Ev Tekstilinde Zirve Kadınların

UTİB tarafından 11.'si düzenlenen Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması'nda 79 projeden 75'i beş finalistle kadın tasarımcılara sunulurken, Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması birincileri ödüle layık görüldü.

  28 Aralık 2021 09:10 Salı
Ev Tekstilinde Zirve Kadınların

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından 11 yıldır düzenlenen ve onlarca genç tasarımcıyı sektöre kazandıran Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması bu yıl gençler, “Sürdürülebilir Yaşam Tarzı Yaratmak” için kıyasıya yarıştılar. 75’i kadın, 4’ü erkek olmak üzere 79 genç tasarımcının katıldığı yarışmada birinciliği “On The Road” isimli koleksiyonu ile Dokuz Eylül Üniversitesi Moda Giyim Tasarımı mezunu Birce Avcu kazandı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğrencisi Buse Sözen’in “Antroposen Marmara” isimli koleksiyonu ile ikinci olduğu yarışmada yine aynı bölümden mezun olan Pelin Aykar ise “Entropy” isimli koleksiyonu ile üçüncü oldu.

Yarışmacıların ilk başvurularından itibaren her biri ödül niteliğinde olan ve farklı konularda toplam 60 saatlik eğitim sürecinden geçtiği yarışmada dereceye giren üç tasarımcı ise bu eğitimlere ek olarak 3 aylık online İngilizce eğitimi, tasarımlarını tescil ettirme ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen Yurtdışı Tasarım Bursuna Başvurma imkanı kazandılar. Dereceye giren tasarımcılar UTİB öncülüğünde sanayiciler ile buluşarak, projelerini anlatma ve işbirliği yapma şansına da kavuşacaklar. Yarışmanın birincisinin ayrıca 1 Yıllık EAT Jakarlı Dokuma Tasarım Programı Lisansı & Kullanıcı Eğitimi alacak.

''Genç tasarımcıları sektöre kazandırıyoruz''

Bu tür yarışmalarda genellikle dereceye girenlerin para ödülü kazandığına dikkat çeken UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Beş yıl önce kazananlara para ödülü vermekten vazgeçtik. Çünkü temel amaç, gençlerin fikirlerinin ve tasarımlarının üretime yönelmesi ve ekonomik değere kavuşma olmalı diye düşündük. Henüz okuyan veya okulu yeni bitirmiş gençlerimizin geleceklerine yön vermenin daha doğru olacağına inandık. Verdiğimiz eğitimlerden öğrencilerin çok fazla faydalandığını gördük ve yarışmanın adını ''Ev Tekstili Tasarım Yarışması'' ''Master Class'' olarak revize ederek tüm süreci eğitim odaklı olarak kurguladık. Böylece Türkiye’de alanında ilk kez düzenlenen Master Class’ı başlatmış olduk. Bu sayede gençlerimiz baştan itibaren verdiğimiz eğitimlerle finale geldiklerinde tasarım alanında donanımlı, sektörün ihtiyaçlarını bilen, sektörde faaliyet gösteren firmalarda rahatlıkla çalışabilecek birikime sahip hale geliyorlar. İsteyenlere kendi şirketlerini kurma konusunda da tüm destekleri de veriyoruz. Bu sayede 11 yıldır yarışmamızda dereceye giren gençlerin tamamına yakını sektörde kaldı. Bu hem onlar hem firmalarımız, hem sektörümüz hem de ülkemiz için önemli bir kazanım” diye konuştu.

''On The Road” isimli koleksiyonu ile Dokuz Eylül Üniversitesi Moda Giyim Tasarımı mezunu Birce Avcu:''Yolda olmak bize dünyayı da yaşamı da yeni bir göze görebilecek bakış açısı kazandırıyor. Yolda temasıyla hazırlanan alternatif yaşam içiminde yol doku ve manzaralarından ilhamla biriciklik ve kendiliğindelik kavramlarının vurgulandığı tasarımlar, yoldayken de evlerimizde olabilmek adına Tiny House ev konseptiyle buluşturuldu.''


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.