen incecik dokuma yöntemleri sayesinde Türk halıları tüm dünyayı kendine hayran bırakmıştır. Türk halısına gösterilen yoğun ilgi ihracatı da artırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Uluslararası Ticaret Merkezinin (ITC) verilerine göre, Türkiye'nin halı ihracatındaki dünya liderliği sürüyor. 2018 yılında 2,7 milyar dolar ile dünya halı ihracatının lideri olan Türkiye, söz konusu alanda en yakın rakibi olan Belçika'ya yaklaşık bir milyar dolar fark attı.

ABD’den Yoğun İlgi Var

Türkiye'nin 2019 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla dünyanın dört bir yanına gerçekleştirdiği halı ihracatı ise 1 milyar 801 milyon doları buldu. En çok ABD'den talep gören Türk halıları, dünyanın birçok ülkesinde evleri süsledi. Halı ihracatı yapılan ülkeler arasında ABD, Almanya, Arjantin, Tayland, Moğolistan, Moritanya, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi birçok ülke bulunuyor. ABD'ye gerçekleştirilen halı ihracatı 453 milyon doları aştı. ABD'yi, 277,9 milyon dolarla Suudi Arabistan, 88,8 milyon dolarla Almanya, 82,8 milyon dolarla Irak ve 81,9 milyon dolarla Birleşik Krallık takip etti. Bu ülkelerin yanı sıra 170 ülkeye daha satış yapılıyor.

Hedef 3 Milyar Dolar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Halı Sektörü Başkanı Selahattin Kaplan, sektörün 2020 hedefinin 3 milyar dolar olduğunu aktardı. Kaplan, halı çeşitlerinden özellikle, polip polyester karışımlı halıların ve yüksek kalite bambu viskonla dokunan halıların çok tercih edildiğini belirtti.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.