TME 2021 Katılımcı ve Ziyaretçileri Kazanacak

İstanbul Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı TME 8-11 Eylül tarihleri arasında 250.000m2 alanı ve 11 salonu Türkiye’nin en büyük fuar merkezi İFM de yapılacak.

  13 Nisan 2021 14:41 Salı
TME 2021 Katılımcı ve Ziyaretçileri Kazanacak

Tekstil sektörüne dair uzun yıllardan bu yana Tekstil Makine fuarları düzenleyen Ümit Vural yeni projeleri TME 2021 hakkında açıklamalarda bulundu. ECR fuarcılığın yanı sıra bir çok fuar şirketinin bir araya gelmesiyle bir konsorsiyum olarak kurulan Birleşik Fuar Yapım A.Ş ninde yönetim kurulu başkanı olan Vural aynı zamanda Uluslararası Fuar yapımcıları derneği başkan yardımcılığını yürütüyor.

İstanbul Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı TME, Ekim 2021’de ile ilgili merak edilenleri fuarın organizatörü ECR fuarcılık Genel müdürü Ümit Vural’a sorduk.

Covid pandemisi nedeni ile yapılamayan fuarlar var Pandemi sizi endişelendirmiyor mu? Ortam bu kadar belirsizken fuar düzenlemek doğru mu?

Covid19 pandemisi 2019 yılı 3. Çeyreğinde Çin Wuhan’da ortaya çıkarak bütün Dünya’ya yayıldı. 2020 yılı içerisinde bir çok can kaybı yaşandı ve belirsizlik ortamında  bir çok fuar da ya iptal edildi yada ertelendi. Covid 19 için aşıların bulunması ve uygulamaya başlanması ile birlikte etkileri de günden güne azalıyor. İlk aşıyı bulan Biontech yönetim kurulu başkanı Prof. Uğur şahin geçtiğimiz aylarda bir açıklama yaptı. Bu açıklamada Dünya’nın Mayıs sonu Haziran ortasında normale döneceğini bildirdi. Öte yandan Ocak başında 60 binlerde seyreden İngiltere’deki covid 19 vaka sayısı aşılamalar sonrası geçen hafta 3 binlere gerilemiş durumda. Yine Amerika’da Ocak 2021 de 300 bin olan vaka sayısı 60 bin seviyelerine gerilemiş durumda. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Aşılama ile doğru orantılı olarak vaka sayıları azalıyor. Ülkemizde ki durum ise şu an itibarı 18 milyon kişinin aşılandığını ve 100 milyon doz aşının mayıs sonuna kadar yapılması planlanmış durumda. Bu veriler ışığında Biontech in kurucusu Prof.Dr. Uğur Şahin’in Mayıs sonu Haziran Ortası Covid 19 pandemisinin biteceği tespitlerini de yakından takip ediyoruz.

Bildiğiniz gibi Pandeminin çıkış noktası olan Çin’de haziran ayı içerisinde İtma Asia fuarı gerçekleştirilecek. Yani pandeminin odağı olan ülkede uluslararası katılımla bir fuar düzenlenecek ve normal olacak kimse korkmayacak- Eylül’de İstanbul’da düzenlenecek fuarda pandemi korkusu ortalığı kasıp kavuracak. Böyle bir şey yok. Kaldı ki Çin Devleti Ülkeye giriş yapan tüm kişilere mecburi olarak 15 günlük karantina uyguluyor. Kendi belirlediği bir otelde (Yada otele benzeri bir yerde) polis kontrolinde bir karantina uygulayacak, böyle bir ortamda fuar düzenlenecek olması normal mi?

TME 2021 sırasında Covid 19 ile ilgili tüm güvenlik ve sağlık önlemleri alıncak, bu konuya ilişkin detaylar fuarımızın internet sitesinde paylaşılıyor. Ayrıca İFM fur merkezinin salonları yenilendi, klima ve hava emme sistemleri ve filtreleme uygulamaları için İFM yönetimi önemli bir kaynak aktardı. Fuar alanı stand çizimleri ve planlaması yapılırken salgın karşıtı bir çok önlem dikkate alınarak hazırlıklarımız tamamlandı.

Diğer taraftan ise ticaret tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatı %40 artmış durumda rekor üstüne rekor kırıyor. Tekstil fabrikalarının kapasiteleri yetmiyor, yeni yatırımlar, makine modernizasyonları aralıksız sürüyor. Yerli ve yabancı makine üreticilerinin sipariş teslim süreleri 6 ila 9 aya kadar uzamış durumda.  Geçtiğimiz ay yayınlanan Tekstil  Makine ithalat rakamlarına baktığımızda %45 lik bir artış olmuş 2020 tekstil makine ithalatımız 1.5 milyar dolara çıktı. Yine Cematex üyesi makine birliklerinin yıllık satış raporlarını incelediğimizde Türkiye en önemli Pazar sıralamasında yine 1. yada 2. Konumda bulunuyor. TME fuarı için bir başka avantaj ise Türkiye vize konusunda schengen ülkeleri gibi katı kurallar uygulamıyor, Covid 19 vaka sayılarının en çok etkilediği dönem de dahil (İngiltere ile kısa bir süre seyehat kısılaması yapıldı) seyahat kısıtlaması yok. Covid 19 negatif testini alan ülkemize giriş yapabiliyor. Parkistan, Bangladeş, Özbekistan, Hindistan  ve Mısır gibi tekstilin hareketli olduğu bir çok ülkeden heyetler, tekstil yatırımcıları fuarımızın ziyaretini konfirme ettiler. Otel rezervasyonları şimdiden başladı.

Fuar katılımı için beklentiniz öngörünüz nedir? Yabancı firmalar fuara katılacaklar mı?

Global bir Dünya’da yaşıyoruz iletişim çok hızlı bir şekilde sağlanıyor. Türkiye’de merkez ve şube açan, personel çalıştıracak kadar pazara yakın olan firmalar var neden katılmasınlar? Pazara teknolojisini sunmak yeniliklerini anlatmak isteyen tüm firmaların katılacağına inanıyorum. Mümessillikleri aracılığı ile  talepte bulunan,yada direk rezervasyon yapan yabancı makine üreticileri var.

Neden İstanbul’da bir fuar düzenleme gereği duydunuz? Zaten çeşitli aralıklarla fuarlar düzenleniyor sizin farkınız nedir.?

İstanbul ve IFM Fuar merkezi uluslararası bir fuar organizasyonu için mükemmel bir konum. Konaklama ve gastronomi seçenekleri çok fazla. Çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olmanın verdiği geniş bir tarihi ve kültürel birikimi ile ilgi çekiyor. Diğer taraftan İstanbul Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın ticaret şehri.  Yerel ve uluslararası ulaşım için önemli bir hub. İstanbul, Atatürk ve Sabiha Gökçen olmak üzere 3 havalimanı ile Türkiye’nin en büyük metro alt yapısı ile farkını ortaya koymuş. Ayrıca Atatürk havalimanı ve Metro istasyonunun hemen yanı başında   250.000m2 kapalı IFM  fuar alanı ile fuarcılık konusunda da vazgeçilmez bir lokasyon.

TME 2021 Uluslararası tekstil makineleri fuarı şimdiye kadar düzenlenmiş olan fuarlardan farklı olarak tekstil sektörünün tüm segmentlerini içerisinde toplamayı hedefleyen bir yapıya sahip. TME 2021 fuarına Tekstil makine ve aksesuar üreticileri katılım gösterirken hemen yan salonlarında yapılacak olan İplik ve Kumaş fuarları ile İplik ve kumaş üreticilerinden hazır giyim üreticilerine kadar sektörün tüm bileşenlerini 4 gün boyunca fuarda misafir etme imkânımız olacak. Özetle Dünya tekstil sektörünü bir arada toplamayı hedefleyen bir organizasyona imza atacağız.

İstanbul’da başka fuar projeleriniz var mı? TME 2021 fuarı  ile ne amaçlıyorsunuz?

Bildiğiniz gibi IFM fuar merkezi daha önce özel bir şirketin işletmesinde faaliyet göstermekteydi. Özel şirket kendi karlılığını ve diğer dengeleri gözeterek fuarcılığı kontrol altında tutmaya çalışıyor, ticari gerekçelerle rekabetçi bir ortama izin vermemeye çalışıyordu. 2019 yılı sonu itibarı ile özel şirketin uhdesinde bulunan salonlar İstanbul Büyükşehir belediyesi ve İstanbul Ticaret odası tarafından alındı. Bu çalışma fuarcılık sektöründe memnuniyet karşılandı. Uzun yıllardır farklı sektörler adına fuar organizasyonu düzenleyen 7 firmadan oluşan bir konsorsiyum  kurarak ortak hareket etmeye ve sektöre yeni bir soluk heyecan getirmeye karar verdik. Bu ortaklık yapısı ile BİFAŞ A.Ş ( Birleşik Fuar Yapım Anonim Şirketi) kurduk. Çok büyük projelere imza atacak bu konsorsiyum İstanbul’u fuar merkezi haline getirmek için önemli çalışmalar yürütüyor. IFM yönetimine, İstanbul Büyükşehir Belediyesine ve İstanbul Ticaret Odasına İstanbul’un Fuar merkezi olması noktasında verdikleri desteklerden ötürü fuarcılık sektörü adına teşekkür ediyorum. Bende BİFAŞ A.Ş nin yönetim kurulu başkanı olarak elimizdeki birçok projenin gerçekleştirilmesi için tüm yönetim kurulumuzla birlik de  çalışıyorum. ECR Fuarcılık Ltd.Şti de bu konsorsiyumun ortakları arasında yer alıyor. Uzun yıllardan bu yana tekstil sektörüne yönelik fuar çalışmalarımız var. Benim sektörde 25 yıllık bir geçmişim var. Bir çok tekstil makinesi fuarının düzenleyecisi oldum. Denizli’den, Bursa’ya, Kahramanmaraş’tan İstanbul’a kadar. Fuarcılığın merkezi hem katılımcı hem ziyaretçi açısından bir çok kolaylık ve avantajı bulunması nedeni ile  kuşkusuz İstanbul’dur. TME fuarı ile Dünya tekstil sektörünü 4 gün boyunca bir arada toplamayı hedefliyoruz.

Fuar düzenlemek için kısa bir vakit kalmadı mı?

Nisan ayında fuar satışlarına başladığımız için bunu söylüyorsanız haklı olabilirsiniz ancak fuar düzenlemek tecrübe ve iyi bir hazırlık gerektirir. Bizim tekstil sektörüne  dair tecrübemiz var ayrıca fuarın hazırlıklarını 2019 yılı başından bu yana sürdürüyoruz. Ön görüşme yaptığımız bir çok kurum katılmak konusunda isteklerini belirtti ve ön talep oluşturdu. Bir çok ülkenden tekstil heyetleri ile yaptığımız görüşmeler olumlu neticelendi. Tüm ekibimiz ve alt yapımız hazır durumda. Hem ziyaretçi hem de katılımcı olarak son derece başarılı bir organizasyon olacak.

Benim İstanbul Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı TME 2021 ile ilgili ön görüm katılanın ve ziyaret edenin kazanacağı bir fuar olacağıdır.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.