Dünyanın En Değerli Giyim Markası Nike Oldu

Nike, Brand Finance’ın marka değeri en yüksek 50 giyim markası listesinde en üst sıraya yerleşti.

  05 Nisan 2018 01:00 Perşembe
Dünyanın En Değerli Giyim Markası Nike Oldu

Bağımsız marka değerlendirme ve strateji danışmalık firması Brand Finance’ın raporuna göre Nike marka değerindeki 28 milyar dolarlık düşüşe rağmen en değerli giyim markası oldu. Nike özellikle Kuzey Amerika pazarında gençler arasında düşen popülaritesi dolayısıyla zor bir yıl geçirmişti. Buna ek olarak Alman giyim markası Adidas’ın (14.3 milyar dolar- yüzde 41’lik artışla) spor ve günlük kategorilerindeki hızlı yükselişi de Nike’ın yaşadığı güçlüklerde anahtar bir rol oynadı.

Zara, H&M ile Arayı Kapatıyor

İkinci sırada, yer alan H&M’in marka değeri ise (yüzde 1’lik düşüşle 19 milyar dolar) online rakiplerinin baskısının da etkisiyle geçen yıla oranla sabit kaldı denilebilir. Geçtiğimiz birkaç ayda marka kendi pozitif imajını koruyabilmek için büyük mücadele vermek zorunda kaldı. Ocak ayında, markanın web sitesindeki kapüşonlu bir çocuk ürünü ırkçı izler taşıdığı dolayısıyla eleştirildi ve sosyal medya üzerinde ciddi tepkiler topladı. Güney Afrika’da protestolara yol açtı. H&M, Mart ayında ise reklamlarında grafitisini izinsiz kullandığı bir sokak sanatçısının dava açması dolayısıyla da sokak sanatçılarının fikri mülkiyet hakları ile ilgili tartışmaların içerisinde yer aldı. Bu sırada aradaki farkı kapatan ve başarılı bir yıl geçiren İspanyol Zara ise (yüzde 21’lik yükselişle 17.5 milyar dolar değerinde) yakında H&M’i yerinden edilebilir.

Brand Finance’in İdare Müdürü Richard Haigh, konuya ilişkin değerlendirmelerini şu sözlerle paylaştı; “Giyim alanındaki en iyi dört marka yerinde duruyor. Ancak, spor giyim kısmındaki zorlu rekabet en üst seviyede ve bu da müşteri için artan seçeneklerden dolayı Nike’ın gelecekte sıralamalardaki yerini tehdit edebilir. Müşterinin güçlendirilmesi endüstri üzerinde ciddi boyutlarda etkilere sahip. Örneğin, seri üretim yapan Zara’nın birden yükselişine imkan veren şey;  H&M’i zorlaması, hem online hem de mağaza alışverişi imkanlarını müşterilerin çeşitlilik, moda ve düşük fiyat gibi taleplerini karşılamak için sonuna kadar kullanması olarak sıralanabilir.

Hermès, Lüks Kategorisinde Louis Vouitton’ı Geçti

En tepedeki dört lüks moda markası ise Hermès, (yüzde 36’lık büyümeyle 11.3 milyar dolar değerinde), Louis Vuitton( yüzde 17’lik büyümeyle 10.5 milyar dolar), Cartier (yüzde 45’lik büyümeyle 9.8 milyar dolar) ve Gucci ( yüzde 25’lik büyümeyle 8.6 milyar dolar) oldu. Müşterilerinin seri üretim ürünleri yerine lüks kategorideki ürünleri tercih etmeleriyle birlikte bu dört marka, önemli bir marka değeri büyümesi kaydetti.

Bu dört markanın her biri değerlerinde artış kaydederken, Hermes ürüne ve bağımsızlığa odaklanmasının bir sonucu olarak lider konumuna yükseldi. Cartier (yüzde 45’lik büyümeyle 9.8 milyar dolar) dört marka arasında, onuncu sıradan yedinci sıraya gelerek, en yüksek marka değeri artışını yakalayan marka oldu.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.