Uster Technologies: İpek Testinin Duayeni

İpek normal üretim koşullarında iplik eğirmede kalite yönetimi söz konusu olduğunda dünya çapında tanınan bir şirketle ilişkilendirilmez, ancak Uster serüveninde üzerinde durulması gereken bir husus var.

  31 Aralık 2021 08:31 Cuma
Uster Technologies: İpek Testinin Duayeni

Hayatını ipeğe adamış bir adam ve en yüksek kalite iplikleri ve sıradışı kumaşı hassas lifler için kullanması hakkında. Yaşayan bir iplik yetkinliğinin hayatı ve çalışmalarını tebrik için ilgi çeken bir tarihe farklı bir bakış açısıyla yaklaşılmaktadır.

1948 yılı, ilk iplik düzgünsüzlük test cihazının piyasaya sunulmasıyla Uster Technologies için önemli bir kilometre taşı olarak tarihte yerini aldı. Peter Haettenschwiler, test cihazının geliştirilmesinde ve ardından diyagramların ve test verilerinin iplikçilere aktarımında görev alan bir asistandı. Aslında, diyagramların doğru fiyatlandırmaya, iyileştirilmiş kaliteye ve ipliklerin işleme aşamalarına nasıl uyacağını öngörebilmek amacıyla tekstil işletmelerine kalite yönetimi getirldi. Bu misyonda Uster'in ilk tekstil teknoloji uzmanı oldu.

Haettenschwiler'in ayrıca çok özel bir hobisi vardı. Bagworm güveleri ve kelebekler topladı. Bilgisi ve bağlılığı, bugün İsviçre, ETH Zürih'in Entomolojik Koleksiyonunda bulunan, bagworm güveleri olarak bilinen, ailenin dünyanın en büyük güveleri koleksiyonunu bir araya getirmesine izin verdi. Bu tür üzerinde tanınmış bir uzman oldu ve ilk olarak daha önce kaydedilmemiş 30'dan fazla yeni çeşidi tanımladı ve adlandırdı. Ayrıca, Lepidoptera alanındaki uluslararası uzmanlar arasında adını ve itibarını artıran çok sayıda uzman literatürü de düzenledi.

İpek testi İlerleme Süreci

İpek genellikle 'tüm tekstil liflerinin kraliçesi' ve bir doğa harikası olarak övülür. Bu nedenle, eğrilmiş ipek liflerinin kalite parametrelerinin ilgi çekici olması şaşırtıcı değildir. Haettenschwiler ipek eğrilmiş ipliği test etti, ancak ticari olarak mevcut test sistemleriyle ilk denemelerin yapılmasına kadar ham ve eğrilmiş ipek üretiminde birkaç yıl geçtiği söylenmelidir. Bu çalışma sırasında İsviçre, İtalya ve daha sonra Çin'deki ipek enstitülerinden uzmanlarla işbirliği başlatıldı.

Avrupa ipek ticareti, yeni test teknolojilerini ilk duyan oldu. İlk çalışmalar, cihazların belirli uyarlamalarından sonra çok ince ipeğin bile test edilebileceğini hızla gösterdi. Test sonuçları, geleneksel test yöntemleriyle elde edilen verilere göre daha nötr, daha anlamlı verilere sahip ve daha kesin idi.

Test sonuçlarına göre sertifikalar düzenlendi ve bunlar ürünlerin ticari değerlerini belirlemek için kullanıldı. Test verilerinin doğruluğu hem ticari hem de sonraki arıtma süreçleri için özellikle önemliydi, bu nedenle test yöntemlerinin optimize edilmesine yakından odaklanıldı.

İpek işletmesinin Ulaşabildiği Zirve

18. yüzyılın başında Zürih'teki 'ipek mahkemeleri' dünyaca ünlüydü ve 1900'e gelindiğinde ipek endüstrisi İsviçre'deki en önemli endüstrilerden biriydi. İpek işleme 20. yüzyılın başında zirveye ulaştı. Bugün geriye kalanlar, niş pazarlara odaklanan bir avuç ipek üreticisinin yanı sıra 175 yıl önce 'Zuerich Seidentrocknungsanstalt' (ipek kurutma enstitüsü) olarak kurulan Testex ve endüstrinin karlılığını desteklemek için sermaye sağlamak üzere ortaya çıkan finans enstitüleridir.

Silk, Uster için hiçbir zaman büyük bir iş olmadı - sadece Haettenschwiler'in tutkusunu gösterdiği bir niş. Hem eğrilmiş ipek hem de ham ipek için Uster İstatistikleri basımları vardı, ancak, Haettenschwiler'in ilk yıllarında ve on yıllar boyunca Uster İstatistiklerini geliştirmede olağanüstü bir rol oynaması şaşırtıcı değil. Bu hikaye, Uster tarihinin başka bir sayfasını açar.

Haettenschwiler bu yıl 17 Ağustos'ta öldü. “Şirket için biçimlendirici bir kişilik ve çalışma hayatını elyaf ve filament eğirmede gelişmiş bir kalite yönetimi ile ilgili olarak tekstil endüstrisine adayan son derece ilgili bir iş arkadaşıydı. Uster Technologies AG Kıdemli Tekstil Teknologu Wolfram Soell, İpek onun en büyük tutkularından biriydi ve amacı her zaman Uster ürünleriyle olası objektif kalite test olanaklarını geliştirmekti ve her zaman araştırmalar ve yayınlar için bastırıyordu" dedi ve ekledi, “Çalışma hayatını onurlandırmak istiyoruz ve hikayesiyle gelecek nesil tekstil profesyonellerine ilham vermeliyiz.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.