Gaziantepli Hazır Giyimcilere İhracat Çağrısı

MHGF Toplantısında konuşan Başkan Öztürk, “Büyük şehirlerde organize olmuş ihracat potansiyelini buraya taşımak yerine buradan yeni ihracatçılar çıkarmalı, bölgesel ihracatı geliştirmeliyiz” dedi.

  18 Ağustos 2022 08:40 Perşembe
Gaziantepli Hazır Giyimcilere İhracat Çağrısı

MHGF’nin 2012 yılında başlattığı sektörel iletişim toplantılarının yenisi üye derneği Penye Konfeksiyon İmalat ve Hazir Giyim Derneği (PENKON) ev sahipliğinde Gaziantep Ticaret Odasında (GTO) gerçekleştirildi.

Öztürk: “Bölgesel İhracatı Geliştirmeliyiz”

Toplantının açılışında yaptığı konuşmada istihdam edilecek kişi başı bin dolar gibi bir yatırımla hazır giyim sektörünün benzersiz olduğuna dikkat çeken Öztürk, bir milyar dolar bir yatırımla bir milyon kişiye istihdam sağlandığını söyledi. Tasarım ve Ar-Ge’nin büyük şehirlerde, standart üretimin ise Anadolu’da olması gerektiğini her platformda dile getirdiklerini belirten MHGF Başkanı, “Türkiye’nin tekstil, hazır giyim, deri konfeksiyon ve ayakkabı alanlarında toplam 35 milyar dolar ihracatı var. Bu ihracatın tamamen yerli ve milli olduğunu vurgulamak istiyorum. Anadolu’da özellikle 6. Bölge’de sektörün genişlemesinde asla bölgesel fiyatlama yapmamamız gerekiyor. Kalkınma bölgelerinde teşvikler üreticiye, girişimciye veriliyor. Bunu müşteriye kaptırmamamız gerekiyor. Bir diğer konu da büyük şehirlerde organize olmuş ihracat potansiyelini buraya taşımak yerine buradan yeni ihracatçılar çıkarmalı, bölgesel ihracatı geliştirmeli, artı olarak Türkiye ihracatına kazandırmalıyız. Bugün burada İhracatı Geliştirme (İGE A.Ş.) ile yaptığımız toplantıda ihracatçının finansmana erişimi konusunu ele alacağız.”

MHGF Başkanı Öztürk, yeni dönemde bölgelerin kendi içinde iletişimini artırmak ve birbiriyle rekabet eden değil, birbirini tamamlayan partner şehirler olması için bölge koordinatörlüklerini hayata geçirdiklerini belirterek bu çerçevede Ege Bölge Koordinatörlüğü ile Doğu ve Güneydoğu Bölge Koordinatörlüklerini kurduklarını da ifade etti.

Reisoğlu: “İhracatta İstenilen Noktaya Gelemedik”

PENKON Başkanı ve MHGF Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatör Başkanı Reis Reisoğlu ise Gaziantep’in sektörün lokomotif illerinden biri olması, işgücü ve öz sermayesi ve sektörel birikimine rağmen ihracatta istenilen noktaya gelemediğine işaret ederek, “Kentimiz girişimci ruhu, ticaret ve sanayideki öncülüğü ile gerek bölgesinde gerekse gerekse ülke genelindeki dikkat çeken bir merkez. Tüm sektörlerin toplamı olarak bakarsak bugün 10.1 milyar dolarla Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan il sıralamasında 5. konumda” dedi.

Gaziantep ile birlikte Diyarbakır, Cizre, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Şanlıurfa, Kilis ve Adıyaman toplamında geçen yıl sadece 274 milyon dolarlık bir konfeksiyon ihracatı gerçekleştirildiğini söyleyen Reisoğlu, “Üretim gücümüz, yüzde 100 kendi öz sermayemiz, sektörel bilgi birikimiz, genç işgücümüz ve tekstil sektöründe lider bir bölge olmamıza rağmen hazır giyim ihracatında istediğimiz noktaya gelemedik” diye konuştu.

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF):

Türkiye’nin istihdamında, üretiminde ve ihracatında öncü sektörleri olan tekstil, hazır giyim, moda, deri, deri konfeksiyon ve ayakkabıda, sektörel ve bölgesel dernekleri temsil eden ve alanında ülkedeki tek üst çatı kuruluşu olan Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF), 2007 yılında 11 derneğin bir araya gelmesiyle kuruldu. Bugün itibariyle Türkiye genelinden 31 sektörel ve bölgesel dernek, 10 bine yakın üye firmayı temsil eden MHGF, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) çatısı altında yer alan en fazla üye derneğe sahip Federasyondur.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.