Coats’dan Suda Çözünen İplikler İle Geri Dönüşüm

Tekstil ve moda sektöründe sürdürülebilir çözümleri ön plana çıkarmak ve teşvik etmek, sürdürülebilirliği iş modellerine entegre etmek amacıyla Sustainability Talks İstanbul Konferansı düzenlendi.

  29 Aralık 2021 08:42 Çarşamba
Coats’dan Suda Çözünen İplikler İle Geri Dönüşüm

Konferans kapsamında düzenlenen Tekstilde Döngüsellik panelinde, sektörün sürdürülebilirlik anlamında karşılaştığı en büyük zorluklardan birinin ayrıştırma ve geri dönüşüm olduğuna dikkat çeken Coats EMEA Bölgesi Ticari Direktörü Feridun Ayırga, Coats’un geliştirdiği inovatif ve sürdürülebilir ipliklerle geri dönüşümü kolaylaştırdığını söyledi.

Bu yıl döngüsellik, izlenebilirlik ve geri dönüşüm konuşuldu

25 Kasım’da hibrit olarak düzenlenen Sustainability Talks İstanbul bu yıl tekstil ve moda sektöründe döngüsellik, izlenebilirlik ve geri dönüşüm konularına odaklandı. Sektörden en iyi uygulamaların paylaşıldığı konferansta dünyanın lider endüstriyel iplik üreticisi Coats da yerini aldı. Tekstilde Döngüsellik paneline konuşmacı olarak katılan Coats EMEA Bölgesi Ticari Direktörü Feridun Ayırga, tekstil ürünlerinin kolay geri dönüştürülecek şekilde tasarlanması gerektiğine dikkat çekerek sektörün bu ihtiyacına yanıt vermek için yenilikçi ürünler geliştirdiklerini söyledi.

‘Döngüsellik için sektördeki tüm oyuncular birlikte çalışmalı’

Tekstil ürünlerinin çoğunda farklı malzemeler veya kompozitler bir arada kullanıldığı için geri dönüşüm işleminin zor olduğunu söyleyen Feridun Ayırga, “Geleceğin giysileri, kolaylıkla geri dönüştürülebilecek şekilde tasarlanmalı. Coats olarak sektöre bu konuda üç şekilde yardımcı olmayı hedefliyoruz. İlk olarak, iplikler malzeme türü açısından kumaşla uyumlu olmalı. Böylelikle kumaş için kullanılanla aynı kimyasallar kullanılarak geri dönüştürülebilir. İkinci olarak, dikişlerin kolayca ve düşük maliyetli sökülmesini sağlayan iplikler üretmeliyiz. Üçüncüsü, bu iplikleri mümkün olan her yerde geri dönüştürülmüş tekstil malzemelerinden geliştirmeliyiz. Tekstil endüstrisi karmaşık bir yolculuktan geçiyor. Sektördeki oyuncuların sürdürülebilirlik hedeflerini tek başlarına gerçekleştirmeleri mümkün değil.  Döngüsellik çemberini başarılı bir şekilde tamamlamak için güçlü işbirliklerine ihtiyaç var” dedi.

‘Suda çözünen iplik geliştirerek geri dönüşümü kolaylaştırıyoruz’

%100 geri dönüştürülmüş polyesterden ürettikleri EcoVerde ve tekstil ürünlerinde kullanılan malzemelerle uyumlu %100 Lyocell iplik EcoRegen gibi çözümlerle döngüsel ekonomiye öncülük ettiklerini söyleyen Feridun Ayırga, şöyle devam etti: “Bu çözümlerimizin kullanıldığı tekstil ürünleri, dikişi sökmeye dâhi gerek kalmadan geri dönüştürülebilir. Yeni ürünümüz EcoCycle ile türünün ilk suda çözünen ipliklerinden birini geliştirdik. Çok yakında piyasaya çıkacak olan EcoCycle, yüksek sıcaklıklarda yıkandığında bile çözülecek şekilde tasarlandı. Böylece bir ürünün kullanım süresinin sonuna gelindiğinde bileşenleri kolayca ayrıştırılarakgeri dönüşüme kazandırılabilir. Coats olarak bu heyecan verici çözümlerin ötesine geçmek için inovasyona yatırım yapıyor, sektörde yakın işbirlikleri ile baştan sona tüm tedarik zinciri için daha sürdürülebilir ve çevreye duyarlı çözümler üretmek için çalışıyoruz. Çünkü döngüselliğe odaklanma giysi tasarımından itibaren gerçekleşmesi gerekir ve değer zincirinin her adımının bunda bir rolü vardır”.

Coats geçtiğimiz günlerde sürdürülebilir bir geleceğe doğru yolculuğunu hızlandırdığını ve güçlendirdiğini duyurdu. Net sıfır emisyon ve döngüselliğe odaklanan kapsam, ölçek ve hız açısından daha büyük hedefler belirledi. Lider endüstriyel iplik üreticisi, önümüzdeki beş yıl içerisinde hedeflerine daha hızlı ulaşmak amacıyla yeşil teknolojilerin ve malzemelerin geliştirilmesini hızlandırmak için 10 milyon dolar yatırım yapacak. Çin'in Shenzhen şehrinde bulunan Coats Asya İnovasyon Merkezi, yeni bir misyona sahip olacak ve biyomalzemelerin uygulanmasına odaklanacak. Coats, uzun vadede tüm ürünlerini çevre dostu malzeme ve kimyasallarla üretmeyi hedeflemektedir.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.