UŞAK’lı Üreticiler Kongreye Sahip Çıkmadı!

Üniversite ve bürokratların desteği ile düzenlenen kongrede ‘Geri Kazanım Üssü’ olarak nitelendirilen Uşak’ın potansiyeli masaya yatırıldı.

  19 Mart 2013 18:25 Salı
UŞAK’lı Üreticiler Kongreye Sahip Çıkmadı!

Uşak Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 2-4 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 1.Ulusal Geri Kazanım Kongresi ve Sergisi önemli akademik sunumlara sahne oldu. Etkinliğin açılış törenine Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kuvvet, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Yıldırım, akademisyenler, davetliler ve öğrenciler katıldı.  20 ayrı üniversiteden 81 akademisyenin sunum yaptığı kongrede Uşak’taki tekstil atıklarının üretime geri kazandırılmasının yanı sıra hayvansal atıkların da geri dönüşümü konularında paneller düzenlendi.

2-4 Mayıs tarihleri boyunca süren kongreye bölgedeki geri dönüşümlü elyaf üreticilerinin ilgi göstermemesi ise tepki çekti. Kongrenin 2. günü düzenlenen ve Uşaklı geri dönüşümcüleri yakından ilgilendiren ‘pet elyafların dokusuz yüzey kumaşların (nonwoven) üretimi, dokuma ve örmeye hazırlık aşamasındaki ihlik teleflerinin tespiti ve değerlendirilmesi, ikinci kullanım tekstil liflerinden yapılan open-end rötar ipliklerin özellikleri’ konularındaki panellere sadece öğrenci ve öğretim görevlilerin katılması, sektör temsilcilerinin yer almaması panelistler tarafından da kınandı. Panellere sponsor olan bölgenin önemli üreticilerinden Hali Çoban Tekstil, Onal Elyaf Geri Kazanım, Muzaffer Mert Tekstil, Rant Tekstil ve UZPA Tekstil  işletmelerinin de etkinliğe temsilci göndermemesi de tepki çekti. Panelistler bu durumu daha önce hiç şahit olmadıklarını belirterek; “Bu durum, Uşaklı geri kazanımcıların işlerinin iyi olduğu ve sektördeki yeni teknolojilere ihtiyaç duymadıklarının açıkça göstergesidir” yorumunu yaptılar.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası'nın desteklediği 1. Ulusal Geri Kazanım Kongresi'nin açılış töreninde konuşma yapan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, gelecek yıldan itibaren Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin sanayi tesislerinde uygulamalı eğitim yapmaya başlayacağını bildirdi. Üniversite-sanayi işbirliğini önemsediklerini ve bu konuda somut adımlar atmaya başladıklarını da belirten Prof. Dr. Sait Çelik, “Geri dönüşüm sektörü Uşak kenti için büyük önem taşıyor. Üniversite olarak sektörün gelişmesi için sanayicilerimize destek vermeye hazırız. Bu sektörü birlikte hareket ederek geliştirebileceğimizi düşünüyoruz. Sanayici ile işbirliği anlayışımızı da geliştireceğiz. Bu anlamda Mühendislik Fakültesi öğrencilerimizi gelecek yıldan itibaren sanayi tesislerinde uygulamalı eğitim yapmaya başlayacak. Bunun önünü açtık, alt yapı çalışmalarını sürdürüyoruz. Daha sonraki dönemlerde meslek yüksek okullarımızda da bu uygulamayı başlatacağız” dedi.

Vali Sektörün İlgisizliğinden Yakındı

Geri dönüşüm sektöründe faaliyet gösteren firmaların kongreye ilgi göstermemesine üzüldüğünü ifade eden Vali Özdemir Çakacak ise konuşmasında çevreye duyarlı üretimin önemine değindi. Uşak'ın çevre konusunda son yıllarda önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini ifade eden Çakacak, “Tek amacımız gelecek kuşaklara daha temiz bir çevre bırakmak” diye konuştu.

Geri dönüşüm sektörünün ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını da kaydeden Vali Çakacak şunları konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kongreye sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın daha fazla ilgi göstermesini isterdim. Geri dönüşüm dünyamız, ülkemiz ve ilimiz için büyük önem taşıyor. Atıklar ve çevre insanlığın ortak sorunudur. Çünkü dünya nüfusu her geçen gün artıyor.  Modern yaşamın vazgeçilmezi olan şehirler büyüyor. Buna karşılık dünyada son dönemlerde çevrenin korunmasına yönelik alınan önemli kararlar var. AB sürecinde ülkemizde önemli mevzuat değişiklikleri yaptı. İlimizde de son yıllarda önemli çevre yatırımları yapıldı Bu atılan adımların tek amacı gelecek kuşaklara sağlıklı bir çevre bırakmak. Sağlıklı bir çevre için çöplerin geri kazanımı çok önemli. UTSO başkanımız sektörün ülke ekonomisine olan katkısını rakamlarla söyledi. Tekstil atıkları elyafa, ipliğe ve renkli pamuğa dönüşüyor. Binlerce insan bu sektörde çalışıyor. Sektörün gelişmesi ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayabilmesi için elimizden gelen gayreti sarf etmeliyiz”.

Katkımız 700 Milyon Dolar

Geri dönüşüm sektörünün ülke ekonomisine ve istihdama ciddi katkı sağladığını ifade eden Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kuvvet, devletten destek istediklerini ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Kuvvet, Uşak'ın geri dönüşümde lider illerden biri olduğunu ve tarlasız pamuk, koyunsuz yün ürettikleri tezini her yerde dillendirdiklerini ifade etti.

Ekonomik değeri sıfıra inen teleflerin yeniden ekonomiye kazandırılmasının önemli bir süreç olduğuna işaret eden Kuvvet: “Bu sürecin çevreye volan katkısı da göz ardı edilemez. Ülke ekonomisine katkısı yıllık bir milyar 700 milyon Dolar civarındadır. Bu katkı hiçbir şekilde göz ardı edilemez. Uşak olarak biz tarlasız pamuk, koyunsuz yün üretiyoruz. Bu tezimizi her yerde anlatıyoruz. Ülke ekonomisine katkı sağladığımızı inanıyor destek talebinde bulunuyoruz. Bu konuda bilimsel raporlar hazırladık. İlgili bakanlıklara bu raporlarımızı sunduk. Ama maalesef bugüne kadar destek konusunda olumlu bir karşılık bulamadık” diye konuştu.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.