Türkiye’nin İlk Viskon Elyaf Yatırımı Aditya Birla’dan

Aditya Birla, Türkiye’de üretimi olmayan Viskon elyafının Adana’da üretimi için 510 milyon dolarlık yatırıma imza attı.

  17 Mart 2012 01:51 Cumartesi
Türkiye’nin İlk Viskon Elyaf Yatırımı Aditya Birla’dan

2011 yılında hem ihracatı hem de ithalatı birlikte artan Türkiye, büyüyen dış ticaret açığını yeni yatırımlarla kapatmak için adımlar atıyor. Dış ticaret açığında tekstil sektörünün önemli girdileri üzerinde çalışan yetkililer, bu noktada hem ithalata ek gümrük vergileri hem de doğrudan dış yatırımlara büyük önem veriyor. Türk tekstil sektörü 2011 yılını, 36 ülkede yatırımları bulunan Hindistan merkezli Aditya Birla Group’un, Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) 510 milyon Dolar değerinde viskon elyaf üretimine dönük yatırım kararı ile kapattı.

Türkiye’de üretimi olmayan ve tümüyle ithal edilen viskon elyafın, yurtiçinde üretilmesi ile önemli bir ithal kaleminin ortadan kalkacağı belirtiliyor. Türkiye 2011 yılının ilk 10 ayında 530 milyon Dolar değerinde 172 bin ton viskon elyafı ithal etti. AOSB’de 100 hektarlık arazi üzerine kurulacak olan viskon elyaf üretim tesisinin yıllık kapasitesinin 180 bin ton olması öngörülürken, üretimin yüzde 20’sinin ihraç edilmesi hedefleniyor. Doğrudan 550 kişiyi istihdam edecek olan tesis ilk üretimi 2014 yılında gerçekleştirecek.

Aditya Birla Group’un viskon elyafı üretim tesisi yatırımı kararı ile ilgili Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleşen basın toplantısına, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı M. İlker Aycı ve Aditya Birla Grup Yönetim Kurulu Üyesi - Selüloz ve Elyaf Grup Direktörü K.K. Maheshwari katılarak birer konuşma yaptı.

“Dış Ticaret Açığı Yatırımlarla Kapatılacak”

Türkiye’nin 2011 yılında 147 milyar Dolar mal ithalatı, 114 milyar Dolar mal ihracatı gerçekleştirdiğini açıklayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,  belirledikleri 6 sektörde kapsamlı çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Çağlayan; “Demir çelik, makine, otomotiv, kimya, tarım ve gıda ve tekstil olarak belirlenen bu 6 sektör 2010’da 103 milyar Dolar ithalat yaparken, 73 milyar Dolar ihracat yaptı. Sadece bu 6 sektör toplamda 30 milyar Dolar dış ticaret açığı vermiş. En fazla açık 40 milyar dolarlık ithalat ve 16 milyar dolar ihracatla kimya sektöründe görülüyor” diye konuştu. Dış ticaret açığını “Her güzelin bir kusuru vardır, ama bu sivilce apse yaptı” sözleriyle tanımlayan Çağlayan,  Avrupa pazarındaki daralma ve Kuzey Afrika’da yaşanan sıkıntılara rağmen ihracatın yüzde 20 artmasına vurgu yaptı.

Türkiye’nin 2011 yılında 134 milyar Dolarlık ihracat ile cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını belirten Çağlayan, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu ve ithal etmek zorunda kaldığı malların Türkiye’de üretilmesi konusunda yatırım avcılığına çıktıklarını dile getirdi. Doğrudan yatırım çekme konusunda, 2011’in ilk 10 ayında Türkiye’nin 2010’un aynı dönemine göre yüzde 84 artışla 11.5 milyar Dolar çektiğini ifade eden Çağlayan, yeni dönemde bu rakamın ikiye katlanacağını savundu.

Viskon elyaf üretim tesisinin faaliyete geçmesi ile ülkemizin büyük bir kazanç sağlayacağını söyleyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: “Ulusal ya da uluslararası yatırımcıların başımızın üstünde yeri var” dedi. Aditya Birla Grup’un ciddi bir araştırma sonucunda Türkiye’de üretim tesisi kurma kararı aldığının altını çizen Çağlayan, bu yatırımı ‘yeni yıl hediyesi’ olarak nitelendirdi. Çağlayan şunları söyledi; “Türkiye doğrudan yabancı güven endeksinde tam 10 basamak atlayarak 13. sıraya yükseldi. Yatırım anlaşmalarının en fazla yapıldığı ülkeler sıralamasında Çin ve Güney Kore’nin ardından 3. sıradayız.  Birla Grup, yatırım yaptığı 36. ülkeyiz. İnanıyorum ki, 37. ve 38. yatırımlarını da buraya yapacaklar. Geleceğin dünyasının iki önemli ülkesi Türkiye ve Hindistan arasında bu yatırımla daha da önemli bir bağ kuruldu. Ancak, ülkemizin Hindistan’a ihracatında bir kıtlık var. 1 milyar 200 milyonluk Hindistan nüfusunun yaklaşık 200 milyonu dünyada ciddi yatırımlar yapan üst gelir düzeyine sahip. Bu nedenle yapılan yatırımlar daha dikkatli yapılmalı. Hindistan geçen yıl toplam 365 milyar Dolarlık ithalat yaptı. Bunun 95 milyar Doları enerjiye giderken geriye kalanı mal ithalatından oluştu. Buna karşın Türkiye’nin Hindistan’a ihracatı sadece 600 milyon Dolar’da kaldı. Hindistan şu anda bizim radar alanımız içinde.”

Aditya Birla 36. Yatırımla Türkiye’de

Toplantıda söz alan Aditya Birla Grup Yönetim Kurulu Üyesi - Selüloz ve Elyaf Grup Direktörü K.K. Maheshwari, tekstil, metal, perakende, çimento, telekomünikasyon ve finansal hizmetler gibi çeşitli sektörlerde 50 şirketle toplam 35 milyar dolar yıllık gelire, 133 bin çalışana sahip Aditya Birla'nın, yatırım yaptığı 36. ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Viskon elyaf üretiminde dünyanın önde gelen üreticilerinden biri olduklarını söyleyen Maheshwari, Türkiye’nin en büyük alıcılardan biri olması nedeniyle Türkiye’de bir üretim tesisi kurma kararı aldıklarını açıkladı. 2014 yılında ilk faz üretimin yaklaşık 120 bin ton seviyesinde başlayacağını ve sonrasında 180 bin tonluk üretim kapasitesine ulaşacaklarını belirten Maheshwari, üretimin hem iç pazara hem de ihracata dönük olacağını vurguladı.

Textil Dünyası’nın sorularını yanıtlayan Maheshwari, viskon elyaf üretiminde hammadde olarak kullanılan selüloz hamurunun orman bakımından zengin Kanada ve İsveç gibi ülkelerdeki tesislerinden sağlanacağını dile getirdi. Yatırım için Türkiye’ye yer arayışına başladıklarında AOSB’un bütün şartları karşıladığını ve bu nedenle yatırımı buraya yapmaya karar verdiklerini Maheshwari, makine park ve ekipmanlarını sadece Hindistan’dan değil, küresel çapta tedarik sağladıklarını vurguladı.

Yatırım İçin Adana Seçildi

Aditya Birla Group’un yatırım sürecinde etkili olan Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı M. İlker Aycı ise yaptığı konuşmada Aditla Birla’nın yatırım sürecinde 8 şehirde fizibilite çalışmalarının gerçekleştirildiğini ve sonunda güçlü altyapısı, bölge sanayicilerinin olumlu bakışı ileAdana’da karar kılındığını aktardı. Aycı sözlerine şöyle devam etti; “2011 yılının Mart ayından bu yana şirketin Endonezya ve Türkiye Operasyonları Başkanı Sudhir Kulkarni ve ekibiyle takip ettiğimiz bu proje, Türkiye’de mevcut durumda üretimi olmayan viskon elyaf üretiminin ülkemizde gerçekleşmesini sağlayacaktır. Bu yatırım aynı zamanda Türkiye’nin dış ticaret açığında önemli yer tutan ürürnlerin üretimini nokta atışları ile Türkiye’ye kazandırmak yolundaki çabalarımıza örnek teşkil etmektedir”.

Türk tekstil sektörünün, Türkiye’de hiç üretimi olmadığı için bir yılda 600 milyon Dolarlık viskon elyaf ithalatı yaptığını kaydeden Aycı, bu yatırımın ithal ikameti bir yatırım olmayacığını, ihracata da önemli katkı sağlayacağını vurguladı. Aycı, 2012 yılı içinde yeni yatırımcıları Türkiye’ye çekmeye çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Yakın Plan: Aditya Birla Group

36 ülkede faaliyet gösteren Hintli Aditya Birla Group, 35 miyar Dolar geliri, 133 bin çalışanı ile Fortuna 500- ‘Liderler İçin En İyi Şirketler 2011 Sıralaması’nda dünya çapında 4. Asya-Pasifik bölgesinde ise 1. Sırada bulunuyor. Viskon elyaf sektöründe Hindistan, Tayland, Endonezya ve Çin'de faaliyet gösteren Aditya Birla, viskon elyafın hammaddesi olan selüloz hamuru üretimini ise Kanada, İsveç ve Hindistan'daki tesislerde gerçekleştiriyor. Birçok sektörde yer alan firma aynı zamanda dünyanın en büyük 5. akrilik elyaf üreticisi konumunda.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.