Tekstilde İhracatı Artıracak TEKSMER Projesi Tamamlandı

Türkiye’nin tekstil ihracatında katma değeri yüksek teknik tekstil ürünlerinin üretimi ve geliştirilmesi için projelendirilen TEKSMER kuruluşunu tamamladı.

  24 Temmuz 2017 01:00 Pazartesi
Tekstilde İhracatı Artıracak TEKSMER Projesi Tamamlandı

Katma değerli teknik tekstillerin ihracattaki payını arttırmak, Türkiye’de teknik tekstilin temel hammaddesi olan yeni nesil elyaf ve lifler geliştirmek amacıyla kurulan Teknik Tekstil Araştırma ve Uygulama Merkezi(TEKSMER) artık kendi kanatlarıyla uçacak. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ortaklığında, İzmir Kalkınma Ajansı’nın güdümlü projesi olarak başlatılan TEKSMER projesi, gerçekleşen kapanış toplantısı ile tamamlanmış ve hayata geçirilmiş oldu.

Dr. Devrim Göktaş Başer Koordinatörlüğünde Türk tekstil sektörüne ivme kazandırmak üzere başlatılan proje, teknik tekstiller üzerine temel Ar-Ge çalışmalarını yürütmek, üniversite-sanayi işbirliği ile araştırma projelerinin geliştirilmesini sağlamak, bunun için gerekli olan laboratuvar alt yapısı ve nitelikli insan kaynağını oluşturarak bilgi ve know-how üretmeyi amaçlıyordu.

Kuruluşunu tamamlayan TEKSMER’in yoğun bir tempoya girdiğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, TEKSMER bünyesinde 10 projenin çalışmalarının devam ettiğini söyledi. TEKSMER’le ilgili planlanan her şeyin gerçekleştirildiğini vurgulayan Ünlütürk, “TEKSMER, dönüşüm projesinin nasıl yapılacağı ve konvansiyonel üretimden katma değeri yüksek üretime geçiş konusunda Türkiye’de örnek alınacak bir proje oldu.” diye konuştu.

Teknik tekstilin, Türkiye’nin toplam tekstil ihracatının yüzde 20’sini oluşturduğunu, bu potansiyelin daha da arttırılması ve ülkenin teknik tekstil konusunda basamak atlaması için TEKSMER’in önemli rol üstleneceğini ifade eden Sabri Ünlütürk, “TEKSMER bünyesinde yaptığımız fizibilite çalışması sonucunda başlangıçta koruyucu ve medikal tekstil araştırmalarına yoğunlaşacağız.” dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik ise, Ege Bölgesi’nde inovasyon ve Ar-Ge’nin merkezi olmayı hedefleyen bir üniversite olarak bu tarz çalışmaları her zaman desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

İzmir Kalkınma Ajansı Temsilcisi Sena Gürsoy ise, İZKA’nın bugüne kadar sonuçlandırdığı 2 güdümlü projeden birisinin TEKSMER olduğunu belirterek, “İZKA şimdiye kadar 16 mali destek projesi ile 229 milyon TL tutarında kaynak aktardı. 7 güdümlü projeden ikisini tamamladı.” dedi. Projeler arasında yer alan İzmir İleri Teknoloji ve İnovasyon Merkezi ile TEKSMER tamamlanan projeler arasında bulunuyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.