Rieter Satışlarını ve Kârlılığını 3’üncü Çeyrekte de Artırdı

Rieter, 2022'nin üçüncü çeyreğinde satışlarında çok önemli bir artış kaydederek 366,8 milyon CHF (2021: 257.3 milyon CHF) seviyesine ulaştı.

  04 Ocak 2023 08:30 Çarşamba
Rieter Satışlarını ve Kârlılığını 3’üncü Çeyrekte de Artırdı

2022'nin üçüncü çeyreğinde 226,4 milyon CHF'lik sipariş alımı, catch-up etkileri ve talepteki bölgesel kayma ile karakterize edilen rekor 2021 yılına kıyasla yeni ekipman talebinin beklenen normalizasyonunu yansıtıyor. Ayrıca, çok iyi bilinen belirsizlikler ve riskler ile önemli üreticilerde etkisini devam ettiren son derece uzun teslimat süreleri, talep üzerinde olumsuz etkiye yol açtı. İplik işletmelerinde kapasite kullanımındaki yavaşlama nedeniyle sarf malzeme, aşınma & yıpranma ve yedek parça talebinde de 2022 yılı üçüncü çeyreğinde düşüş yaşandı. Türkiye, Özbekistan ve Çin'den ana siparişler alınmaya devam edildi.

Rieter, 30 Eylül 2022 (30 Eylül 2021: 1 562 milyon CHF) itibariyle yaklaşık 2 000 milyon CHF'lik vasatın üzerinde yüksek bir sipariş birikimine sahiptir ve bu, 2023'e ve hatta 2024'e kadar her üç iş grubunda da kapasite kullanımını garanti edecektir. Raporlama dönemindeki iptal oranı biriken sipariş listesinin %5'i civarındaydı.

İş Grubuna Göre Satışlar

İş Grubu Makineler & Sistemler, 2022'nin ilk dokuz ayında (+%66) 634,3 milyon CHF toplam satışa ulaştı. İş Grubu Bileşenleri 2022'nin ilk dokuz ayında %37 artışla 232,6 milyon CHF'ye ulaşırken, Satış Sonrası İş Grubu 120,5 milyon CHF'lik satış bildirdi, bu rakam da bir önceki yılın dönem verilerine göre  %14 daha yüksek. Her üç iş grubunda da malzeme darboğazlarını ortadan kaldırmak ve tedarikleri korumak için alınan önlemler olumlu bir etkiye sahip.

İş Grubuna Göre Sipariş Alımı

2021 rekor yılının ardından Rieter Grubu, 2022'nin ilk dokuz ayında (-%35) toplam 1 095.8 milyon CHF'lik bir sipariş alımına ulaştı.

İş Grubu Makineler & Sistemler kaleminde, 2021'deki rekor yılla karşılaştırıldığında, talebin beklenen normalizasyonu 696,2 milyon CHF değerindeki sipariş alımında açıkça hissedildi.

İş Grubu Bileşenlerinde sipariş alımı, esas olarak Accotex ve Temco bileşenleri işletmelerinin satın alınmasının bir sonucu olarak, önceki yılın ilk dokuz ayına göre %9 artışla 248,1 milyon CHF'ye yükseldi. Satış Sonrası İş Grubu'nda sipariş alımı bir önceki yılın ilk dokuz ayına göre %8 düşüşle 151.5 milyon CHF'ye geriledi. Her iki iş grubunda da sipariş alımının evrimi, sarf malzemeleri, aşınma & yıpranma ve yedek parça talebindeki düşüşe bağlanabilir.

Avrupa'da Potansiyel Enerji Krizine Karşı Alınan Önleyici Tedbirler

Rieter, Avrupa'da potansiyel bir enerji kriziyle bağlantılı olarak hazırlıklarını büyük ölçüde tamamlamıştır. Tüm Avrupa lokasyonları uygun planlar projelendirmiş ve çoktan uygulamaya koymuştur.

Yapay Zekâ Profesörlüğünün Finansmanı

Teknoloji liderliğini daha da genişletmek amacıyla Rieter, Johann Jakob Rieter Vakfı ile birlikte Winterthur'daki (İsviçre) Zürih Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde (ZHAW) bir Yapay Zekâ Profesörlüğü finanse etmektedir. Rieter, bu teknolojiyi, Rieter eğirme sistemlerinin dijitalleştirilmesi için bir platform olan ESSENTIAL'in daha da geliştirilmesi kapsamında kullanacaktır.

Görünüm 2022

Rieter, önümüzdeki aylarda yeni sistemlere yönelik talebin zayıflayacağını öngörüyor. Sarf malzemeleri, aşınma & yıpranma ve yedek parça talebi, önümüzdeki aylarda iplikhanelerin kapasite kullanımına bağlı olacaktır.

2022 yılının tamamı için, Rieter 1 400 milyon CHF civarında satış hedeflemektedir. Sipariş biriktirme listesinden satış gelirinin gerçekleşmesi, çok iyi bilinen belirsizliklerle ilgili risklerle ilişkilendirilmeye devam ediyor.

Önceki yıl dönemine kıyasla çok önemli ölçüde artış gösteren satış rakamlarına rağmen, Rieter 2022 için FVÖK ve net verinin önceki yılın seviyesinin altında kalmasını beklemektedir. Bunun nedeni, malzeme ve lojistik maliyetlerindeki büyük artışlar, malzeme kayıplarının telafisi için ek maliyetlerin yanı sıra 2021/2022 yıllarında satın almayla bağlantılı harcamalardır.

Pazar ve teknoloji lideri olarak Rieter, 2 000 milyon CHF seviyesinde devam eden vasatın üzerinde gerçekleşen yüksek sipariş birikiminden, çok önemli ölçüde iyileştirilmiş pazar konumundan ve talepteki bölgesel kaymanın devamından faydalanacaktır.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.