Tasarımın Yarını Belirlendi

Bu yıl ‘Futuretex İstanbul’ markası adı altında İTHİB tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması ödülleri sahiplerini buldu.

  20 Şubat 2023 08:59 Pazartesi
Tasarımın Yarını Belirlendi

‘FutureTech’ ve ‘FutureBase International’ olarak iki ayrı yarışma şeklinde düzenlenen organizasyonda konuşan İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, “Dünyanın en büyük 5’inci ihracatçısıyız. Ancak rakibimiz ABD, Almanya, Güney Kore gibi ülkeler hem tekstil sektörü genelinde hem teknik tekstilde dünyanın en büyük ihracatçıları arasındalar. Bu ülkeler tekstil sektörünü bırakmakla kalmayıp; sektörü inovasyonla, tasarımla, teknik tekstille dönüştürdüler. 2020 yılında 165 milyar dolar olan teknik tekstil sektörü pazar büyüklüğünün, 2025 yılında 222 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. İşte bugün burada birbirinden güzel tasarımlarla ve inovatif projelerle yarışan değerli finalistlerimiz de tasarım gücü yüksek ürünleri başarılı bir şekilde Türkiye ekonomisine kazandıracaklar. Tasarım sadece bugünü değil, yarınımızı da şekillendiriyor. Bu yarışmanın en büyük kazananı Türk tekstil sektörü olacak” dedi.

Genç yetenekleri desteklemek ve sektöre kazandırmak amacıyla düzenlenen Futuretex İstanbul’da yüzlerce kişi arasından finale kalan yarışmacılar ödül gecesinde tasarımlarını sergiledi. Tasarımcıların hayal güçlerinin özgün kumaşlara dönüşerek yarıştığı FutureBase kategorisinde yarışma koçluğunu tasarımcı Tuvana Büyükçınar üstlenirken, bu yıl ilk defa düzenlenen inovasyon ve fikir yarışması FutureTech kategorisinin yarışma koçu ise tasarımcı Özlem Süer oldu. Jürinin değerlendirmeleri sonrası FutureBase International kategorisinde ''Troublesome Shine’’ tasarımıyla Kemal Özpınar birincilik ve İpekyol Özel ödülü, ''Uzay’’ tasarımıyla Fatemeh Khosravi ikincilik ödülü, ''Pure Converd of Cynara’’ tasarımıyla İrem Levent üçüncülük ödülü, ''Kutnu Bridge’’ tasarımıyla Zeynep Esra Telli ise Jüri Özel ödülü almaya hak kazandı. Futuretech yarışmasında ise ''Öteki Deri’’ projesiyle Elif Tekcan ve Melis Baloğlu birinci, ''Biotexcover’’ projesiyle Janset Öztemur ve Semih Özkür ikinci, ''Akıllı Drysuit’’ projesiyle Bilge Koyuncu ise üçüncü oldu.

Şampiyonlar Liginde Üst Sıralara Taşıyacağız

Tasarımın ve inovasyonun ihracat için özel bir önem taşıdığını ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Çünkü tasarım ürünün değerine değer katıyor. Üzerine bir de inovasyon eklendiğinde katma değeri daha da artıyor. Aynı ürünü markalaştırdığımızda ise fiyat üçe-beşe katlanıyor. Dolayısıyla bu konulara çok daha fazla odaklanmamız gerekiyor. Ben bu ülkenin potansiyeline, özellikle genç ve donanımlı insan kaynağımıza yürekten inanıyorum” dedi. Türkiye’nin tasarımda da her sene daha iyiye gittiğine vurgu yapan Mustafa Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her yıl yüzlerce yetenekli genç tasarımcıyı sektörlerimizle buluşturuyoruz. Genç yeteneklerin üretime kazandırılmasında yarışmaların ayrı bir yeri var. Bu konuda tekstil ve hazır giyim sektörlerimiz Ticaret Bakanlığı’mızın da destekleriyle örnek projelere imza atıyor. Bu yarışmalardan çıkan yeteneklerin büyük bölümü bugün markalarımız için tasarım yapıyor, koleksiyon hazırlıyor. Bu akşam aramızda da bulunan o tasarımcılarımızla gurur duyuyoruz. Onların da katkısıyla hazır giyim ve tekstilde küresel ölçekte söz sahibiyiz. Her iki sektörde marka üreticiyiz. İki sektörümüz toplamda 32-33 milyar dolar ihracata imza atıyor. İnanıyorum ki orta vadede 60 milyar dolarları konuşacağız. Her yıl daha da güçlenen tasarım kapasitemizle, tekstil ve hazır giyimin şampiyonlar liginde ülkemizi daha üst sıralara taşıyacağız.”

Tasarım Yarınlarımızı Şekillendiriyor

Türkiye’nin ilk ve tek Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’nın bu yıl Futuretex marka çatısı altında iki farklı yarışmaya dönüştürüldüğünü ifade eden İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, “Futurebase International, kumaş tasarım yarışmamızın devamı niteliğinde. Futuretech ise teknik tekstiller özelinde bu yıl ilk defa düzenlediğimiz inovasyon ve fikir yarışmamız. İki yarışmamız da sektörümüz adına bizleri son derece heyecanlandırıyor” dedi. Türkiye’de yılda 30 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren tekstil ve hazır giyim sektörlerinin bu başarısının en çok da tasarıma verdiği önem ve beraberinde gelen katma değerli ihracatla sağlandığına vurgu yapan Ahmet Öksüz, “Tasarım kültürü yaratır, kültür değerleri şekillendirir, değerler geleceğe yön verir. Yani tasarım sadece bugünü değil, yarınımızı da şekillendiriyor. İşte bugün burada finale kalan tasarımcılarımız ise yarınımızı şekillendirecek beşeri sermayemiz. Türkiye genel ihracatından 6 kat daha fazla katma değerli ihracat gerçekleştiren sektörler olarak, Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle yeteneklerimizi yani yarınlarımızı desteklemeye ve sektörümüze kazandırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Yarışmanın En büyük Kazananı Türkiye Olacak

Dünyanın en büyük 5’inci ihracatçısı konumunda olduklarını kaydeden Ahmet Öksüz, “Ancak en yakın rakiplerimiz ABD ve Almanya. ABD hem tekstil sektörü genelinde hem teknik tekstilde dünyanın en büyük 3’üncü ihracatçısı. Almanya ise dünyanın en büyük 2’nci teknik tekstil ihracatçısı. Bu ülkeler tekstil sektörüne gösterdikleri önemi hiçbir zaman azaltmadılar. Sadece sektörü inovasyonla, tasarımla, teknik tekstille dönüştürdüler” ifadelerini kullandı. 2020 yılında 165 milyar dolar olan teknik tekstil sektörünün pazar büyüklüğünün, 2025 yılında 222 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü dile getiren Ahmet Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teknik tekstil sektörüne en fazla yatırım yapan ülkeler de yine ABD, Almanya, Güney Kore gibi gelişmiş ekonomiler. İşte bugün burada birbirinden güzel tasarımlarla ve inovatif projelerle yarışan değerli finalistlerimiz de tasarım gücü yüksek ürünleri başarılı bir şekilde Türkiye ekonomisine kazandıracaklar. Jüri üyelerimiz, Futurebase International yarışmamızda 11 finalist, Futuretech yarışmamızda ise 10 finalist arasından dereceye giren yarışmacılarımızı seçti. Ancak bu yarışmanın en büyük kazananı Türk tekstil sektörü olacak. Çünkü inanıyorum ki birbirinden kıymetli projeler ve tasarımlar çok kısa bir süre içerisinde ekonomimize kazandırılacak.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.