Rieter’in Siparişlerinde Rekor Artış

Rieter’in 2022 yılında aldığı siparişler rekor seviyede. En büyük sipariş alımları Hindistan, Türkiye, Çin, Özbekistan ve Pakistan'dan geldi.

  19 Ekim 2022 10:21 Çarşamba
Rieter’in Siparişlerinde Rekor Artış

Rieter, 2022'nin ilk yarısında pazar başarısını devam ettirdi. Şirketin teknoloji liderliği, yenilikçi ürün portföyü ve ring ve kompakt iplik eğirme sisteminin tamamlanmasına bağlı olarak, yüksek sipariş alımı ve satışlarda belirgin bir artış sağlandı. Üç haneli milyon aralığındaki ön-üretimli siparişlerin 2022'nin ikinci yarısına ertelenmesine rağmen satışlardaki artış mümkün oldu. Biriken siparişler rekor seviyede. Yüksek satış rakamlarına rağmen 2021/2022 yıllarında malzeme ve lojistik maliyetlerindeki belirgin artış, azalan malzeme stoğunun telafisi için ek maliyetler ve satın almaya ilişkin bütçede zarara yol açmıştır. Rieter, satışları ve karlılığı artırmak için bir eylem planı uygulamaktadır. Rieter'e ait kalan arazinin satış süreci başlatıldı.

Sipariş Alımı ve Biriken Siparişler

Rieter, 2021/2022 yıllarında satın alınan işletmelerden 176,6 milyon CHF dâhil olmak üzere 869,4 milyon CHF'lik bir sipariş alımı bildirdi. Beklendiği gibi, talep böylece önceki yılın vasatın üzerindeki verilerine kıyasla normale döndü, ancak son beş yıl için 570 milyon CHF seviyesindeki ortalama verilerin çok üzerinde kalmaya devam etti. (ilk yarı 2021: 975,3 milyon CHF, ilk yarı 2022, satın alma etkisi hariç 692,8 milyon CHF).

Türkiye Siparişleri Hindistanın Ardından İkinci Sırada

Çin dışındaki ek eğirme kapasitesine yapılan yatırımların yanı sıra Çinli iplik fabrikalarının rekabet gücüne yapılan yatırımlar ile talepteki bölgesel değişim devam ediyor. Rieter, teknoloji liderliğinden, yenilikçi ürün portföyünden ve otomatik sarım makinesi işletmesini satın alarak ring ve kompakt iplik eğirme sisteminin tamamlanmasından yararlanmaktadır. En büyük sipariş alımları Hindistan, Türkiye, Çin, Özbekistan ve Pakistan'dan geldi.

30 Haziran 2022'de şirketin 2 100 milyon CHF'den fazla biriken siparişleri söz konusuydu (30 Haziran 2021: 1 135 milyon CHF). Raporlama dönemindeki iptaller, biriken sipariş listesinin yaklaşık %5'ine denk geliyordu.

Satış

Rieter Group, 2021/2022 yıllarında satın alınan işletmelerden 68,9 milyon CHF dâhil olmak üzere 620.6 milyon CHF'lik satış bildirdi (ilk yarı 2021: 400,5 milyon CHF).

Sonuç olarak, ağırlıklı olarak İş Grubu Makine ve Sistemlerini etkileyen üç haneli milyon aralığındaki ön üretim teslimatlarının 2022'nin ikinci yarısına ertelenmesine rağmen, satışlar önceki yıla göre önemli ölçüde yüksekti. Ertelemeler, Çin'deki KOVİD kaynaklı kısıtlamalar ve tedarik zinciri darboğazlarıydı.

Satışları ve Karlılığı Artırmak İçin Eylem Planı

Rieter, 2022'nin ikinci yarısında satışları ve karlılığı artırmak amacıyla kapsamlı bir önlem paketi uyguluyor. Paket iki ana önceliğe odaklanıyor: Birincisi, Rieter malzeme ve lojistikteki maliyet artışlarını telafi etmek için biriken siparişlerin marjlarının kalitesini iyileştirmek için çalışırken sistematik olarak fiyat artışlarını uygulamaya devam ediyor.

İkinci olarak, Rieter temel tedarikçilerle yakın bir şekilde çalışmakta ve teslimatları korumak için malzeme darboğazlarını mümkün olduğunca ortadan kaldırmak amacıyla alternatif çözümler geliştirmektedir.

Genel Görünüm

Daha önce bildirildiği gibi, Rieter yeni sistemlere yönelik talebin önümüzdeki aylarda daha da normalleşmesini beklemektedir. İplik işletmelerindeki kapasite kullanımı nedeniyle şirket, sarf malzeme, aşınma & yıpranma ve yedek parça talebinin iyi seviyede kalacağını öngörüyor.

2022 yılının tamamı için, yüksek sipariş birikimi ve Saurer'den alınan işletmelerin konsolidasyonu nedeniyle, Rieter yaklaşık 1 400 milyon CHF (2021: 969,2 milyon CHF) satış beklemektedir. 2022'nin başına kıyasla düşük seyreden satışlara ilişkin öngörüler (Mart 2022: 1 500 milyon CHF), küresel arz darboğazlarının etkisini yansıtıyor. Biriken sipariş listesinden satış gelirinin gerçekleşmesi, iyi bilinen zorluklarla ilgili risklerle ilişkilendirilmeye devam ediyor.

Önemli ölçüde daha yüksek satışlara rağmen, Rieter 2022 için FAVÖK ve net verinin önceki yılın seviyesinin altında olmasını beklemektedir. Bunun nedeni, malzeme ve lojistik maliyetlerindeki çok önemli artışlar, azalan malzeme stoğunun telafisi için ek maliyetler ve 2021/2022 yıllarında satın almayla bağlantılı giderlerdir. Halihazırda uygulanan fiyat artışlarına rağmen, küresel maliyet artışları karlılığın büyümesine risk oluşturmaya devam ediyor.

Pazar ve teknoloji lideri olarak Rieter, vasatın üzerinde yüksek sipariş birikiminden ve bölgesel talepteki değişimin sürekliliğinden faydalanacaktır.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.