Laboratuvardan Türk Pamuğu Çıktı

Sektörden gelen talep üzerine İYTE Moleküler Biyoloji Laboratuvarında daha uzun lifli, yüksek verim ve kaliteye sahip pamuk çeşidi geliştirildi.Türk bilim insanlarının çalışmasıyla geliştirilen tohum, ‘Türk pamuğu’ olarak dünyaya lanse edilecek.

  21 Şubat 2018 01:00 Çarşamba
Laboratuvardan Türk Pamuğu Çıktı

Aydın’da faaliyet gösteren bir tohum şirketinden gelen talep üzerine daha uzun lifli, yüksek verim ve kaliteye sahip pamuk çeşidi için çalışmalara başlandı. Üniversite ve sanayi iş birliği ile İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji laboratuarında yürütülen ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen pamuk türüne ‘Lodos’ ismi verildi.

Ekime Başlandı

Geliştirilen pamuğun Türkiye için stratejik bir ürün olacağını vurgulayan İYTE Moleküler Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Doğanlar, Türkiye pamuk üretiminin tüketimi karşılayamadığını söyledi. Doğanlar, “Tekstilde Türkiye’nin rakipleri katma değeri yüksek ürünler üretiyor. Sadece pamuk verimi üzerinden değerlendirme yapmak artık geçerliliğini yitirdi. Laboratuvarlarımızdaki çalışma sonucu verim ve lif kalitesi bakımından en iyi çeşidi geliştirdik.”diye konuştu. Tohum, deneme çalışmalarının ardından ekime başlandı. Yurt dışından da talep almaya başlayan Lodos’un 5 yıllık süreçte büyük bir pazar bulacağına inanılıyor.

Türk Bilim İnsanları Geliştirdi

Yeni pamuk çeşidi, Türkiye’de yetiştirilen ve klasik ıslah çalışmaları ile ortaya çıkan doğal bir tür. ‘Türk pamuğu’ olarak dünyaya lanse edilecek Lodos, tamamen Türk bilim insanlarının çalışmasıyla geliştirildi. Özaltın Tarım Ar-Ge ve Üretim Müdürü Cenk Peynircioğlu da tekstil sanayisinin talepleriyle örtüşen bir ürün geliştirdiklerini, erkenci bir pamuk çeşidi olmasının da tercih nedeni olduğunu belirtti.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.