Medikal Nonvowen’larda Sürdürülebilirliğin Önemi Artıyor

Medikal teknoloji ve ürünlerdeki hızlı gelişmeler, medikal nonwoven sektörünün üretim çeşitliliğine de yansıyor.

  29 Aralık 2017 01:00 Cuma
Medikal Nonvowen’larda Sürdürülebilirliğin Önemi Artıyor

Tezman Holding’e bağlı olarak, nonwoven üretiminde geniş bir ürün yelpazesi ile faaliyetlerini sürdüren Vateks; kablo, medikal, ev bakım ürünleri, hijyen, tela ve otomotiv sektörlerine yönelik nonwoven üretimi gerçekleştiriyor. Vateks’in medikal grup nonwovenları Avrupa standardizasyon normlarına birebir uymakla birlikte, sağlık sektöründe çalışan profesyonellerin ve hastaların duyarlılıkları ön planda tutularak tasarlanıp, üretiliyor.

Medikal nonwoven alanında en çok tercih edilen ürün grupları ve üretimde öne çıkan teknolojiler hakkında Tekstil Dünyası yayın grubumuzun sorularını yanıtlayan Vateks Nonwoven Satış Müdürü Aykut Zorlu,  pazarın değişen talep ve isteklerine yönelik medikal nonwoven üretimi ile ilgili bilgi verdi.

Medikal teknoloji ve ürünlerdeki hızlı gelişmelerin medikal nonwoven malzemelere olan talebi de arttırdığını ve fırsatları beraberinde getirdiğini vurgulayan Aykut Zorlu, “Vateks olarak, ürünlerimizi iyileştirerek ve geliştirerek medikal nonwoven sektöründe büyümeye ve bu pastadan daha fazla yararlanabilmeye odaklanıyoruz.” dedi.

Yeniden Kullanılabilen Kumaşlardan Tek Kullanımlık Nonwoven Malzemelere

Dünya sağlık endüstrisinin, son yıllarda ‘yeniden kullanılabilen’ medikal kumaşlardan ‘tek kullanımlık’ nonwoven malzemelere doğru önemli ölçüde bir geçiş yaptığını gözlemlediklerini belirten Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Medikal nonwoven’larda bulaşmaya karşı yüksek dirençli, emici, bariyer özellikler gösteren ve kullanım sırasında rahatlık sağlayan ürünler tercih edilmektedir. Bu ürünlerin, aynı zamanda yırtılma ve sıvı püskürtmelerine karşı yeterince mukavemetli olması beklenmektedir. Tabii ki ürünlerin genel performansı, temizliği ve kullanım sonrası kolay atılabilir olmasının da önemli tercih nedenleri arasında olduğunu hatırlatmakta fayda var.”

Bu geçişte, ‘tek kullanımlık nonwoven’ ürünlerin mikropların yayılmasına karşı ‘yeniden kullanılabilen kumaşlara’ göre çok daha yüksek direnç göstermesinin etkili olduğunu da sözlerine ekleyen Zorlu, “Medikal nonwoven malzemelere böylesi yüksek talebin oluşmasını toplumun enfeksiyon kontrol önlemlerini benimsemesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Çok yakın gelecekte, çevreye etkisi çok aza indirilmiş ve sürdürülebilirliği olan ürünlerin giderek daha fazla talep göreceği ve önem kazanacağı bir döneme gireceğiz” dedi.

Medikal Nonvowen Üretiminde Spunbond ve Spunlace Teknolojileri Öne Çıkıyor

Medikal sektöründe kullanılan nonwoven’ların üretim sürecinde öne çıkan teknolojiler hakkında da bilgi veren Aykut Zorlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Medikal nonwoven üretiminde genelde ‘spunbond’, ‘spunlace’, ‘chemical’ ve ‘needlepunch’ üretim teknolojileri kullanılmakta. Bunlar arasında ağırlıklı olarak ‘spunbond’ ve ‘spunlace’ teknolojilerinin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Bu teknolojilere ek olarak, ikinci işlem olarak PE film laminasyon uygulamasının da destekleyici ve tamamlayıcı bir rolü bulunuyor.”

Vateks olarak pazarın değişen talep ve isteklerine paralel olarak ürün gamında yer verdikleri gelişmeleri de paylaşan Zorlu, “Medikal nonwoven deyince aklımıza ameliyathane önlük ve masa örtüleri; ameliyathane maske ve boneleri; yara bakım ve pansumanları gelmektedir. Ancak, birkaç yıldan beri, hijyen odaklı ürün ve malzemelerin daha yoğunluklu olarak vitrine çıktığını görüyoruz. Vateks olarak, sabunlu/ilaçlı eldivenler ve ıslak/kuru mendillerin yapımında kullanılan nonwoven malzemeleri üreterek pazarın değişen talep ve isteklerine karşılık vermeye çalışıyoruz” sözlerine yer verdi.

Ameliyathane masa örtüleri, yara bakım, pansuman, bez ve hijyenik ürünlerin yapımında kullanılan nonwoven malzemelerde Türkiye’de hatırı sayılır bir konumda olduklarını sözlerine ekleyen Zorlu, “Dünya pazarında ise ürün çeşitliliği, performansı ve kalitesiyle her geçen gün bilinirliklerini arttırdıklarını ve bunun da kendilerine yüksek satış potansiyel getirdiğini kaydetti.

YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.