Tekstil Terbiyesi için Akıllı ve Çevre-Dostu Çözümler

Sperotto Rimar enerji tasarruflu teknolojileri kumaş kalitesinden ödün vermeden çevre dostu özelliğiyle hem üretim süreçlerini kısaltırken hem de terbiye süreçlerini optimize eder.

  05 Ocak 2023 08:30 Perşembe
Tekstil Terbiyesi için Akıllı ve Çevre-Dostu Çözümler

Terbiye sektörü, şüphesiz değer zincirindeki en önemli aşamadır ve tekstil son-kullanımda çok geniş çeşitlilikte özelliklere katkıda bulunur. Pek çok farklı uygulamaya ideal bir görünüm, dokunuş ve işlevsellik kazandırmak, makine üreticileri için gerçek bir zorluktur. Akıllı yeniliklere ihtiyaç var.

Enerji Tasarrufu

Sperotto Rimar, kumaş terbiyesi için makine geliştirmede iki enerji tasarruflu strateji izliyor. İlki, terbiye sürecini kısaltmak için bir veya daha fazla üretim adımını atlayan teknolojiyi hedefler. Enerji tüketimini çok önemli ölçüde azaltabilen motorlar, elektrikli ve elektronik kontroller gibi yenilikçi bileşenlerin kullanılması aynı derecede önemlidir.

Terbiye süreçlerini optimize etmek, enerji tasarrufu sağlamanın başka bir yoludur. Günümüzde en yüksek enerji tasarrufu potansiyeli işlemede buhar, su veya elektrik kullanımının azaltılmasından ve tüketilen enerjiyi sınırlamak veya kısmen geri kazanmak için teknik çözümler adaptasyonundan kaynaklanabilir.

Kısa Süreç, Büyük Etki

Decofast dekatür makinesi kesikli bir işlemin yerine geçerek çok önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlar. Belirli kumaş türlerinde, kullanıcılara basınçlı doğrudan buharlamanın bir safhasını atlama imkânı verir. Bu kısaltılmış süreç, daha düşük enerji tüketimi ile sonuçlanır ve daha az işçilik gerektirir. Daha sürdürülebilir dekatür sağlayan teknoloji aslında 2000 yılının başında tanıtıldı – terbiye müşterileri çok önce çevresel ayak izi azaltılmış makineler veya enerji tasarrufu ihtiyaçları için acil çözümler talep ettiler.

Daha Az Buhar, Daha Az Enerji

Universa kumaş esnetme makinesi, esnetme, çekme ve hacim efektlerinin gerekli olduğu her yerde kullanılabilir. Yünden sentetik kumaşlara kadar farklı terbiye alanlarında geniş uygulama alanına sahiptir. Universa, buhar tüketimini büyük ölçüde azaltmak için tasarlanmıştır. Testler, geleneksel teknolojiye kıyasla %30 daha az buhara ihtiyaç duyulduğunu kanıtlıyor. Sonuç olarak makine, beklenen kalite verilerine ulaşırken %30 daha az enerjiye ihtiyaç duyar.

Geri Dönüşüm ve Kapalı Döngüler

Nova, son 50 yıldır bir başarı hikâyesidir ve halen en çevre dostu çözeltili ön-yıkama makinesi ve sentetik kumaşların yıkanması için geleneksel suyla yıkamaya ideal bir alternatif. Teknoloji sürekli olarak geliştirildi ve bu nedenle çeşitli malzemeler üzerinde mükemmel temizleme performansını kolaylaştırıyor. Nova, her şeyden önce, geri dönüşüm konusundaki ustalığıyla ekolojik-duyarlılığa sahip terbiyecileri ikna ediyor. Makine, süreçte kullanılan kimyasalların %99'dan fazlasını geri dönüştürür.

Geleneksel ön-yıkama makineleri, daha sonra atık su olarak işlenmesi gereken kritik miktarda su ve deterjana ihtiyaç duyar. Aynı zamanda, kumaştan nispeten düşük seviyede yağ eliminasyonu sağlarlar. Nova çözelti-bazlı ön-yıkama, hava ve çözeltinin uygun şekilde uygulandığı ve geri dönüştürüldüğü kapalı döngü bir sistemle çalıştığı için çevre dostudur. Çözeltiyi kurutmanın aynı miktarda suyu kurutmaya göre 10 kat daha az enerji gerektirmesi Nova için ek bir çevresel artı. Ayrıca, kumaşın içerdiği yağı neredeyse tamamen ortadan kaldırır, böylece sonraki termik işlemlerde (ısıl fiksaj) kirli dumanlar açığa çıkmaz.

Compas – Sürdürülebilir Prime Örneği

Sperotto Rimar'ın örme ve dokuma kumaşlar için Compas açık en sanforlama ve terbiye makinesi, sanforlama kayışı sıcaklığını azaltmak için dolaylı bir su-soğutma sistemi kullanır. Bu sistem ile su, sıcaklığını doğru seviyede tutmak için bir soğutucudan geçirilerek geri kazanılır. Bu teknoloji saatte yaklaşık üç metreküp tasarruf sağlayabilir. Tamamen kirlenmemiş olan bu su, sürekli olarak geri kazanılabilir ve makinede yeniden kullanılabilir. Geleneksel teknoloji, bant yüzeyine su püskürtmek için nozüller kullanır. Bunun dezavantajı, suyun daha sonra drenaja boşaltılması, hav ve işlenmiş kumaşta bulunan diğer ürünlerle kontamine olmasıdır.

Başka bir özellik, teknoloji tabanlı süreç optimizasyonu yoluyla minimum çevresel ayak izi sağlar. Kuru terbiye işleminden önce kullanılan kimyasallar, kumaşın son görünümünü ve dokunuşunu geliştirmek için tipik olarak yumuşatıcılar veya reçinelerdir. Bunlar daha sonra son giysiye aktarılır. Makine bu kimyasalların etkisini kısmen telafi ettiğinden, bu tür kimyasalların seviyesini çok önemli ölçüde azaltmak mümkündür. Eşsiz sanforlama yöntemi sayesinde Compas, kısmen kullanılan yumuşatıcılardan ve esas olarak makine tasarımındaki özel malzemelerden kaynaklanan ipeksi bir dokunuş sağlar.

Doğal streç genellikle dokuma aşamasında elastan (sentetik elastik bir iplik) eklenerek elde edilir. Bununla birlikte, elastanın kendisinin bozulması zordur. Compas, aynı derecede esnekliği ancak %100 "doğal" bir son ürünle sağlar. Teknoloji sayesinde, çevreyi korumak artık son kullanıcıların kumaşların dokunuşundan ve hissinden ödün vermesi gerektiği anlamına gelmiyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.