Türkiye’deki Tekstil İşçilerinin Üçte Biri Depremden Etkilendi

Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu – IAF Başkanı ve TGSD Başkan Yardımcısı Cem Altan, depremlerin hazır giyim sektörüne etkisine değinirken, tekstil işçileri için bağış beklediklerini de hatırlattı.

  06 Nisan 2023 08:37 Perşembe
Türkiye’deki Tekstil İşçilerinin Üçte Biri Depremden Etkilendi

Türkiye yaklaşık depremlerle sarsılırken, Cem Altan tekstil ve hazır giyim sektörlerindeki işçilerin yaklaşık üçte birinin (%20 ila %35 arası) bu bölgede istihdam edildiğini, 1616 hazır giyim ve 1290 tekstil şirketinin yer aldığı 11 ilin etkilendiğini, hazır giyimde 150.000, tekstilde ise 200.000 insanın bu bölgede çalıştığını kaydetti.

TGSD’nin yardım konteynerleri ile bölgeye destek olduğunu söyleyen Altan, yeni bir çalışma ortamı yaratarak depremin sosyal etkilerini azaltmayı istediklerini belirtti. Yardımların ana hedefinin bölgedeki istihdamı sağlamak ve tekrar tam kapasite ile üretime başlamak olduğunu kaydeden Altan, insanların yaşayacak bir ev ve çalışacak bir işi olmasının bölgenin normalleşmesine yardımcı olacağını, bu zor günlerin lokal ve uluslararası partnerlerin birlikte çalışmasıyla aşılacağına inandığını kaydetti.

Türk Tekstil Üretim Kapasitesinin %45’i Bölgede Yer Alıyor

Cem Altan depremin etkilediği 10 ilde 36 ayrı sanayi bölgesi olduğunu, içlerinde tekstil ve hazır giyimin yanı sıra çelik, çimento ve tarım sektörlerinin de yer aldığını ifade ederken, bölgenin hazır giyim ihracatı 2022’de 565 Milyon $ ile Türkiye toplam hazır giyim ihracatının %2,6’sını oluşturuyor. Bununla birlikte bölgedeki tekstil ihracatı ise 3,4 milyar $ seviyesinde ve toplam tekstil ihracatının %30’unu oluşturuyor. Ayrıca toplam üretim kapasitesinin %45’i de bu bölgede yer alıyor.

Sanayi bölgelerindeki altyapı sistemlerinin çoğunlukla iyi durumda olduğunu belirten Altan depremin yıkıcı etkilerinin konutlara kıyasla üretim tesislerinde daha az düzeyde olduğunu vurguladı.

Kısa Vadeli Üretim Kesintileri Yaşanabilir

Depremlerin ardından Türkiye hazır giyim sektörü için kısa süreli üretim kesintileri kaçınılmaz gözüküyor. Bununla birlikte Cem Altan bölgedeki fabrikaları yeniden çalışır hale gelmek için tüm hak sahiplerinin birlikte çalışılması gerektiğini ifade ediyor. Bazı il ve ilçelere su, elektrik ve doğalgaz sağlanmaya başlandığını, uçakların çalışır hale geldiğini belirten Altan, Türk tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin kısa vadede fazla üretim kapasitelerini kullanacağını, örneğin geçen yıl yapılan yatırımlarla iplik ve kumaş üretim kapasitesinin %25 kadar arttığını, bu nedenle kayıp kapasitelerin ivedilikle Bursa, İstanbul, Tekirdağ ve Denizli gibi diğer büyük şehirlere kaydığını söyledi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.