Yeni Teknik ve Teknolojileri Entegre Etmeye Odaklandık”

Cotton Council International EMEA Bölgesi Temsilcisi Nezihi Nezihi Aslankeser ile pamuk üretimi ve sürdürülebilirlik üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

  30 Ekim 2020 07:45 Cuma
Yeni Teknik ve Teknolojileri Entegre Etmeye Odaklandık”

Kâr amacı gütmeyen ticari bir birlik olan CCI 60 yıllık bilgi birikimine sahip. Bunun yanı sıra bu birlik 50’den fazla ülkeyle de temas halinde. Cotton Council International EMEA Bölgesi Temsilcisi Nezihi Nezihi Aslankeser COTTON USA™’yı için, dünya çapındaki tüketiciler için yumuşaklık, güç, konfor ve sürdürülebilirliğin bir işareti olarak tanımlıyor.

Cotton USA’nın faaliyet alanları nelerdir?

Amerika Ulusal Pamuk Konseyi'nin (NCC) ihracat promosyon kolu Cotton Council International (CCI), COTTON USA markamızla ABD pamuk elyafını ve dünya çapında üretilen pamuk ürünlerini tanıtan, kâr amacı gütmeyen bir ticaret birliğidir. CCI, ABD pamuk lifi ve ürünlerini ticarete ve tüketicilere tanıtan 60 yıllık deneyime sahiptir. CCI, ABD pamuğu kullanımını kolaylaştırmak için iplik fabrikaları, kumaş ve konfeksiyon üreticileri, markalar, perakendeciler, tekstil birlikleri, hükümetler ve ABD Tarım Bakanlığı (USDA) ile çalışmaktadır. Dünyadaki 20 ofisimizle 50'den fazla ülkeye ulaşıyoruz.

Kimlerle iş birliği yapıyorsunuz?

ABD pamuk endüstrisi, devlet kurumları, kamu şirketleri, anlaşmalı tarımsal ticaret tedarikçileri ile devlet ve ulusal organizasyonlar dahil olmak üzere bir dizi endüstri ortağına sahiptir. Bu kuruluşlar, tedarik zincirini ve üretim uygulamalarını sürekli olarak geliştirmek için araştırmalar üzerinde; tedarik zinciri boyunca ve tüketici düzeyinde yeni teknolojilerin ve yeniliklerin teşvik edilmesi konusunda birlikte çalışır ve tedarik zinciri genelinde sürdürülebilirlik konusunu birlikte ele alırlar.

Sektör, sürdürülebilir şekilde yetiştirilen ABD pamuğuyla ilgili toplu, doğrulanabilir üretim verileri sağlamak için ABD Pamuğu Güven Protokolü’nü (US Cotton Trust Protocol) başlattı. Protokol, Control Union adlı firma ile üretim uygulamalarının üçüncü taraf doğrulayıcısı olması konusunda anlaşma yaptı ve kısa süre önce Trust Protocol, Textile Exchange’in (Tekstil Borsası) Preferred Fiber List’ine (Tercih Edilen Elyaf Listesi) eklendi.

Cotton USA sektörde nasıl konumlanıyor?

COTTON USA™, ABD pamuğunun sürdürülebilirliği, kalitesi, premium değeri, inovasyonu ve şeffaflığı nedeniyle “Dünyanın Güvendiği Pamuk” (The Cotton The World Trusts)’dur. COTTON USA™ Markası, dünya çapındaki tüketiciler için yumuşaklık, güç, konfor ve sürdürülebilirliğin bir işaretidir. ABD'de yetiştirilen pamuğun büyük bir kısmı ile yapılan üstün pamuk ürünlerini tanımlar. Yakın tarihli bir çalışmada, COTTON USA™ Markasının tüketiciler için değer kattığı kanıtlanmıştır. Ancak daha da önemlisi, genel bir % 100 pamuklu logosu yerine, COTTON USA™ Markalı bir ürün için daha fazla ödeme yapmayı tercih edeceklerini belirttiler.

COTTON USA™'de, hangi pamuk türünü seçerseniz seçin, yüksek kalite sunmaktan gurur duyuyoruz. Kottan çarşaflara, en iyi beyaz gömleklere kadar, bunu yapıyoruz.  Son 10 yılın sınıflandırma verilerinin karşılaştırması, ABD pamuk üretim endüstrisinin gerçekten pamukların “tek duraklı” bir süpermarketi haline geldiğini göstermektedir. Fabrikalar, üreticiler, markalar ve perakendeciler güçlü, tutarlı ve tek tip lifler istediklerinde COTTON USA™'e başvururlar.

Sürdürülebilirlik özellikle salgın sonrası öne çıkan bir konu oldu. Cotton USA için sürdürülebilirliğin anlamı nedir?

Sürdürülebilirlik, işe yaklaşımımızda her zaman çok önemli bir rol oynamıştır. Dünyada Covid-19 pandemisi nedeniyle ortaya çıkan yeniden yapılanmalar nedeniyle, sürdürülebilirlik ciddi anlamda gündeme geldi, ancak biz zaten 30 yılı aşkın süredir sorumlu uygulamalara ve sürekli iyileştirmeye yoğun bir şekilde odaklanmıştık.

Pamuk tedarik zincirindeki tüm partilerin endüstrinin çevresel ayakizini azaltmada ve küresel ekosistemimizi korumada önemli bir rol oynadığına inanıyoruz. Sorumlu, sürdürülebilir tarım yöntemleri için çıtayı yükseltmeyi ve gelecek nesiller için çevreyi korumayı taahhüt eden toprağın yöneticisiyiz. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 18 bin pamuk çiftliğinin sürekli iyileştirme konusundaki on yıllardır süren taahhüdü, son 35 yıldaki önemli toplu başarılarında kanıtlanmıştır. Bu zaman diliminde ABD pamuk üreticileri balya başına su kullanımını % 82 düşürdü, enerji kullanımını yüzde 38 azalttı, sera gazı emisyonlarını yüzde 30 düşürdü ve arazi kullanımını balya başına yüzde 42 azalttı. Ancak burada durmuyoruz, 2025 yılına kadar ABD pamuğu için Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu yeni hedefler belirledik.

‘Pamukta yenilik’ olarak adlandırabileceğimiz gelişmelerden bahseder misiniz?

ABD pamuk sektörü muhtemelen dünyanın en yenilikçi yerli pamuk endüstrilerinden biridir. Her zaman çevresel kaynakları koruma ve anlamlı iş yapma gibi müşterek fayda içeren yeni teknik ve teknolojileri entegre etmeye odaklandık. ABD pamuk yetiştiricileri, saha içi ölçümlere dayalı hassas sulama ve gübrelemeyi genişleterek, verimliliği daha iyi artırmak için büyük veri ve otomasyon kullanarak ve toprak sağlığını iyileştirme yöntemlerine odaklanarak arazi kullanımını azaltmak için çalışıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde, ABD pamuk üreticileri toprak mülkü varyasyonlarını haritalamak için GPS alıcıları, çok spektrumlu görüntüler ve yer tabanlı sensörler de dahil olmak üzere hassas tarım teknolojileri uyguladılar. ABD pamuk üreticilerinin neredeyse %63'ü bir tür hassas teknoloji kullanıyor. ABD'li yetiştiriciler teknolojik gelişmelerin ötesine geçmiş ve rüzgar molaları, kontur tarımı ve toprak işleme gibi akıllı tarım tekniklerini uygulamışlardır. Koruyucu (minimum) toprak işleme ve büyüyen kış örtü bitkileri aynı zamanda toprak sağlığını iyileştirmeye, erozyonu (dönüm başına %44 oranında) azaltmaya ve toprağın karbon tutma yeteneğini artırmaya yardımcı olur.

Pandemi dönemini ayrıca ele almak isteriz. Bu süreçte pamuk üretimi nasıl etkilendi?

Mevcut fiyat durumu ve COVID-19 salgınının bir sonucu olarak pamuk fiyatlarındaki önemli düşüş göz önüne alındığında, ABD üreticilerinin 2020 yılında geçen yıla göre daha az pamuk üretmeleri bekleniyor. 2020 ekim sezonu hala devam etmekte olup %78'i 7 Haziran tarihinden itibaren ekilmektedir. Pamuk dönümünün 2019 yılına göre  %7 - 9 daha düşük olduğu, 12.5 ila 12.7 milyon dönüm arasında değişmesi bekleniyor. Pamuk fiyatları bir yıl öncesine göre çok daha düşük ve rakip ürünlerin fiyatları da düşük iken, bu, ABD pamuk sahasında nispeten daha küçük bir azalmaya neden olur. USDA Haziran sonunda bir dönüm tahmini yayınlayacak. Üreticiler, Cotton Belt’in (Pamuk Kemeri) çeşitli bölgelerinde 2020 mahsulü için daha yüksek terk ve/veya daha düşük verime neden olabilecek sert hava koşulları yaşadılar. Mevcut hava koşullarına bağlı olarak, 2020 için ABD pamuk üretiminin 18.2 - 18.4 milyon balya olacağı tahmin edilmektedir.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bildiğiniz gibi, CCI’ın Türkiye, Afrika ve Batı Avrupa operasyonlarını uzun bir süredir Sayın Marsha Powell yönetmekte idi. Ancak kendisi bu yıl emekli olmaya karar verdi ve ben de Nisan ayı başı itibariyle görevi kendisinden devraldım.  Marsha, gerek Amerikan Pamuk Sektörü ile, gerekse Türkiye’de Amerikan Pamuğu ile üretilmiş iplik sektörü ile olan uzun süreli çalışmaları sayesinde sektörde çok tecrübeli biridir.  Bu engin tecrübeleri bana aktaran Marsha’ya bundan sonraki yaşamında ve emeklilik döneminde  mutlu ve sağlıklı günler diliyorum.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.