Geri Dönüştürülmüş Elyaflar: Makineler ve Hizmetler

İsviçreli üreticiler döngüsellik için mükemmel eşleşmeler sunuyor

  04 Nisan 2024 08:15 Perşembe
Geri Dönüştürülmüş Elyaflar: Makineler ve Hizmetler

Artık pek çok son kullanıcı, satın aldıkları tekstil ürünlerinde geri dönüştürülmüş malzemelerin olmasını bekliyor – ve bu kesinlikle endüstri genelinde inovasyonu ifade ediyor. Ancak hâlâ geri dönüştürülmüş kaynakları kullanan iplik ve kumaş üreticilerinin karşılaştığı birçok teknik ve ekonomik zorluk var. İsviçre Tekstil Makineleri Derneği üyeleri bu zorluklara bazı etkili çözümler sunuyor.

PET gibi sentetik geri dönüştürülmüş malzemeler genellikle yeni ipliğe benzer şekilde işlenebilir, ancak yün ve pamuk gibi doğal elyafların dâhil olduğu ek karmaşıklıklar da vardır. Günümüzde mekanik olarak geri dönüştürülmüş yün ve pamuk elyaflarına doğru bir eğilim var. Rieter, Autefa, Steiger ve Uster Teknolojileri gibi firmalar sayesinde bu tür malzemeler artık işlenebilmektedir. Bu firmaların makine ve hizmetleri, gerekli kalite standartlarını karşılamak için geri dönüştürülmüş elyafların ileri safhada işlenmesini desteklemektedir. İsviçre Tekstil Makinesi üyesi Stäubli ayrıca döngüsellik kavramlarını tam anlamıyla benimsemenin ne anlama geldiğini gösteriyor.

Geri Dönüştürülmüş Pamuk İplik Eğirme

İplik eğirmede mekanik olarak geri dönüştürülmüş elyafların kullanılması, belirli kalite kaygılarını beraberinde getirir: daha yüksek düzeyde kısa elyaf ve neps içerirler – ve özellikle tüketici sonrası malzeme kullanıldığında sıklıkla renklendirilebilirler. Geri dönüştürülmüş ipliklerin dayanıklılık açısından sınırlamaları olduğu da doğrudur. Uster İstatistikleri 2023 baskısı, virjin ve geri dönüştürülmüş pamuk karışımları için ölçütler de dâhil olmak üzere sürdürülebilirlik hedeflerini destekleyen genişletilmiş bir yelpazede elyaf verileri sağlıyor.

Genel olarak, geri dönüştürülmüş malzemedeki gibi kısa elyaflar, rotor iplik eğirme makineleri tarafından kolaylıkla işlenebilir. Ring iplik eğirmede, lifler ne kadar kısa olursa, bunları iplik gövdesine entegre etmek üzere çekim bölgesinden kılavuzlamak o kadar zor olur. Yine de daha geniş ölçekte iplik sayımları ve daha yüksek iplik kalitesi için odak noktası artık ring iplik eğirme işletmesine kayıyor. Kısa elyafların varlığı bir zorluktur ancak Rieter bu sorunu ele almak için çözümler sunmaktadır.

Geri Dönüşümlü Yün Örgü

Geri dönüşüm için yün lifleri, elde edilen ipliğin kalitesini ve karakteristiğini etkileyen parçalama, kesme ve yeniden eğirme gibi mekanik işlemlere tabi tutulur. Bu işlemler, yünün doğal skalası ve elyaf uzunluğundaki sapmaları ortadan kaldırarak, geri dönüştürülmüş ipliğin genel mukavemetinde ve dayanıklılığında bir azalmaya neden olur. Bu, özellikle örgü sırasında baskılanan ipliğin gerilim altında kırılmaya daha yatkın olmasını sağlar.

Geri dönüştürülmüş malzemelerin işlenmesine uyum sağlamak çoğu zaman mevcut makinelerde ayarlamalar yapılmasını gerektirir. Örgü makineleri, elyaf gerginliğini kontrol etmek için pozitif iplik tedarikçileriyle takımlandırılmalıdır. Steiger, örgü makinelerinde işlenmeye uygunluğunu kontrol etmek amacıyla piyasadaki yeni ipliklerin sürekli testlerine dâhil olmaktadır. Tatmin edici kalite için, doğal iplikler örme süreçlerinde dikkatli bir şekilde değerlendirilme ve uyarlanma aşamasına tabi olduğundan, zorluklar artmaktadır.

Elyaflardan Nonwoven Kumaşlara

Nonwoven kumaşlar teknolojisi kısmen üretim maliyetlerini azaltmak ve tekstil atıkları ile daha önce kullanılamayan malzemeleri kumaş yapılarına dönüştürmek için geri dönüşüm fikrinden doğdu. Elyaf ağlarının mekanik, termal veya kimyasal olarak bağlandığı nonwoven kumaşlar üretim hatları, neredeyse tüm mekanik ve kimyasal olarak geri dönüştürülmüş elyafları kolaylıkla işleyebilir.

Autefa Çözümleri, nonwoven kumaşlar hatlarını tek bir kaynaktan sunarak astar, mendil, vatka ve yalıtım gibi ürünlerin gerçek bir kapalı döngüde üretilmesine olanak tanıyor. Elyaflar genellikle bir ürün için dört defaya kadar kullanılır.

Geri Dönüşüm: Toplam Strateji

İsviçre Tekstil Makine üyelerinin sunduğu mükemmel hizmetler, teknoloji ve makineler, döngüsel ekonominin geri dönüştürülmüş elyafları işleme çabalarını destekliyor. Makineler onlarca yıllık bilgi birikimini, üretim ve malzemelerdeki yenilikçi güç ve kalite standartları ile birleştiriyor.

Stäubli'nin küresel ESG (çevresel, sosyal & yönetim) stratejisi, KPI'ları enerji tüketimi, makine ömrü ve dünya çapındaki üretim birimlerindeki geri dönüşüm kapasitesinin yanı sıra makinelerin geri dönüştürülebilirliği bağlamında tanımlar. Otomatik çekme makinelerinde, dokuma sistemlerinde ve jakar makinelerinde makine geri dönüştürülebilirliği %96 ile %99 arasında değişmektedir.

Swissmem ve İsviçre Tekstil Makineleri Derneği Hakkında

Swissmem, İsviçre teknoloji endüstrisindeki hem KOBİ'ler hem de büyük kuruluşlar için lider bir dernektir. Swissmem, ihtiyaca yönelik hizmetler sunarak 1350’ye yakın üye şirketinin hem yurt içinde hem de yurt dışında rekabet gücünü artırmaktadır. Bu hizmetler arasında istihdam, ticaret, sözleşme ve çevre hukuku, enerji verimliliği ve teknoloji transferi konularında profesyonel danışmanlık bulunmaktadır. Swissmem, 24 endüstri sektörü dâhil olmak üzere bir dizi güçlü ağ işletmektedir. İsviçre Tekstil Makineleri Derneği, 1940 yılında kurulan en eski bölümdür. İsviçreli tekstil makineleri üreticilerinin çıkarlarını temsil eder. Swissmem ve İsviçre Tekstil Makineleri Derneği’nin merkezi Zürih'tedir.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.