CCI Türk Tekstilini Destekliyor

CCI Türkiye Direktörü Marsha Powell, pamuğun hala pazarda en çok istenen elyaf olduğunu dile getirdi.

  15 Şubat 2012 17:42 Çarşamba
CCI Türk Tekstilini Destekliyor

Küresel pamuk pazarının en büyük ihracatçı konumundaki Amerikan pamuk sektörü, Türk pazarında da en büyük paya sahip bulunuyor. Amerikan pamuk sektörünün temsilcisi CCI, Türk müşterileri ile yakın ilişkisini uluslararası fuarlarda da onları destekleyerek sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl pamuk sektöründe yaşanan gelişmeleri ve 2012 yılı beklentileri hakkında CCI Türkiye Program Direktörü Marsha Powell TextoWear’a özel açıklamalarda bulundu.

Powell, 2011 yılına ilişkin pamuk sektörü ile ilgili sağlıklı rakamların henüz netleşmediğini, pamuk sezonu Ağustos-Temmuz arasında olduğu için halihazırda pamuk sezonunun ortasında olunduğunu dile getirdi. Powell; “Türk üreticileri sezonun başlarında fazlaca Amerikan pamuğu aldılar, daha sonra fiyatlar düştü. Bu yüzden Türk pamuğu şu an için diğer ülkelerin pamuklarından daha iyi fiyatlı olduğundan üreticiler Türk pamuğu almaya odaklanmış durumdalar. Bununla birlikte üreticilerin neredeyse ful kapasite çalıştıklarını duyuyoruz bu yüzden 2011-2012 sezonunun geçen sezona göre daha fazla pamuk tüketimi ile biraz daha güçlü olmasını bekliyorum” diye konuştu.

Powell, 2012 yılında pamuğa olan talebin oluşması sürecinde, Avrupa’nın ekonomik durumunun, bu bölgedeki ekonomilerin ne kadar hızlı ve ne zaman güçlenip iyileşeceği konularının esas öneme sahip olduğunun altını çizdi. Powell şunları söyledi; “Avrupa’daki yavaş iyileşme, şu an için tahmini olarak, Türk kumaş ve giysi mamulleri talebinin de yavaş iyileşmesini beraberinde getirir. Bu durum da Türk üreticisinin pamuk da dahil elyaf talebinin de yavaş artması anlamına gelir.”

2010-2011 pamuk sezonunda yaşanan yoğun fiyat dalgalanmasına da değinen Marsha Powell, olağandışı olayların kombinasyonunun aşırı fiyat dalgalanmalarına neden olduğunu savundu. Bunu kimsenin beklemediğinin altını çizen Powell, yılın ilk yarasında Çin ve Pakistan da dahil olmak üzere kimi ülkelerin pamuk üretiminde azalma görüldüğünü, bunun da tedariği daraltarak fiyatı yükselttiğini hatırlattı. Powell; “Bu süreçte, pamuk fiyatlarının düşmesiyle sonuçlandığı pazarı daha dengeli hale geri getiren ‘talep tahribatı’na sebep oldu. . Tüketicinin hızlı reaksiyonuna ve fiyatların bu kadar hızlı düşmesine herkes şaşırdı. Bunlar 2012-2013 yılında beklenmeyen durumlardır. Şu an için bütün dünyada verimli bir pamuk üretimi görüyoruz” diye konuştu. Powell, dünyanın en büyük pamuk ihracatçısı konumundaki Amerikan pamuk üreticilerinin 2012-2013 yılı hasatına ilişkin ilk tahmini rakamların Nisan ayında hazır olacağını dile getirdi.

Türk Üreticiler Amerikan Pamuğunu Tercih Ediyor

Pamuk fiyatındaki yoğun dalgalanmanın tekstil üreticilerini yapay elyafları tercih etmesinde etkili olup olmadığını sorduğumuz Powell, pamukta yaşanan fiyat dalgalanmalarının üreticilerin üretimlerini, planlamalarını ve fiyatlandırmalarını zorlaştırdığını söyledi. “Eğer bir diğer elyaf daha kolay fiyatlandırılırsa, o daha güvenlidir. Neyse ki, bizim için, tüketici genel olarak pamuğu tercih ediyor” diyen Powell, Türkiye’de 40’dan fazla Türk iplik üreticisinin düzenli olarak Amerikan pamuğu aldığını açıkladı. Powell, Türk üreticilerin kontaminasyonu azaltan temizliği ve tutarlılığı için Amerikan pamuğunu tercih ettiğini dile getirdi.

Amerika’nın dünyanın en büyük ve en kapsamlı pamuk araştırma laboratuvarına sahip olduğunu kaydeden Powell, bu konuşa şunları söyledi; “Ülke çapında National Cotton Council ve Cotton Incorporated’ın altyapısı aracılığıyla bu araştırmalarımızı Amerikalı çiftçiler, iplikçiler, üreticilerle paylaşıyor ve hatta perakendeciler ve markalarla yeni pamuk teknolojilerinin işlerine sağlayacağı avantajlarını anlatıyoruz.”

Türk Tekstilcilerle Yakın İşbirliği İçindeyiz

Türk tekstil sektörünün, araştırma ve geliştirme değerini anlayarak pazarda lider olarak güçlenebileceklerini ifade eden Powell, kopyalama yerine yenilik yapanların, yeni fikirler, ürünler ve yapılar ve uygulamalar geliştirenlerin kesinlikle kazanacaklarını savundu. Türk tekstil üreticileri ile yakın bir ilişki içinde olduklarının altını çizen Powell; “Bizler Türk dostlarımıza değerli pazar bilgilerini sağlıyoruz ve böylelikle tam vaktinde ve iyi kararlar verebiliyorlar. Yeni fikirleri kullanmak ve bunları aynı zamanda kendi fikirleri için düşündürücü olarak da kullanmak isteyenlere araştırma kapılarımızı açıyoruz.  Amerikan pamuğu alan ve satan firmaların satışlarını arttırmak için ürünlerinin tanıtımını ve reklamını yapıyoruz” diye konuştu.

Dünyanın en büyük ev tekstilleri fuarı Heimtextil Frankfurt’a katıldıklarını hatırlatan Marsha Powell, burada Amerikan pamuğunu tercih eden Türk ev tekstili üreticilerini desteklediklerini dile getirdi. Powell; “Heimtextil de dahil olmak üzere her fuar yeni müşteriler edinme ve onlarla tanışma olasılığını beraberinde getiriyor. Bu nedenle, müşterileri tabanınızı sürdürmek için fuarda yer almak büyük önem taşıyor” diye sözlerini bitirdi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.